Aktualności:

• 17 Września 2024, 20:40:48

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kolekcja Larsa Emila Bruuna  (Przeczytany 1375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
Odp: Kolekcja Larsa Emila Bruuna
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2024, 18:22:47 »
Warto wspomnieć, że pewna część kolekcji była sprzedana na dwóch aukcjach (maj i październik) w 1914 roku. Wystawiono wtedy szwedzkie monety, wśród których znajdowało się kilka perełek związanych z naszą numizmatyką.
Czyli przede wszystkim szwedzkie monety Zygmunta Wazy oraz monety elbląskie z czasów okupacji tego miasta przez Szwedów, jak też monety ryskie władców szwedzkich.

Katalog aukcyjny sam w sobie jest wartościowy, ponieważ spora część monet została zaprezentowana na 80 (sic!) tablicach. Dla porównania aukcje ze znamienitymi polskimi kolekcjami (Chełmiński, Kubicki, Frankiewicz, Chomiński) miały po 17 - 10 - 19 - 7 tablic.

IMG_4770.jpegKolekcja Larsa Emila Bruuna

IMG_4768.jpegKolekcja Larsa Emila Bruuna

Myślę, że niezależnie od zainteresowań, warto będzie kupić chociaż jedną monetę z tego zbioru.

Norbert

arcze

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: Miedziana moneta Rosji carskiej 1700-1810 i jej falsyfikaty
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2024, 21:44:17 »
Warto wspomnieć, że pewna część kolekcji była sprzedana na dwóch aukcjach (maj i październik) w 1914 roku.
Wybuch wojny sprawił, że aukcja drugiej części kolekcji monet szwedzkich Larsa Bruuna nie odbyła się.

Damian Marciniak

• Stały bywalec
  • Nie sprzedajemy tego, czego byśmy sami nie kupili
    • Marciniak - Dom Aukcyjny
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2024, 23:26:36 »
Warto wspomnieć, że pewna część kolekcji była sprzedana na dwóch aukcjach (maj i październik) w 1914 roku. Wystawiono wtedy szwedzkie monety, wśród których znajdowało się kilka perełek związanych z naszą numizmatyką.
Czyli przede wszystkim szwedzkie monety Zygmunta Wazy oraz monety elbląskie z czasów okupacji tego miasta przez Szwedów, jak też monety ryskie władców szwedzkich...

To BARDZO ZŁA wiadomość. Liczyłem, że takie monety właśnie będą teraz w ofercie, a tu się okazuję że już przehandlowane w 1914 :(

Pozdrawiam
Damian
Pozdrawiam - Damian

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Kwietnia 2024, 20:21:24 »
Wybuch wojny sprawił, że aukcja drugiej części kolekcji monet szwedzkich Larsa Bruuna nie odbyła się.

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Ma Pan całkowitą rację! :)

Druga część kolekcji Bruuna nie została sprzedana na aukcji z powodu wybuchu wojny, ale w całości trafiła do Israel Berghman Collection w Sztokholmie. W 1921 roku kolekcja ta trafiła do Virgil Brand Collection w Chicago za pośrednictwem Jacquesa Schulmana, a w 1950 roku do Gunnar Ekström Collection za pośrednictwem Hermanna Rosenberga w Lucernie.

I z tej partii oraz z 1 części, co jakiś czas pojedyncze walory pojawiają się w sprzedaży, głównie u Kunkera.

Sam doskonale pamiętam jak w 2017 roku, przegrałem licytację trojaka elbląskiego Gustawa Adolfa, bo w sumie już drogo, bo mam taką monetę. Potem odkryłem, że to egzemplarz z kolekcji Bruuna i tylko żałuję, że tak późno się zorientowałem ;)

To BARDZO ZŁA wiadomość. Liczyłem, że takie monety właśnie będą teraz w ofercie, a tu się okazuję że już przehandlowane w 1914 :(

Kto wie czy wśród głównej kolekcji Larsa Bruuna, nie ma jakiś poloników;)
Liczę, że mimo wszystko pojawi się coś interesującego. W końcu pozbył się monet szwedzkich, a przy tak przepastnym zbiorze, powinien mieć coś z Polski.

Liczę na jakiś zakup:)
Norbert

Folkien

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2024, 21:31:50 »
To może odświeżę stary wątek, bo informacje o aukcji pojawiły się też już w nowym.
Osobiście zapisałem się na licytację, choć nie żywię specjalnych nadziei na jakikolwiek sukces.

Wydaje mi się, że reklama sprzedaży tej kolekcji jest naprawdę mocna i mimo skumulowaniu wielu drogich monet uzyskają wysokie ceny.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpnia 2024, 21:50:36 »
https://stacksbowers.com/wp-content/themes/stacksbowers/uploads/catalogs/SBG_Sept2024_LEBruun_Collection_Part_I_Catalog.pdf

Pod koniec w kategorii monet szwedzkich jest parę sztuk związanych z Polską

IMG_5962.jpegKolekcja Larsa Emila Bruuna

IMG_5961.jpegKolekcja Larsa Emila Bruuna
Norbert

R E K L A M A
aukcja monet