Aktualności:

• 07 Grudnia 2024, 04:33:52

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wiosenno-letni sezon łowiecki 2024  (Przeczytany 10667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hermogenes

• Stały bywalec
    • TWNA na Facebooku
Odp: Wiosenno-letni sezon łowiecki 2024
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Maja 2024, 22:35:06 »
Drogi Zenonie,

gratuluje nabytku - u mnie ostatni miesiąc przyniósł głównie niezłe tetradrachmy syryjskie, ale też kilka przyzwoitych monet republikańskich i imperialnych. Za przykłady niech tu posłuży tetradrachma antiocheńska Nerona Prieur 89; RPC 4189 (13, 73 g) – ex Dr. Victor Vishnevsky, ex Hirsch, Auktion 178, 1993, nr 726 i Wespazjana Prieur 135; RPC 1950 (14, 81 g) ex Oslo Myntgalleri AS 28 (2022), 182, ex Martin Schøyen. Nawiązując zaś do tematu medalierstwa młodego Ludwika XIV dorzucam z mojego skromnego zbioru również medal Maugera z 1644 r. (a w każdym razie upamiętniający ingerencję młodego króla w tym roku w sprawy Italii).

Pozdrawiam serdecznie
B.    

Morgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Czerwca 2024, 19:17:27 »
Zanim nam wiosna przeminie, pozwolę sobie na lekkie odkopanie tematu przy pomocy mojego skromnego nabytku z ostatnich dni. Denarek Domicjana z rewersem prezentującym Minerwę w prawo z włócznią i tarczą. Mój egzemplarz z roku 86, RIC 435.
Moneta w rzeczywistości jest nieco ciemniejsza, z ładną patyną. Jak dla mnie zadowalająca i docelowa sztuka.

awers_small.jpgWiosenno-letni sezon łowiecki 2024

rewers_small.jpgWiosenno-letni sezon łowiecki 2024

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Czerwca 2024, 21:59:34 »
...prezentuje się naprawdę bardzo zacnie!!!
ZM

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Czerwca 2024, 07:53:31 »
Bardzo, bardzo ładny denar. W moim zbiorze również byłby docelową sztuką. Może Kolega rozwinie jego opis i napisze co tam ciekawego widzimy ;)

Magnencjusz

• Użytkownik
  • **
  • Zainteresowania: Starożytności
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Czerwca 2024, 08:39:48 »
Denarek Domicjana z rewersem prezentującym Minerwę w prawo z włócznią i tarczą.

Bardzo ładny, też planuję kiedyś sprawić sobie ten rewers.
Tylko z poprawną legendą, bo ten wygląda jakby miał "IMI" zamiast "IMP".
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2024, 08:51:15 wysłana przez Magnencjusz »

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Czerwca 2024, 11:09:07 »
Denarek Domicjana z rewersem prezentującym Minerwę w prawo z włócznią i tarczą.

Bardzo ładny, też planuję kiedyś sprawić sobie ten rewers.
Tylko z poprawną legendą, bo ten wygląda jakby miał "IMI" zamiast "IMP".

Od razu z tego powodu mnie zaciekawił, ale ostatecznie jak się mocniej przyjrzeć, to widać dół "brzuszka" litery P. Tym niemniej baaardzo sympatyczna sztuka kol. Morgon. Sam na bardzo podobny stan poluję, choć póki co bez priorytetu a zatem i bez realizacji. Gratulacje.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

Morgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Czerwca 2024, 17:34:50 »
Dziękuję za odzew.
Rzeczywiście rzecz na którą zwróciliście uwagę - IMI zamiast IMP - również mnie zainteresowała przed zakupem. Nie jest to jednak błąd, tylko prawdopodobnie jakiegoś rodzaju zapchanie stempla. Na dużo bardziej szczegółowych i ostrych fotkach domu aukcyjnego widać, że jest ślad po brzuszku "P". Zauważył to Luca Romano na moich niezbyt dobrych fotografiach.

_domicjan_imp.JPGWiosenno-letni sezon łowiecki 2024

Bardzo, bardzo ładny denar. W moim zbiorze również byłby docelową sztuką. Może Kolega rozwinie jego opis i napisze co tam ciekawego widzimy ;)

Chętnie rozwinę w ramach mojej skromnej wiedzy.
Imperator Caesar Domitianus Augustus Germanicus Pontifex Maximus et cetera. Jednym słowem Domicjan, ostatni z rodu Flawiuszów, panujący od 81 do 96 roku :)
Z pewnością nie ma sensu tłumaczyć legendy starym wyjadaczom. Ważne informacje pozwalające na datowanie tej monety to oczywiście IMP XII, COS XII, TR P V - imperator po raz dwunasty, konsul po raz dwunasty, "tribunicia potestate" po raz piąty. Na uwagę jak dla mnie zasługuje też fragment "CENS P" (Censor Perpetuus - cenzor wieczny/dożywotni) na rewersie, niestety słabo czytelny. O ile pamiętam chyba rok wcześniej, w 85 n.e., Domicjan ogłosił się takim cenzorem i od tego czasu na monetach zamiast CENSORIA POTESTATE (lub CENS POT tudzież innych skrótów) widnieje już CENS P (Censor Perpetuus).
Mnie osobiście cieszą takie drobiazgi i ich zauważanie.
Wizerunek Minerwy na rewersie - przyznam że nie wiem czy jest rzadszy czy powszechniejszy od pozostałych odmian - tej stojącej na kolumnie (w prawo) lub wizerunków skierowanych w lewo. Mam wrażenie, że jest dość powszechnie dostępny na rynku. Właśnie do rewersu mam największe zastrzeżenia - chciałbym aby był w lepszym stanie zachowania. Ale ogólnie rzecz biorąc i tak jest nieźle, a awers bardzo mi się podoba.

