Aktualności:

• 06 Listopada 2024, 19:37:55

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: MARCINIAK Aukcja 20-wiosenna 2023  (Przeczytany 2050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Salemmtg

• Użytkownik
  • **
MARCINIAK Aukcja 20-wiosenna 2023
« dnia: 18 Maja 2023, 23:42:56 »
Witam ,tak przeglądam sobie dzisiaj na spokojnie listę monet wystawionych na aukcji Pana Damiana. Bardzo duży wybór świetnych monet. Nie mniej rzuciła mi się w oczy moneta, trojak Zygmunta III Wazy z Lublina z 1601 roku (bardzo rzadki egzemplarz) . Czy ja już mam obsesję na temat naprawianych monet czy faktycznie moneta została zreperowana  ?
https://onebid.pl/pl/monety-zygmunt-iii-waza-trojak-lublin-1601-data-i-if-w-linii-b-rzadki/1732163

Awers- miejsce między brodą a kryzą
Rewers - Pogoń

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: MARCINIAK Aukcja 20-wiosenna 2023
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2023, 06:32:32 »
A gdyby tak wysłać zapytanie do domu aukcyjnego?
Wydaje mi się, że tu trzeba by monetę wziąć do ręki.
Chyba że istnieje zdjęcie porównawcze sprzed ewentualnej naprawy...
ZM

Pio86

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Legitymacja 078
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2023, 08:22:05 »
Powiem szczerze tak jak ostatnie aukcji  u Damiana nie elektryzować mnie to teraz mam na oku kilka pozycji. Martwią tylko wysokie ceny

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2023, 11:37:08 »
Powiem szczerze tak jak ostatnie aukcji  u Damiana nie elektryzować mnie

Hmm?

medieval K

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maja 2023, 14:02:58 »
Powiem szczerze tak jak ostatnie aukcji  u Damiana nie elektryzować mnie to teraz mam na oku kilka pozycji. Martwią tylko wysokie ceny
Wywoławcze ceny nie są jeszcze  takie wysokie ,gorzej z końcowymi.Tutaj przykład nie dawno zakończonej : https://onebid.pl/pl/monety-zakon-krzyzacki-winrych-von-kniprode-1351-1382-polskojec/1716892 I jak tu kupić coś ładnego ...? Pozdrawiam

Pio86

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Legitymacja 078
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2023, 12:52:59 »
Oczywiście chodzi mi o ceny końcowe ostatnio strasznie poszybowały w górę. Z jednej strony dobrze bo,,sprzątałem'' kolekcję. Dziwi mnie też ostatnio mało pozycji z Polskiego średniowiecza. Ciekawe czy to małe zainteresowanie zmniejszyło oferty czy wprost przeciwnie wysało mnumizmaty z rynku?

Paweł Hobby

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2023, 19:28:19 »
Pozdrawiam,
Paweł

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2023, 20:01:50 »
A ile Pana zdaniem powinno jej być? Przecież to moneta bilonowa
Pozdrawiam. zdzicho

Paweł Hobby

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2023, 20:24:51 »

Nie mam pojęcia. Gdybym wiedział to nie zadałbym pytania: "Czy nie za dużo tu tej miedzi...?"
Pozdrawiam,
Paweł

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2023, 21:20:21 »
Po pierwsze primo miedź jest w prawie wszystkich monetach oficjalnie uważanych za „srebrne”.
Po drugie, ten grynszpan nie musiał powstać z miedzi pochodzącej z tej monety.
Ergo: Grynszpan na monetach srebrnych nie jest niczym niezwykłym. Oczywiście nie znaczy to, że ta moneta jest dobra, ale nie powinno się jej dyskwalifikować jedynie z powodu warstwy grynszpanu.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mariusz75

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2023, 08:06:13 »
Moim zdaniem moneta czyszczona mechanicznie, bądź ołówkami lub innym kolcem akacji w celu usunięcia nalotu, pewnie zielonego. Stąd mocna ekspozycja miedzi, punktowa bo "pracowano" tylko nad niewielkim obszarem i dojechano do gołej blachy (z mojego doświadczenia). Wystawca trochę pospieszył się ze sprzedażą, wystarczyło poczekać  aż miedź ściemnieje, nie byłoby dyskusji.

