Aktualności:

• 07 Października 2024, 11:02:27

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: rekordowa suma za monete starożytną  (Przeczytany 2487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

okejos

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: rekordowa suma za monete starożytną
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2023, 22:25:57 »
Kyrie eleison.

Ta moneta zawsze plątała się w pierwszej dziesiątce najdroższych monet antycznych, ale to jest kompletny odjazd. Na poprzedniej aukcji moneta osiągnęła cenę 3250000$ i już wtedy nie byłem w stanie tego pojąć...

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca 2023, 23:03:52 »
Dziwne trochę, że kolegów starożytników nie zainteresował nowy rekordzik...  Liczyłem na jakąś ciekawą dyskusję bez konkluzji :)

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwca 2023, 23:22:10 »
Dziwne trochę, że kolegów starożytników nie zainteresował nowy rekordzik...  Liczyłem na jakąś ciekawą dyskusję bez konkluzji :)

W takim razie, nie mając pojęcia o numizmatyce antycznej, wypowiem się  :) Co my biedne żuczki mamy do powiedzenia w tej sprawie. Pewnie nikt z uczestników forum nie zna nabywcy i jego motywów. Czy znał poprzedni wynik? Czy kwota była dla niego istotna? Czy moneta stanowiła istotne uzupełnienie programu kolekcji? Pewnie nie znamy odpowiedzi na wszystkie te ważne pytania. Pozostaje więc jedynie ekscytowanie się kwotą jako taką. Tyle, że z mojego punktu widzenia 3,25 mln $ za obiekt do kolekcji jest równie abstrakcyjne co 5,9 mln $. Co w takim razie mamy napisać?

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwca 2023, 00:43:57 »
Pytam dlatego, że poprzedni rekord (aureus Brutusa) wywołał kilka stron dyskusji, co mnie w ogóle nie dziwi, tak jak i jego cena. W porównaniu ten stater jest nieomal monetą bez historii, co prawda piękną, ale widziałem wiele piękniejszych. No i dlatego zastanawia mnie skąd ta cena..

Folkien

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2023, 08:14:49 »
Chciałbym zauważyć, że za podobną cenę sprzedano najdroższą kartę Pokemon z 1998 roku...

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2023, 09:40:38 »
Dziwne trochę, że kolegów starożytników nie zainteresował nowy rekordzik...  Liczyłem na jakąś ciekawą dyskusję bez konkluzji :)

W moim przypadku, to swoiste zmęczenie tematami aferalno-rekordowymi i, jak wspomniał kolega jmskelnik, dla mnie również ta kwota jest tak abstrakcyjna, że o wiele bardziej rozemocjonowały mnie wyniki na aukcji Marciniaka (skoro w tę stronę branding poszedł, to tak użyję nazwy "po nazwisku"). Zastanawiałem się nawet nad założeniem wątku i mniej więcej wyrażenia się na początku w podobny sposób, ale doszedłem do wniosku, że nic w tej myśli odkrywczego :) 
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

rafbork

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwca 2023, 12:32:32 »
Z innej beczki, zdrapany do połowy cyferblat a uzyskana cena to 6,2 mln USD
Różni ludzie, różne fascynacje. A najzabawniejsze jest w tym wszystkim to, że kolekcjonerzy zegarków nie będą rozumieli zachwytu kolekcjonerów monet antycznych i vice versa :)
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zegarek-ostatniego-cesarza-Chin-sprzedany-na-aukcji-za-rekordowa-kwote-8547102.html
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2023, 13:16:26 wysłana przez rafbork »

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Czerwca 2023, 12:36:02 »
Cudowna moneta, i w dodatku oryginał z epoki, we mnie wywołuje takie jakieś niezdrowe żądze, chciałbym ją mieć za wszelka cenę, schować w jakimiś pokoju bez okien,... i OBCOWAĆ, tylko nie do końca wiem, po co? Coś jak Frodo z Pierścieniem Władzy. Chyba dobrze, że jej nie kupiłem ;).
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2023, 17:14:57 wysłana przez Ebenezer Cooke »

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Czerwca 2023, 16:11:19 »
Cudowna moneta, i w dodatku oryginał z epoki, we mnie wywołuje takie jakieś niezdrowe żądze, chciałbym ją mieć za wszelka cenę, schować w jakimiś pokoju bez okien,... i OBCOWAĆ, tylko nie do końca wiem, po co? Coś jak Frodo z Pierściem Władzy. Chyba dobrze, że jej nie kupiłem ;).

