Trudno o jakąś szerszą recenzję biorąc pod uwagę, że pozycja nie jest duża. Ja ze swojej strony dzięki temu katalogowi upewniłem się co do poprawności opisu swoich dwóch asprów, które już miałem wcześniej opisane, ale nie z takimi samymi siglami. W przypadku asprów trapezunckich może być problem z ich zakwalifikowaniem do poszczególnych władców, którzy noszą te same imiona, np. Aleksy II, III i IV. Trzeba posłużyć się wagą (co poprzednio zrobiłem klasyfikując swój zbiór) i szukać takich samych siglów, jak na katalogowanej monecie. W moim przypadku był problem, bo w starszej literaturze nie zlazłem takiego samego zestawu siglów jak na moich monetach. Okazało się, że w zbiorach Muzeum w Trabzonie znalazłem ten sam zestaw i upewniłem się co do poprawności mojego wcześniejszego opisu.
Drugą ciekawostkę jaką zauważyłem, to dość skromny zestaw monet w tym muzeum. Myślałem, że jak Trabzon (Trapezunt), to mają pełny lub niemal pełny zestaw monet z tej mennicy. A okazało się, że nie. Brakuje im sporo monet rzadkich i bardzo rzadkich, np. Andronika III Komnena (ja mam jego aspra), Jerzego, Teodory, asprów Bazylego (ja mam) i innych. Ale nie ma co narzekać. Zestaw literatury do tego tematu jest dość skromny i każda nowa pozycja cieszy.
Pozdrawiam, Zbyszek