Witam
Mam na imię Bartek i jak wszyscy na tym forum interesuję się numizmatyką. Okres, jakim się param to monety na ziemiach polskich z lat 1916 – 1944, aczkolwiek coraz bliższy staje się dla mnie okres mennictwa gdańskiego czasów Zygmunta III.
Wszystko zaczęło się od przerzucania i układania w domu całej masy monet PRL, a że jakoś tak wyszło, że plastikowych żołnierzyków nie posiadałem, to 20 złotówki walczyły z Nowotkami (może z 4 lata wtedy miałem).
Potem mama przy okazji odbierania wypłaty z banku przynosiła dwuzłotówki (zawsze dwie, bo mam siostrę). Miedzioniklowy „Katyń” spowodował, że zacząłem interesować się historią, którą jako mój przedmiot maturalny (wtedy chciałem iść na SGH) zamieniłem na fizykę na 4 miesiące przed maturą i teraz jestem studentem Automatyki i Robotyki na wydziale Elektroniki, Politechniki Wrocławskiej.
Wracając do monet…w liceum zacząłem zajmować się allegro i po szybkim uzupełnieniu brakujących dwuzłotówek zauważyłem aukcję, na której ktoś wystawił „najpopularniejsze złoty osiemdziesiąt okresu II RP”. Może i przepłaciłem, ale absolutnie nie żałuję, bo wtedy dla mnie zaczęła się prawdziwa numizmatyka, tydzień później kupiłem katalog Kopickiego, zacząłem przeglądać archiwalne aukcje WCN-u, z czasem dostałem katalog Fischera (bardzo lubię po nim notować).
Pozdrawiam serdecznie i przyznam, że byłoby fajnie dołączyć do TPZN-u.