Z Pańskim wpisem skojarzył mi się ten film. Kto nie zna, proszę zobaczyć koniecznie  :)
https://www.filmweb.pl/film/Koneser-2013-624525

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Czerwca 2023, 22:11:59 »
Z innej beczki, zdrapany do połowy cyferblat a uzyskana cena to 6,2 mln USD
Różni ludzie, różne fascynacje. A najzabawniejsze jest w tym wszystkim to, że kolekcjonerzy zegarków nie będą rozumieli zachwytu kolekcjonerów monet antycznych i vice versa :)
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zegarek-ostatniego-cesarza-Chin-sprzedany-na-aukcji-za-rekordowa-kwote-8547102.html

A to akurat rozumiem. Patek Philippe rzadkości r8, z bardzo ciekawą historią. Wolałbym zegarek niż satyra.

Thorgal76

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Czerwca 2023, 22:48:44 »
...może dlatego, że taka moneta jest kompletnie poza naszym zasięgiem? Nawet się nad tym zastanawiałem, czy wolałbym nowe auto za 70-80 tys, czy też kolekcję monet rzymskich za taką kwotę. Wybrałbym monety. Natomiast w przypadku "takiej" monety (czy każdej innej wartej kilka milionów $), wybrałbym np. dom z ferrari w garażu za podobną kwotę.

W moim przypadku, to swoiste zmęczenie tematami aferalno-rekordowymi i, jak wspomniał kolega jmskelnik, dla mnie również ta kwota jest tak abstrakcyjna, że o wiele bardziej rozemocjonowały mnie wyniki na aukcji Marciniaka (skoro w tę stronę branding poszedł, to tak użyję nazwy "po nazwisku"). Zastanawiałem się nawet nad założeniem wątku i mniej więcej wyrażenia się na początku w podobny sposób, ale doszedłem do wniosku, że nic w tej myśli odkrywczego :) 

a to całkiem ciekawa dyskusja, które ceny walorów sz. kol. zdziwiły i dlaczego?

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Czerwca 2023, 19:07:38 »
...może dlatego, że taka moneta jest kompletnie poza naszym zasięgiem? Nawet się nad tym zastanawiałem, czy wolałbym nowe auto za 70-80 tys, czy też kolekcję monet rzymskich za taką kwotę. Wybrałbym monety. Natomiast w przypadku "takiej" monety (czy każdej innej wartej kilka milionów $), wybrałbym np. dom z ferrari w garażu za podobną kwotę.

a to całkiem ciekawa dyskusja, które ceny walorów sz. kol. zdziwiły i dlaczego?

To zastanawianie się nad założeniem wątku, dotyczyło (dla uściślenia) rekordowego startera. Jeśli chodzi natomiast o wyniki u Marciniaka, to nie chcę za bardzo komentować cen jakie znajomi postanowili zapłacić za poszczególne monety. Choć, jak przyznawałem już wcześniej, oferta była jedną z lepszych od dawna, to wiele cen końcowych za ładne, ale pospolite krażki jest dla mnie niezrozumiałych. Na pewno na długo zapamiętam denarka Marka z Concordią za prawie 5k z nieco rzadszym TR P XVI, ale nie aż tak :) (chyba, że coś przeoczyłem, ale te przykłady można mnożyć).
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwca 2023, 19:15:14 »

Z Pańskim wpisem skojarzył mi się ten film. Kto nie zna, proszę zobaczyć koniecznie  :)

Obejrzałem film, wielkie dzięki, film jest świetny, w tym roku nic lepszego nie obejrzałem. Mina Geoffreya Rusha, kiedy wszystko zrozumiał jest po prostu bezcenna :). Świetny scenariusz, i gra aktorów na najwyższym poziomie. Gorąco polecam, dwie godziny super rozrywki, lepszej niż przegladanie najnowszych aukcji  ;).

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Czerwca 2023, 23:22:44 »

Obejrzałem film, wielkie dzięki, film jest świetny, w tym roku nic lepszego nie obejrzałem. Mina Geoffreya Rusha, kiedy wszystko zrozumiał jest po prostu bezcenna :). Świetny scenariusz, i gra aktorów na najwyższym poziomie. Gorąco polecam, dwie godziny super rozrywki, lepszej niż przegladanie najnowszych aukcji  ;).

Oglądałem go już dawno temu, ale wielokrotnie miałem też okazję ten film polecać. Oceniałem go wówczas bardzo wysoko i chyba pora odświeżyć sobie tę produkcję ;)

R E K L A M A
aukcja monet