Sezon powoli zamiera w letnich upałach. Może trochę ożywię wątek, pokazując jedną z zakupionych jakiś czas temu monet.
Lucilla (faktycznie Annia Aurelia Galeria Lucilla), RIC III 786, moneta wybita za panowania Marka Aurelisza, aczkolwiek dokładne datowanie jest chyba niemożliwe. Na pewno nie wcześniejsza niż 164 rok, gdy Lucilla uzyskała tytuł Augusty
Awers z portretem cesarzowej, którego uroda niemalże zmusiła mnie do tego zakupu
Legenda głosi: LUCILLA AUGUSTA.
Rewers jest znacznie słabszy, jakby spod zmęczonego stempla, z legendą VENUS VICTRIX i wizerunkiem bogini Wenus wspartej na tarczy z Wiktorią na dłoni (mój egzemplarz w tym szczególe jest zupełnie nieczytelny).
Zdjęcia nie są mojego autorstwa. Mimo licznych prób, zupełnie nie jestem w stanie oddać wyglądu tej monety. Nawet te profesjonalne fotki go w pełni nie oddają.
Wiosenno-letni sezon łowiecki 2024 Wiosenno-letni sezon łowiecki 2024 Lucilla była żoną Lucjusza Werusa współrządzącego z Markiem Aureliuszem. Stąd przysługiwał jej tytuł Augusty. Córka Marka Aureliusza i Faustyny Młodszej, siostra przyszłego cesarza Kommodusa. W popkulturze nieźle znana przez film Gladiator w reżyserii Ridleya Scotta. Prawdziwa historia Lucilli w porównaniu do wersji filmowej jest znacznie bardziej ponura. Rzeczywiście brała ona udział w spisku i próbie zabójstwa coraz bardziej szalonego Kommodusa, jednak w spisku nieudanym. Została za to skazana na wygnanie na wyspę Capri, a następnie zamordowana z rozkazu brata.
Moneta przedstawia jednak cesarzową jeszcze za życia Marka Aureliusza, więc z tych szczęśliwszych dla niej lat.