Dziękuję za odzew.
Rzeczywiście rzecz na którą zwróciliście uwagę - IMI zamiast IMP - również mnie zainteresowała przed zakupem. Nie jest to jednak błąd, tylko prawdopodobnie jakiegoś rodzaju zapchanie stempla. Na dużo bardziej szczegółowych i ostrych fotkach domu aukcyjnego widać, że jest ślad po brzuszku "P". Zauważył to Luca Romano na moich niezbyt dobrych fotografiach.
Wiosenno-letni sezon łowiecki 2024 Bardzo, bardzo ładny denar. W moim zbiorze również byłby docelową sztuką. Może Kolega rozwinie jego opis i napisze co tam ciekawego widzimy
Chętnie rozwinę w ramach mojej skromnej wiedzy.
Imperator Caesar Domitianus Augustus Germanicus Pontifex Maximus et cetera. Jednym słowem Domicjan, ostatni z rodu Flawiuszów, panujący od 81 do 96 roku
Z pewnością nie ma sensu tłumaczyć legendy starym wyjadaczom. Ważne informacje pozwalające na datowanie tej monety to oczywiście IMP XII, COS XII, TR P V - imperator po raz dwunasty, konsul po raz dwunasty, "tribunicia potestate" po raz piąty. Na uwagę jak dla mnie zasługuje też fragment "CENS P" (Censor Perpetuus - cenzor wieczny/dożywotni) na rewersie, niestety słabo czytelny. O ile pamiętam chyba rok wcześniej, w 85 n.e., Domicjan ogłosił się takim cenzorem i od tego czasu na monetach zamiast CENSORIA POTESTATE (lub CENS POT tudzież innych skrótów) widnieje już CENS P (Censor Perpetuus).
Mnie osobiście cieszą takie drobiazgi i ich zauważanie.
Wizerunek Minerwy na rewersie - przyznam że nie wiem czy jest rzadszy czy powszechniejszy od pozostałych odmian - tej stojącej na kolumnie (w prawo) lub wizerunków skierowanych w lewo. Mam wrażenie, że jest dość powszechnie dostępny na rynku. Właśnie do rewersu mam największe zastrzeżenia - chciałbym aby był w lepszym stanie zachowania. Ale ogólnie rzecz biorąc i tak jest nieźle, a awers bardzo mi się podoba.
PS:
Zabawne jest to, że po Pana wpisie przez chwilę poczułem się jak uczeń weryfikowany, czy na pewno samodzielnie wykonał zadanie domowe
Istotnie - mam niemal zerowy dorobek kolekcjonerski w antyku, więc ogrom pracy kolekcjonerskiej i merytorycznej jest jeszcze przede mną. Wszelkie uzupełnienia, dodatkowe informacje oraz opinie są dla mnie bardzo cenne.