Aktualności:

• 09 Lutego 2025, 13:20:06

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Ort 1766 ex Potocki  (Przeczytany 1844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rav

• Stały bywalec
Odp: Ort 1766 ex Potocki
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Stycznia 2025, 20:12:48 »
Czy mi się wydaje (nie mogę znaleźć) czy Numis Kiltończyk skasował komentarze na Facebooku pod postem odnośnie tego orta??

eleniasz

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
    • blog o monetach SAP
  • Zainteresowania: srebra SAP
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Stycznia 2025, 20:32:48 »
Osobiście śmiem wątpić aby na takim zdemolowanym już na 1 rzut oka krążku, nawet pomimo wyjątkowej rzadkości tego typu, KTOŚ świadomie i dobrowolnie chciał nabić swój znak... ::)
Pozwolę sobie nadwątlić Pańskie przekonanie. Oto moneta z puncą Czapskiego, Grand Duke Georgii Mikhailovich Collection, National Museum of American History. W zbiorze tym znajduje się więcej takich "wycieruchów" co skłania do przypuszczenia, że Pan Emeryk puncował wszystko, co wpadło mu w ręce  :D

Widocznie napisałem swój post (jak zwykle) zbyt rozwlekle i niejasno, że doszedł Kolega do takich wniosków. Sorki  :-[
Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Peweksami. :D
Odróżnijmyż "zapuncowane" (bardzo mocno) zużyte obiegiem monety oryginalne od krążków jawnie podejrzanych o fałszerstwo.
To przecież 2 osobne kategorie numizmatów.

Chociaż z drugiej strony, kto wie jak było?
A może puncowali nie tylko falsy, ale i kopie wykonane na ich zlecenie lub choćby restrajki wybite wtórnie ze zdobycznych stempli?
Ja na ten temat nie wiele wiem, więc głosu już dłużej nie zabieram i zdecydowanie zamilczam... :-X

12 groszy, tylko nie płacz proszę...
Zapraszam na mój blog o monetach SAP

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Stycznia 2025, 20:37:27 »
Dziękuję za informację. Teraz ciekawi mnie jak można określić oryginalność (lub nie) puncy...

P.S. Jeżeli taka informacja była na fb firmowym ( https://www.facebook.com/Numis.Poland) to już jej nie ma.

Nie wiem czy informacja była też na firmowym fanpage, ale na pewno wypowiedź właściciela firmy pojawiła się na Portalu Numizmatycznym.

IMG_7447.jpegOrt 1766 ex Potocki

Z tej wypowiedzi najciekawszy jest fragment dotyczący oryginalności puncy.
Zastanawiające na jakiej podstawie Pan Stube to stwierdził?
Czyżby widział puncę, miał propozycję sprzedaży?

Gdyby przyjąć to stwierdzenie za pewnik, to pojawia się kwestia ile i jakie monety jeszcze podrasowano …

Norbert

eleniasz

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
    • blog o monetach SAP
  • Zainteresowania: srebra SAP
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Stycznia 2025, 20:38:54 »
Czy mi się wydaje (nie mogę znaleźć) czy Numis Kiltończyk skasował komentarze na Facebooku pod postem odnośnie tego orta??

Raczej się Koledze wydaje...
Ja ten wątek na facebooku (forum Portal Numizmatyczny) dalej widzę i mam do niego niczym nie zmącony dostęp.
12 groszy, tylko nie płacz proszę...
Zapraszam na mój blog o monetach SAP

Samogitia

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
    • SpodStempla
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Stycznia 2025, 01:04:53 »
Zastanawiające na jakiej podstawie Pan Stube to stwierdził?

Pozwolę się wtrącić. Sergiusz widział tę monetę na żywo, stąd jego ocena.

Z resztą już po zdjęciach i filmiku było widać, że punca, w przeciwieństwie do monety była bita.

Mam zresztą szerszy kontekst, z argumentacją, od p.Klitończyka, ale jest on z prywatnej korespondencji, więc nie będę go publikować. Pisałem z nim od razu po pokazaniu monety, by ponownie się jej przyjrzeli, jeszcze przed aukcją.
Zbieranie monet uzależnia... https://spodstempla.pl/

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Stycznia 2025, 08:33:20 »
W mojej wypowiedzi słowo „zastanawiające” dotyczyło oceny Pana Stube, że sama punca jest oryginalna.

Raczej nikt nie ma wątpliwości, że punca była nabita na odlew, a nie razem z monetą odlewana. Czytając wcześniejsze posty można wywnioskować, że wygląd puncy po części uwiarygodniał monetę. Pewnie gdyby jej nie było to jeszcze mocniej byłyby podkreślane wątpliwości. ;)

Tak samo, nie jest zaskoczeniem, że Pan Stube czy ktoś inny oglądał ten walor na żywo.

Natomiast jest zastanawiające, dlaczego sama punca została uznana za oryginalną?
Chyba, że Pan Klitończyk w swojej wypowiedzi popełnił błąd nadinterpretacji. Niemniej wyraźnie napisał:

„ale punca Potockich oryginalna”

O to mi chodziło. Ponieważ jeśli nie ma tutaj błędu w przekazie, to z tego wynika, że Pan Stube uznał nabitą puncę za oryginalną, czyli wykonaną za pomocą oryginalnego narzędzia rodu Potockich.

Jeśli rzeczywiście tak uważa, to na jakiej podstawie?
Czy tylko samego wyglądu nabitej puncy?
Czy ma wiedzę, że oryginalna punca Potockich jest dostępna na rynku?

Czy po prostu źle odczytuję wypowiedź, a chodziło w niej, że nabita punca nie jest odlana?;)
Norbert

R E K L A M A
aukcja monet