Aktualności:

• 09 Grudnia 2024, 09:00:15

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Trojak Ryga R.83.1.b R1 ??? !!!  (Przeczytany 1002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sima44

• Użytkownik
  • **
Trojak Ryga R.83.1.b R1 ??? !!!
« dnia: 06 Czerwca 2023, 22:00:49 »
Ostatnio zakupiłem katalog - Trojaki Stefana Batorego - Parchimowicz, Brzeziński wydawnictwo Nefryt 2023.
Nie znalazłem w nim takiego popiersia z 1583 roku. W katalogu Igera brak zdjęcia, jest natomiast w zbiorze autora (poz. 1924)
Na 87 sztuk sprzedanych w WCN-nie - ani jednego. Czy na pewno R1 ???

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
Odp: Trojak Ryga R.83.1.b R1 ??? !!!
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwca 2023, 20:34:05 »
Czy przypadkiem w katalogu trojaków Batorego pokazana odmiana nie jest przedstawiona pod numerem 205.a ?
Co prawda to inny stempel oraz są minimalne różnice w zbroi, która posiada wyraźne nity. Niemniej stylistycznie jest to taki sam portret.

IMG_2840.jpgTrojak Ryga R.83.1.b R1 ??? !!!

Taki trojak występuje również w katalogu Gerbasevskis/Kruggel pod pozycję 14a / 1583

IMG_2841.jpgTrojak Ryga R.83.1.b R1 ??? !!!

Podane przeze mnie informacje są tylko uzupełnieniem. Zgadzam się z Panem, że jest to dość rzadka odmiana portretu, która również w 1584 występuje sporadycznie
Dopiero w kolejnym roku jest pospolita.

Gratuluję monety! :)
Norbert

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Trojak Ryga R.83.1.b R1 ??? !!!
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Czerwca 2023, 13:34:12 »
Myślę, że te nity są takie same, tyle, że może słabiej odbite. Punce lub punca portretu są identyczne. Niestety nie mam dostępu do moich źródeł, bo chwilowo obserwuję faunę raf koralowych, więc nie mogę przeanalizować występowania tego portretu w poszczególnych rocznikach.
Porównałem rewers tej monety z innymi rewersami z 1583 i wydaje się on być bardzo przystający, podobnie elementy awersu. Kiedyś przeglądałem ten wizerunek w szczegółach, bo nie przystawał mi do innych z tego okresu z Rygi. Jak wiemy Ryga była często naśladowana. Ten wizerunek jednak musiałem uznać za uczciwy.
Trzeba by zrobić kwerendę poza WCN by określić rzadkość tej odmiany portretowej.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

R E K L A M A
aukcja monet