Aktualności:

• 17 Września 2024, 21:35:47

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wiosenno-letni sezon łowiecki 2024  (Przeczytany 8031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomanek

• Gaduła
  • Quaerenda pecunia primum est, virtus post nummos.
Odp: Wiosenno-letni sezon łowiecki 2024
« Odpowiedź #90 dnia: 02 Września 2024, 20:19:16 »
znów Aleksandria, tym razem rodzinka -
ojciec...

Główki na rewersach tetr aleksandryjskich są zawsze ciekawe i pożądane.
Głowy Zeusa z 11 roku panowania Dioklecjana jeszcze nie mam w zbiorze, więc lekko zazdroszczę.
Z tego wariantu (Emmett 4086) mam tylko główkę szefa z 9 roku, ale za to w odmianie
ze słownym oznaczeniem daty - ϵNATOV  L.

Fajny Gromowładny :)

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #91 dnia: 02 Września 2024, 21:06:07 »
Piękności, koledzy, piękności!!!
Mam nadzieję, że przynajmniej niektóre z nich będę mógł zobaczyć w listopadzie w Krakowie...  ;)
U mnie nieco skromniej, aczkolwiek też miło, choć znów Aleksandria, tym razem rodzinka -
ojciec...

diocletianvs tetra alex zeus.jpgWiosenno-letni sezon łowiecki 2024

i córka.

diocletianvs tetra alex athena.jpgWiosenno-letni sezon łowiecki 2024

Dzięki, Tomku! - przypomniałeś mi, że jest jeszcze też coś takiego, jak eBay...
Ostatecznie, mała rzecz, a cieszy!

Zenon M.

PS. Żeby było jeszcze ucieszniej, znalazłem do Zeusa "die-match" (CNG Electronic Auction 558, lot 537)

diocletianvs tetra alex zeus die match.jpgWiosenno-letni sezon łowiecki 2024

Takie zajawkowe znaleziska ku uciesze są najfajniejsze. A co do ebaya, to sam, choć kupuję tam niewiele ilościowo, to odkąd pamiętam przekopuję codziennie te tysiące monet, głównie dla treningu. Powiedziałbym, że to trochę taki "outlet" - miejsce, gdzie łatwo naciągnąć amatora, ale raz na jakiś czas, jak ktoś ma pojęcie, to jest w stanie coś interesującego (i czasem też niedrogiego) znaleźć. Choć, kiedyś bywało tam ciekawiej. Mam wrażenie, że wielu pomniejszych sprzedawców przeniosło się na inne platformy lub pozakładało własne "domki" aukcyjne, których wyrosło jak grzybów po deszczu.

duże brązy, to dla mnie jeszcze inny świat, ponad wszystkie inne

Łukaszu, te brązy Trajana robią wrażenie.
Szczególnie podoba mi się ten motyw z Pax podpalającą stos zdobycznej broni. Wymowne.

Gratuluję kolejnych perełek w kolekcji.

Jestem zaszczycony. Bardzo dziękuję. Z jednej strony wymowne i logiczne, z drugiej, te "agresywne" mimo wszystko na pierwszy rzut oka przedstawienia Pax zawsze mnie bawiły. Innym dobrym przykładem z monet Trajana jest Pax, która niosąc pokój (wespół z rogiem obfitości i gałązką oliwną) spaceruje sobie po leżącym Daku. To dobrze ukazuje nieco inne niż romantyczne (wszyscy się kochają) pojmowanie pokoju, który bardziej jest (często chwilowym) stanem bez wojny, nierzadko po upokorzeniu przeciwnika, opartym na brutalnych geopolitycznych rozgrywkach.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

Morgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Września 2024, 20:05:32 »
Łukasz jak zwykle "pozamiatał" wątek takimi brązami, że z wrażenia miękną nogi :) Ten ostatni Trajan jest fenomenalny.
Tymczasem ja, korzystając z towarzystwa aleksandryjskich zdobyczy Kolegi Zenona, spróbuję wciąż jeszcze utrzymać nas na prowincji.

Kolejna moja tetradrachma należąca do letnich trofeów, to moneta Wespazjana z mennicy w Antiochii nad Orontesem. Tu już niestety stan gorszy, legendy trochę przycięte, portret nadmiernie wybłyszczony. Ale wciąż dość ładna, a rewers - jak na moje pojęcie - bardzo przyzwoity. Zresztą to wyobrażenie orła bardzo mi się podoba i jakoś przywodzi mi na myśl piękny wizerunek orła z rewersu przedwojennej amerykańskiej półdolarówki Liberty Walking.

Vespasian_tetradrachm_Antiochia_Prieur_135_A.JPGWiosenno-letni sezon łowiecki 2024

Vespasian_tetradrachm_Antiochia_Prieur_135_R.JPGWiosenno-letni sezon łowiecki 2024

Moneta wybita w Antiochii w roku 69/70, co można poznać po legendzie rewersu zakończonej betą (oznaczającej 2 rok panowania). RPC: https://rpc.ashmus.ox.ac.uk/coins/2/1971.
Dla mnie dość ciekawą rzeczą jest też wyraźny ślad na rewersie po okręgu naniesionym przez rytownika na stempel i pomagającym mu nabić legendę w dobrej pozycji i odległości.

