Bardzo dziękuję Panowie za te informacje nt mennictwa Probusa oraz omawianej monety i legend/tytulatury z nią związanej. To interesujące. Podobnie seria EQVITI. Bardzo możliwe, że kiedyś zainteresuje się tematem na poziomie kolekcjonerskim.
Tymczasem żeby wątek nie przysechł, moja nowa zdobycz. Na tyle nowa, że jeszcze nie zdążyła przyjść do mnie fizycznie.
Wiosenno-letni sezon łowiecki 2024
Wiosenno-letni sezon łowiecki 2024 Geta, RIC 77
Legendy:
P(ublius) SEPT(imus) GETA PIVS AVG(ustus) BRIT(tanicus)
FORT(una) RED(ux) TR(ibunicia) P(otestate) III CO(n)S(ul) II P(ater) P(atriae)
Moneta z końcowego okresu krótkiego życia Gety i jego współpanowania z bratem - Karakallą, datowana na 211 rok. Geta ma tu już tytuł Augusta. Portret jest zupełnie odmienny od nieco wcześniejszych monet z chłopięcym wizerunkiem. Tutaj moim zdaniem wygląda wręcz nazbyt staro jak na 22 lata. Na rewersie siedząca Fortuna Redux - Fortuna, która wróciła/powraca/przywraca. W sumie chętnie dowiem się, jakie tłumaczenie legendy FORT RED jest w tym przypadku najwłaściwsze.
Ironią losu, w kolejnym 212 roku w wyniku podstępu i na rozkaz Karakalli, Geta zostaje w dość dramatycznych okolicznościach zabity. Fortuna jednak nie okazała się dla niego łaskawa... Mówi się także o grudniu 211 jako dacie śmierci tego młodego cesarza.
Monetka jest raczej pospolita, ale i tak bardzo mnie ucieszyła. Stan jak dla mnie więcej niż zadowalający, bez znaczących defektów poza lekkim pęknięciem krążka. W dodatku datowana na przedostatni lub nawet ostatni rok życia Gety, już z tytulaturą cesarską.