PS:
Zabawne jest to, że po Pana wpisie przez chwilę poczułem się jak uczeń weryfikowany, czy na pewno samodzielnie wykonał zadanie domowe ;) Istotnie - mam niemal zerowy dorobek kolekcjonerski w antyku, więc ogrom pracy kolekcjonerskiej i merytorycznej jest jeszcze przede mną. Wszelkie uzupełnienia, dodatkowe informacje oraz opinie są dla mnie bardzo cenne.

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Czerwca 2024, 15:12:19 »
Teraz wszystko wiadomo co i jak z Domicjanem. Wydaje mi sie że kiedy pokazujemy ciekawą zdobycz warto dodać coś na jej temat, urzędy, numery konsulatu, coś ciekawego na temat przedstawienia, wątek z IMP, tak żeby każdy mógł rozwinąć trochę wiedzę. Jestem właśnie w trakcie lektury książki p. Pawła Zawory na temat mennictwa Flawiuszy, którą polecam. Można sporo się dowiedzieć na temat zawartych na monetach przedstawień w kontekście wydarzeń historycznych.

syl06

• Stały bywalec
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Czerwca 2024, 19:16:52 »
Dzień dobry.Po długiej nieobecności zatęskiłem  za forum,niestety na  facebukowych strasznie monotonnie.Widzę że koledzy z powodzeniem powiększają swoje zbiory ,czasami przy znaczącym wkładzie najbliższych.Gratuluje wszystkim wspaniałych monet.Co do moich zakupów,tu niestety coś się zacięło,ograniczone fundusze i brak czasu na obserwowanie aukcji,przynosi skromne zakupy.
Na początek przedstawię trzy monety z ostatnich miesięcy.Denar Hadriana,popularny ,ale w ładnym stanie i za dobrą cenę,Sesterc, tu zdecydował uśmiechnięty cesarz,trzecia monetka ,wczesna emisja Aureliana że stojącą FORTUNĄ.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2024, 19:54:05 wysłana przez syl06 »

syl06

• Stały bywalec
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Czerwca 2024, 19:25:31 »
Jeszcze jedna monetka,Aurelian,RESTITUT  ORIENTIS, emisja wypuszczona po pokonaniu Palmyry. Zdjęcie z palca,monetka w pełny srebrzeniu,ciężko złapać detal telefonem.

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Czerwca 2024, 22:53:34 »
Bardzo zacne - zwłaszcza Aureliany...
ZM

Morgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Czerwca 2024, 12:25:17 »
[...]Sesterc, tu zdecydował uśmiechnięty cesarz[...]

Nie podejrzewałbym tego cesarza o zdolność do uśmiechania się ;) Ten grymas wygląda mi bardziej na złość. Ale moneta bardzo mi się podoba. Wyraz twarzy wyróżnia ją spośród podobnych sesterców. Jeśli dobrze rozpoznaję to RIC IV 43. Nie ma jeszcze na nim tytułu GERMANICUS, więc pochodzi z lat walk z Germanami 235/236. Prośba o sprostowanie jeśli jestem w błędzie.

Aureliany też bardzo ładne, choć ten okres już zdecydowanie wykracza poza moje zainteresowania i nie jestem w stanie właściwie ocenić i docenić urody tych monet.

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Czerwca 2024, 19:39:40 »
Eleganckie Aureliany, pierwszy, z Fortuna posiada tytulaturę z imieniem Domitius. Drugi, bardzo fajny rewers. Gratuluję :)

syl06

• Stały bywalec
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Czerwca 2024, 13:38:47 »
Dzisiaj odebrany.Probus ,Serdika  AD 277,Nic specjalnego,ale w ładnym stanie Pozdrawiam.

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Czerwca 2024, 15:52:03 »
Może nie rzadki albo ładny, sporo srebrzenia i fajne szczegóły. Do tego jeden z moich ulubionych rewersów z cesarzem traktującym barbarzyńcę. Warto zauważyć, że od czasu Domicjana i Trajana którzy na sestercach zastosowali ten typ, w zasadzie barbarzyńcą ciągle mógłby być mieszkaniec ziem na północ od Dunaju. Może już nie Dak - Decebal ale z całą pewnością ością szeroko pojęty germanin. Czy Kolega będzie próbował czyścić tego antoniniana? Zdaje się, że doświadczenie i pewna ręka mogłyby odsłonić więcej srebrzenia ;)

R E K L A M A
aukcja monet