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2023, 08:09:08 »

Nie mam pojęcia. Gdybym wiedział to nie zadałbym pytania: "Czy nie za dużo tu tej miedzi...?"

Proszę: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grosz_bia%C5%82y_%C5%9Bl%C4%85ski
Pozdrawiam. zdzicho

Damian Marciniak

• Stały bywalec
  • Nie sprzedajemy tego, czego byśmy sami nie kupili
    • Marciniak - Dom Aukcyjny
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maja 2023, 11:17:16 »
Witam
Dziękujemy bardzo za wątek dotyczący naszej aukcji.

W odniesieniu do kwestii w nim poruszonych:

• Grosz cieszyński 1560 https://marciniak.onebid.pl/pl/monety-waclaw-iii-adam-grosz-bialy-cieszyn-1560/1678593 pochodzi z kolekcji, której właściciel zmarł w połowie lat 90-tych i od tego czasu była nieruszana. Monety leżały w pudełkach, w szafie popakowane w ręcznie robione kopertki z papieru zeszytowego. 
  • Trojaka lubelskiego oglądaliśmy bardzo dokładnie ale nie byliśmy w stanie doszukać się na nim śladów manipulacji.

Rzeczywiście ten zjazd na brodzie, taki dość mocny, wydaje się niestandardowy i trochę budził obawy o zasadność zgłoszonych tutaj wątpliwości. Zjazd ten na odwrocie wypada u góry Pogoni, która jest wybita bardzo słabo w tym miejscu, jedynie w zarysie i fragmentami, co by w odpowiadało poniekąd brakowi nacisku stempla ze strony odwrotnej.

Zadzwoniliśmy też do właściciela tej monety, aby zapytać o historię jej pochodzenie i tutaj - mając tą informację z bardzo wiarygodnego źródła, choć zdaję sobie sprawę że może to brzmieć niewiarygodnie, bądź jak "opowiadanie bajek" aby tylko lepiej sprzedać monetę - ale uzyskaliśmy inf. że moneta ta pochodzi bezpośrednio ze starego, rodzinnego i jeszcze przedwojennego zbioru. Jeśli coś miałby być z nia robione, to tylko w tamtym okresie, co tym przypadku wydaj się bardzo mało prawdopodobne przy monecie takiej jak "zwykły" trojak, gdzie wówczas nawet i grubego złota nie naprawiano. Miałem możliwość przekonać się o tym przeglądając w ramach kwerendy takowe z MN Kraków GN Czapskiego i było właśnie piękne, że jak była z dziurą, to miała tę dziurę, jak była po uchu, to ucho było po prostu ucięte, ale ba żadnego spiłowywania go, odlutowywania, głaskania itp. Także wtedy co najwyżej cyzelowano tło medali, talarów, czy donatyw, bo taka była moda (o zgrozo), ale raczej w znikomym stopniu bawiono się w naprawę defektów wynikających z innego niż tylko monetarne wykorzystania monet w epoce

Info o tym, że nie widzimy śladów wskazujących na manipulację na tym trojaku zawarliśmy również w opisie https://marciniak.onebid.pl/pl/monety-zygmunt-iii-waza-trojak-lublin-1601-data-i-if-w-linii-b-rzadki/1732163

Dziękuję bardzo za te zgłoszenia, zawsze pozostajemy do dyspozycji i gotowi do reagowania na wszelkie uwagi - a przed aukcją jak najbardziej jest ku temu czas - także zachęcamy do ich skrzętnego zgłaszania i nawet jak nie będziemy od razu tutaj odpowiadać, to na pewno będziemy w tej kwestii działać :)

Pozdrawiam - Damian
Pozdrawiam - Damian

Paweł Hobby

• Stały bywalec
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Maja 2023, 18:40:00 »
Wczoraj przejrzałem tylko archiwum OneBid, dzisiaj rzuciłem jeszcze okiem na Sixbid i Wcn, wcześniej tylko raz zdarzył się grosz tej emisji z podobnie "wyzierającą" miedzią spod srebrzenia, tu: https://onebid.pl/pl/monety-grosz-1560-cieszyn-f-u-s-2952-rzadki/395337
Pozdrawiam,
Paweł

R E K L A M A
aukcja monet