Aktualności:

• 17 Września 2024, 16:29:28

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: 2 kopiejki 1916 OST A - Berlin - prośba o potwierdzenie autentyczności  (Przeczytany 695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marek1

• Użytkownik
  • **
Witam,

Uprzejmie proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o zerknięcie na zdjęcia 2 kopiejek 1916r. OST A - Berlin.

Dla umożliwienia oceny zamieszczam zdjęcia z NGC - tego numeru.
Zamieszczam również zdjęcia ze strony sprzedawcy.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Marek1
Zainteresowania: Polskie monety obiegowe od 1916r, ich odmiany i warianty + Notgeld Gniezno.

behemot

• Stały bywalec
  • Ja, biedny facet.
Odp: 2 kopiejki 1916 OST A - Berlin - prośba o potwierdzenie autentyczności
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2024, 17:35:10 »
Przadaly by sie gabaryty monety. A tutaj interesujacy link. Z tego wynika ze NGC wpakowalo w slaby duzo falszywych monet.

https://falszywemonety.blogspot.com/2020/11/3-kopiejki-ost-1916.html

behemot

• Stały bywalec
  • Ja, biedny facet.
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2024, 17:51:11 »
U mnie znajduje sie tylko jeden komplet ( ponizej ), bez podwöjnych monet. Ale mozna juz po gabarytach monet widziec, ze Hamburg mial krazki prawdopodobnie z nieco innego stopu, bo osty z hamburga w poröwnaniu z Berlinem sa ciut lzejsze.
Ciezko ocenic prawdziwosc monety nie znajac jej danych , no i po tak "mistrzowskich" falsach ze wschodu. Przeszkadzaja mi na twoich zdjeciach poziome linie na tle krazka no i brak dokladnych wymiaröw monety ( waga, srednica i grubosc ) a Takze brak zdjecia rantu. Ogölnie rzecz biorac moneta wyglada dobrze i z duzym prawdopodobienstwem jest prawdziwa- ale monety te nie sa drogie- a tylko za slab wyciagaja od kupujacego duze pieniadze. W podobnym stanie znajdziesz monete bez slabu za duzo mniejsze pieniadze.
Pozdrawiam
P.S. Zamieszczam zdjecia z mojego zbioru dla poröwnania. Na monecie z Hamburga widac tez poziome linie.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2024, 19:13:12 wysłana przez behemot »

Marek1

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2024, 20:10:53 »
Witam,

Bardzo dziękuję za pomoc i podpowiedzi.
Nie mogłem podać żadnych danych takich jak wymiary i waga ponieważ moneta jest NIESTETY w trumnie i sprzedawca niczego nie podaje - nie podaje bo niczego nie ma.
Jedyne co mogłem zrobić to ściągnąłem zdjęcia ( po numerze ) ze strony NGC - tak dla porównania, czy aby to ta sama moneta.
Bo to już byłoby coś.

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam
Marek1
Zainteresowania: Polskie monety obiegowe od 1916r, ich odmiany i warianty + Notgeld Gniezno.

Marek1

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2024, 20:20:15 »
Witam,

Przejrzałem artykuł z załączonego przez Ciebie linku i wygląda to dobrze.
Co oczywiste rantu nie da radę zobaczyć. Ale inne elementy wyglądają na OK.

Mam nadzieję, że te dane z artykułu, które mówiły o 3 kopiejkach dotyczą również 1 i 2 kopiejek.

Pozdrawiam
Marek 1

behemot

• Stały bywalec
  • Ja, biedny facet.
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2024, 11:58:55 »
Tu jeszcze linki do forum w niemczech o ostach. Mozna w google przetlumaczyc. Jednym z argumentöw do odröznienia od org.podanych w linkach to to  ze falsy sa w stempelglanz - polysk lustrzany., no i ze ngc nadal ma w swich archiwach te monety. Poza tym sa cenowo wysoko.

https://www.numismatikforum.de/viewtopic.php?f=18&t=68061&p=591121&hilit=ost#p591121

https://www.numismatikforum.de/viewtopic.php?t=68040

R E K L A M A
aukcja monet