Serdecznie pozdrawiam,
Marcin

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Września 2024, 20:27:32 »
Łukasz jak zwykle "pozamiatał" wątek takimi brązami, że z wrażenia miękną nogi :) Ten ostatni Trajan jest fenomenalny.
Tymczasem ja, korzystając z towarzystwa aleksandryjskich zdobyczy Kolegi Zenona, spróbuję wciąż jeszcze utrzymać nas na prowincji.

Kolejna moja tetradrachma należąca do letnich trofeów, to moneta Wespazjana z mennicy w Antiochii nad Orontesem. Tu już niestety stan gorszy, legendy trochę przycięte, portret nadmiernie wybłyszczony. Ale wciąż dość ładna, a rewers - jak na moje pojęcie - bardzo przyzwoity. Zresztą to wyobrażenie orła bardzo mi się podoba i jakoś przywodzi mi na myśl piękny wizerunek orła z rewersu przedwojennej amerykańskiej półdolarówki Liberty Walking.

Moneta wybita w Antiochii w roku 69/70, co można poznać po legendzie rewersu zakończonej betą (oznaczającej 2 rok panowania). RPC: https://rpc.ashmus.ox.ac.uk/coins/2/1971.
Dla mnie dość ciekawą rzeczą jest też wyraźny ślad na rewersie po okręgu naniesionym przez rytownika na stempel i pomagającym mu nabić legendę w dobrej pozycji i odległości.

Serdecznie pozdrawiam,
Marcin

Marcinie. Po pierwsze cieszę się, że mogłeś na chwilę zawiesić oko na Trajanie, jeśli tak się spodobał i absolutnie nie w myśl zasady cukier za cukier, komentarz za komentarz, chwalę Wespazjana. Sam od dawna rozglądam się za sensownym egzemplarzem jego tetry (takich pozycji mam na liście dużo, więc potrafię latami wyczekiwać "okazji") i naprawdę nie czepiałbym się, nawet z przymrużeniem oka, stanu. Owszem, legendy trochę poucinane, ale te monety mają tyle różnych problemów (i zawsze coś jest nie tak), że tak znakomity portret i tak dobry orzeł z odrobinę uciętą legendą to pikuś. Bardzo mi się podoba. Jakie dokładne wymiary?

W temacie prowincji, ledwie wczoraj dotarła do mnie dość sympatyczna didrachma ulubionego (na równi z Trajanem) Marka, a skoro cyknąłem przed chwilą fotkę, to czemu by jej od razu nie dorzucić do wątku prowincjonalnego. Ze szczególnymi pozdrowieniami dla wszystkich miłośników Kapadocji, na czele z Sebastianem, z którym już zdążyliśmy sobie podywagować, czy to pies, czy zając, drzewa czy skały, Helios czy Mitra i wreszcie nad możliwym przedstawieniem silphium. Oczywiście części tych skojarzeń sam bym nie wymyślił ;) Na koniec dodam, że niesamowicie, poza całym portretem, podoba ten wzrok Marka skierowany ku (nomen omen) górze i lekki uśmiech.

Muszę przyznać, że fajnie było coś tutaj wrzucić po dłuższej przerwie, a że trochę interesujących monet udało się włączyć do zbioru, to może jeszcze jakiś brąz lub sreberko się tu ode mnie pojawią.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2024, 20:32:11 wysłana przez Luca Romano »
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

Morgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 03 Września 2024, 22:54:02 »
[...]naprawdę nie czepiałbym się, nawet z przymrużeniem oka, stanu. Owszem, legendy trochę poucinane, ale te monety mają tyle różnych problemów (i zawsze coś jest nie tak), że tak znakomity portret i tak dobry orzeł z odrobinę uciętą legendą to pikuś. Bardzo mi się podoba. Jakie dokładne wymiary?

Dzięki! Tetry Wespazjana są faktycznie trudniejsze niż choćby Filipa I, które prezentowałem poprzednio. Więc i nie ma co oczekiwać olśniewających stanów zachowania. Co do wymiarów to między 24 a 25mm. Za to niezły z niej grubasek. Moja chińska waga pokazuje 15,28g

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 04 Września 2024, 11:26:50 »
[...]naprawdę nie czepiałbym się, nawet z przymrużeniem oka, stanu. Owszem, legendy trochę poucinane, ale te monety mają tyle różnych problemów (i zawsze coś jest nie tak), że tak znakomity portret i tak dobry orzeł z odrobinę uciętą legendą to pikuś. Bardzo mi się podoba. Jakie dokładne wymiary?

Dzięki! Tetry Wespazjana są faktycznie trudniejsze niż choćby Filipa I, które prezentowałem poprzednio. Więc i nie ma co oczekiwać olśniewających stanów zachowania. Co do wymiarów to między 24 a 25mm. Za to niezły z niej grubasek. Moja chińska waga pokazuje 15,28g

Och. Zdecydowanie trudniejsze. Zupełnie inna liga. Waga bardzo ładna, średnica też dość typowa, choć zdarzają się i sztuki np. 27milimetrowe i na te mam nieszczęście polować (na nieszczęście, bo wcale nie są najładniejsze, jednak na grubym krążku wybijają się jeszcze lepiej, choć czasem kosztem legendy). 

R E K L A M A
aukcja monet