Wybuch wojny sprawił, że aukcja drugiej części kolekcji monet szwedzkich Larsa Bruuna nie odbyła się.
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Ma Pan całkowitą rację!
Druga część kolekcji Bruuna nie została sprzedana na aukcji z powodu wybuchu wojny, ale w całości trafiła do Israel Berghman Collection w Sztokholmie. W 1921 roku kolekcja ta trafiła do Virgil Brand Collection w Chicago za pośrednictwem Jacquesa Schulmana, a w 1950 roku do Gunnar Ekström Collection za pośrednictwem Hermanna Rosenberga w Lucernie.
I z tej partii oraz z 1 części, co jakiś czas pojedyncze walory pojawiają się w sprzedaży, głównie u Kunkera.
Sam doskonale pamiętam jak w 2017 roku, przegrałem licytację trojaka elbląskiego Gustawa Adolfa, bo w sumie już drogo, bo mam taką monetę. Potem odkryłem, że to egzemplarz z kolekcji Bruuna i tylko żałuję, że tak późno się zorientowałem
To BARDZO ZŁA wiadomość. Liczyłem, że takie monety właśnie będą teraz w ofercie, a tu się okazuję że już przehandlowane w 1914
Kto wie czy wśród głównej kolekcji Larsa Bruuna, nie ma jakiś poloników;)
Liczę, że mimo wszystko pojawi się coś interesującego. W końcu pozbył się monet szwedzkich, a przy tak przepastnym zbiorze, powinien mieć coś z Polski.
Liczę na jakiś zakup:)