Aktualności:

• 17 Września 2024, 19:54:08

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Katalog monet Cesarstwa Trapezuntu w zbiorach muzeum w Trabzonie  (Przeczytany 2208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

minimus

• Użytkownik
  • **
Katalog monet Cesarstwa Trapezuntu w zbiorach muzeum w Trabzonie
« dnia: 04 Października 2023, 13:13:11 »
W bieżącym miesiącu przyszła do mnie książka Ceren Ũnal, Vera Guruleva - Coins of the Trebizond Empire at the Trabzon Museum. Na 83 stronach prezentuje zbiory monet Cesarstwa Trapezunu zgromadzone w muzeum w Trabzonie. Przedstawiono tu monety Manuela I, Jana II, Aleksego II, Bazylego, Michała, Aleksego III, Manuela III, Aleksego IV i Jana IV Komnenów. Na czarno – białych zdjęciach pokazano 152 monety. Jak dla mnie najciekawszy jest zbiór monet brązowych, które na rynku kolekcjonerskim pojawiają się dużo rzadziej niż srebrne aspry. Najciekawszą informację, jaką znalazłem we wstępie Very Gurulevej, kuratora monet starożytnego Rzymu i Bizancjum w petersburskim Ermitażu jest to, że Ponomarjow A. Ł. w swojej pracy Ewolucija dienieżnoj sistiemy Priczernomorija i Bałkan w XIII-XV ww, Moskwa 2011 rok analizował wyobrażenia na monetach przypisywanych przez S. Bendala Andronikowi I Gidonowi, które w ostatnich latach pojawiły się masowo w handlu, jako skarb znaleziony w okolicach Trapezuntu. Były to srebrne trachea z przedstawieniem Matki Boskiej orans i Chrystusa chalkitesa. Monet tych miało być w skarbie 120 co znacząco wzbogaca ich znaną liczbę. Do tej pory znano bowiem tylko 2 egzemplarze. Z pracy Ponomariowa wynika jednak, że na rynku jest znacznie więcej niż 120 monet tego typu, a poza tym autor znalazł grube błędy w detalach wskazujących na rękę współczesnego fałszerza, który nie rozumiał symboliki i ikonografii chrześcijańskiej. Nie czytałem jeszcze artykułu Ponomariowa, lecz rozbieżności w ocenie autentyczności pomiędzy Ponomariowem a Bendalem skłaniają do zachowania daleko idącej ostrożności w zakupach tego typu monet.
Pozdrawiam, Zbyszek.

Okładka katalogu:
http://forum.tpzn.pl/gallery/182_04_10_23_12_58_21.jpeg

Strony katalogu:
http://forum.tpzn.pl/gallery/182_04_10_23_12_59_51.jpeg

http://forum.tpzn.pl/gallery/182_04_10_23_1_01_27.jpeg

Andronik I Gidon:
http://forum.tpzn.pl/gallery/182_04_10_23_1_05_08.jpeg

Bebek2006

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 122
Odp: Katalog monet Cesarstwa Trapezuntu w zbiorach muzeum w Trabzonie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Października 2023, 13:23:04 »
Ciekawa pozycja, czy można prosić o jakąś recenzje jak Pan się z nią lepiej zapozna?  :)
Pozdrawiam
Karol

minimus

• Użytkownik
  • **
Odp: Katalog monet Cesarstwa Trapezuntu w zbiorach muzeum w Trabzonie
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Października 2023, 15:29:36 »
Trudno o jakąś szerszą recenzję biorąc pod uwagę, że pozycja nie jest duża. Ja ze swojej strony dzięki temu katalogowi upewniłem się co do poprawności opisu swoich dwóch asprów, które już miałem wcześniej opisane, ale nie z takimi samymi siglami. W przypadku asprów trapezunckich może być problem z ich zakwalifikowaniem do poszczególnych władców, którzy noszą te same imiona, np. Aleksy II, III i IV. Trzeba posłużyć się wagą (co poprzednio zrobiłem klasyfikując swój zbiór) i szukać takich samych siglów, jak na katalogowanej monecie. W moim przypadku był problem, bo w starszej literaturze nie zlazłem takiego samego zestawu siglów jak na moich monetach. Okazało się, że w zbiorach Muzeum w Trabzonie znalazłem ten sam zestaw i upewniłem się co do poprawności mojego wcześniejszego opisu.
Drugą ciekawostkę jaką zauważyłem, to dość skromny zestaw monet w tym muzeum. Myślałem, że jak Trabzon (Trapezunt), to mają pełny lub niemal pełny zestaw monet z tej mennicy. A okazało się, że nie. Brakuje im sporo monet rzadkich i bardzo rzadkich, np. Andronika III Komnena (ja mam jego aspra), Jerzego, Teodory, asprów Bazylego (ja mam) i innych. Ale nie ma co narzekać. Zestaw literatury do tego tematu jest dość skromny i każda nowa pozycja cieszy.
Pozdrawiam, Zbyszek

R E K L A M A
aukcja monet