Aktualności:

• 09 Grudnia 2024, 08:19:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Ort gdański  (Przeczytany 872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KDSK

• Użytkownik
  • **
Ort gdański
« dnia: 11 Lutego 2024, 07:40:56 »
Dzień dobry Koleżanki i Koledzy! Mam prośbę o pomoc w ocenie autentyczności tego orta. Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Konrad
https://allegrolokalnie.pl/oferta/zygmunt-iii-waza-ort-1615-gdansk-6hu

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
Odp: Ort gdański
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2024, 20:57:59 »
Na pewno istnieją takie stemple, awers też występuje z innymi rewersami. Poniżej zdjęcie orta z tego samego stempla i link do drugiego egzemplarza.

5717350869.jpgOrt gdański

https://onebid.pl/pl/monety-zygmunt-iii-waza-ort-1615-gdansk-stary-typ-popiersia-ngc-au50/692260

Swoją drogą ciekawe, że NGC przydzieliło notę numeryczną pomimo ewidentnych zarysowań.

Odnośnie oceny egzemplarza z aukcji allegro, to zastanawia mnie różnica w kolorze. Lewa część awersu i prawa rewersu jest jaśniejsza. Może to efekt oświetlenia, ale może w tym fragmencie doszło do jakiejś manipulacji? Może stąd te nierówności na powierzchni.
Proszę spojrzeć na czubek litery A ze słowa moneta i jak szeroka jest górna poprzeczka T razem z jej zakończeniami. Może to być wpływ walcowania, bo trzeba pamiętać, że boczne brzegi ortów były narażone na inny nacisk i czasem tam dochodziło do większego rozpłaszczenia czy gorszego wytłoczenia. Również wpływ obiegu, zużycia sprawiał, że na tej samej monecie litery mogły wyglądać trochę inaczej.

Nie odpowiem Panu, czy to oryginał, bo zdjęcie jest słabe. Jednak biorąc pod uwagę nierówność powierzchni, która może być efektem czyszczenia czy nawet załatania jakiejś dziurki. To mocno zastanowiłbym się przed zakupem.

PS. Na przyszłość proszę wstawiać zdjęcie, ponieważ za jakiś czas link przestanie być aktywny i ktoś może nie wiedzieć o jaką monetę było pytanie.

z - Kopia.jpgOrt gdański

Norbert

KDSK

• Użytkownik
  • **
Odp: Ort gdański
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lutego 2024, 06:02:04 »
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Też miałem wątpliwości co do tej sztuki, choć nie widziałem w niej nic, co świadczyłoby o braku autentyczności. Z wklejaniem zdjęć mogę mieć pewien problem, ale na pewno uczynię wszystko, aby tak zrobić. Dziękuję i pozdrawiam, Konrad

R E K L A M A
aukcja monet