Aktualności:

• 05 Listopada 2024, 04:40:46

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wywóz kolekcji monet z Polski do Szwecji  (Przeczytany 1689 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

raficzeqq

• Nowy użytkownik
  • *
Wywóz kolekcji monet z Polski do Szwecji
« dnia: 30 Maja 2023, 20:29:14 »
Witam. Tak się akurat złożyło, że odziedziczyłem po moim dziadku kolekcje starych monet. Mieszkam ponad połowe mojego życia w Szwecji więc muszę monety w jakiś sposób przewieść. Czy może się ktoś orientuje czy są wymagane jakieś dokumenty typu wycena monet itp. Raczej rzadna moneta nie przekracza wartości 4k euro, kolekcja może jest warta od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Nie planuje sprzedaży monet bo mają dla mnie dużą wartość sentymentalną i raczej mam zamiar kontynuować pasje dziadka i coś tam od siebie dokładać.
Czy odpowiednio ubezbieczona wysyłka wchodzi w gre? Czy ktoś ma doświadczenie i mogłby polecić jakiegoś zaufanego przewoźnika?

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
Odp: Wywóz kolekcji monet z Polski do Szwecji
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2023, 21:08:51 »
Dal kolekcji wartej więcej jak 15.000 PLN musi Pan uzyskać zgodę Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego na wywóz.

raficzeqq

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2023, 22:30:47 »
Rozumiem. Mysle ze kolekcja moze byc warta wiecej a nawet jestem tego pewien. Ciezko uzyskac takie pozwolenie czy zazwyczaj jest to zwykla formalnosc?

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maja 2023, 11:16:05 »
Rozumiem. Mysle ze kolekcja moze byc warta wiecej a nawet jestem tego pewien. Ciezko uzyskac takie pozwolenie czy zazwyczaj jest to zwykla formalnosc?

To zależy jedynie od kolekcji.

raficzeqq

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maja 2023, 19:56:58 »
Uzyskalem dosc duzo konkretnych informacji po telefonie do ministerstwa kultury i dziedzictwa narodowego. Jednak bedzie wymagane zlozenie wniosku o wywoz za granice. Mysle ze sobie z tym poradze. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Maja 2023, 22:48:43 »
Zawsze najlepiej pytać u źródła :)

Miło by też było jakby się podzielił Pan tymi zdobytymi informacjami. Może przyda się potomnym.

behemot

• Stały bywalec
  • Ja, biedny facet.
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2023, 15:37:22 »
a jak jest z handlarzami, ktörzy wyjezdzaja na targi monet do röznych krajöw EU ?
Dal kolekcji wartej więcej jak 15.000 PLN musi Pan uzyskać zgodę Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego na wywóz.

R E K L A M A
aukcja monet