Aktualności:

• 14 Września 2024, 03:55:37

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Trojaki NOT in Iger  (Przeczytany 8377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Phoenix

• Stały bywalec
Odp: Trojaki NOT in Iger
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Grudnia 2023, 17:55:33 »
 :) Ten rzadki trojak olkuski charakteryzujący się trzema rozetkami (dwie w otoku i jedna na rękawie) w zasadzie w katalogu Igera jest jako O.98.3.c (R-4) ale też go i nie ma, bo długo można szukać w opisie odmiany inskrypcji awersu z POLONI MDL, albowiem jest tylko POLON MDL.
Jednak wystarczy skonsultować wydrukowane w katalogu zdjęcie jak i obejrzeć inne egzemplarze archiwalne tego trojaka, aby stwierdzić, że to tylko błąd wkradł się do opisu inskrypcji awersu...
Wart podkreślenia jest niespotykany podział słowa POLONI: jako SIGIIIDGRP✿-✿OLONIMDL
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2023, 17:58:53 wysłana przez Phoenix »

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Grudnia 2023, 18:19:22 »
 :) We wczorajszej aukcji Romualda Sawicza pojawił się bardzo rzadki i moim zdaniem niedoceniany trojak olkuski 1592, którego nie ma w katalogu Igera. Przy klasycznym awersie z "dużą głową" na rewersie z pełną datą wyjątkowo dzieloną przez herb Lewart inskrypcja kończy się jako POLONIÆ.
https://onebid.pl/pl/monety-zygmunt-iii-waza-trojak-1592-olkusz-pelna-data-rzadki/1970390
Ten egzemplarz pojawił się na rynku już wcześniej i został sprzedany w WCN jako pozycja 42/193.

Udało mi się dotrzeć jedynie do jednego innego egzemplarza tego trojaka sprzedanego 2019 u Niemczyka jako "trojak nienotowany": https://archiwum.niemczyk.pl/product/267180/zygmunt-iii-waza-trojak-3-grosze-1592-olkusz-nienotowany. Był wtedy jeszcze w sympatycznej starej patynie zmytej niestety później, ale przed 2021...

W katalogu Kopickiego Monety ZIIIW (2007) figuruje on pod numerem 458 jako "R-6 c.a."!

Ciekaw jestem czy ktoś z Kolegów ma/zna inne egzemplarze? :-\

dariusz.m

• Gaduła
    • Blog Numizmatyczny
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Grudnia 2023, 22:41:00 »
We wczorajszej aukcji Romualda Sawicza pojawił się bardzo rzadki i moim zdaniem niedoceniany trojak olkuski 1592, którego nie ma w katalogu Igera.

Myślę, że jednak trojak jest doceniany. Otóż moneta - w stanie zachowania bardzo dalekim od wybitnego - została sprzedana za ponad 2000 zł. Co mnie, tak na marginesie, bardzo cieszy. Świadczy bowiem o tym, że wśród kolekcjonerskiej braci nadal  liczy się nie tylko piękno (słynne MS-y i maxnoty) ale również rzadkość. 

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Grudnia 2023, 22:45:41 »
 :( To nieporozumienie. Mając na myśli "niedocenienie" nie chodziło mi o cenę za jaką został sprzedany, lecz o klasyfikację Kopickiego z R-6 w roku 2007 biorąc uwagę, że w ciągu ostatnich 20-30 lat pojawiły się na rynku tylko dwa egzemplarze co prawda zmieniając po 2-3 razy właściciela...

dariusz.m

• Gaduła
    • Blog Numizmatyczny
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Grudnia 2023, 23:28:11 »
Tu masz rację - pełna zgoda.

Korczaszko

• Gaduła
  • Stowarzyszenie: PTN o.Kraków
  • Zainteresowania: SIGISMVNDVS PRIMVS
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Grudnia 2023, 11:34:07 »
To teraz coś z mojej półki. Bardzo ciekawy trojak z 1536 roku z mennicy gdańskiej. Dotychczas jedyna znana mi moneta ze skrótem CIV w legendzie rewersu i to we wszystkich rocznikach bicia trojaków gdańskich Zygmunta Starego.  :D :D :D :D :D
Qui Non Proficit, Deficit.

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Grudnia 2023, 22:35:16 »
 :) Super! To się czegoś nauczyliśmy. Jeśli to egzemplarz Kolegi - serdecznie gratuluję!
Prawdopodobnie te z legendą CIVIT też bardzo rzadkie? :-\

Korczaszko

• Gaduła
  • Stowarzyszenie: PTN o.Kraków
  • Zainteresowania: SIGISMVNDVS PRIMVS
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Grudnia 2023, 08:56:00 »
Bardzo dziękuję, gdyż jest to moja moneta. Wariant z CIVIT jest notowany u Igera, jednak jest to bardzo rzadka moneta, tak jak również notowany wariant trojaka elbląskiego z 1539 roku z ELBI w legendzie.
Qui Non Proficit, Deficit.

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Lipca 2024, 19:06:33 »
 :) Wątek trochę przysnął, a więc chociaż drobiazgiem się pochwalę, bo nie ma u Igera to i oko cieszy.
Trojak olkuski O.95.1, bo ze znakiem menniczym na końcu inskrypcji awersu.
Niby wszystko się zgadza, ale widział ktoś na takim trojaku znak menniczy leżący? :-\
Przejrzałem sporo notowań aukcyjnych; na razie nie znalazłem...

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Lipca 2024, 16:29:00 »
 :) Gdzie ci dyskutanci, niestety duch wśród TPZN-owców osobliwie nikły. Może już na urlopach. Szkoda.
Nie bez powodu go "ustrzeliłem", jako że w "Monetach ZIIIW" E. Kopickiego znajdziemy go pod pozycją 511 jako R-7!
A jeszcze i na rewersie "A" w ARG z dziwną przebitką...

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Lipca 2024, 15:12:40 »
 :) Dziś inny, tym razem wschowski trojak z roku 1598 wystawiony na styczniowej aukcji RDA jako NIEOPISANY
https://onebid.pl/pl/monety-zygmunt-iii-waza-trojak-1598-wschowa-nieopisany/2071605

Na rewersie znajdziemy rzadziej w tym roczniku występującą pełną datę, ale brak w mniejszym czy większym stopniu dzielącej ostatnie dwie cyfry daty literki "F". która kwalifikuje do odmiany W.98.7
To prawda, że nie znajdujemy go w katalogu Igera, ale czy aby na prawdę nie ma go w innych katalogach? :-\

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Lipca 2024, 16:12:11 »
 :) Szukajcie a znajdziecie. Był już opisany; znalazłem go w "Monetach ZIIIW" E. Kopickiego pod numerem 677 (R-4).

R E K L A M A
aukcja monet