Aktualności:

• 23 Maja 2025, 13:32:58

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nowy artykuł o boratynkach  (Przeczytany 1144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zdzicho

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
Nowy artykuł o boratynkach
« dnia: 01 Lipca 2024, 10:34:55 »
W najnowszym numerze Gdańskich Zeszytów Numizmatycznych http://ptngdansk.pl/category/gzn/ ukazał się mój artykuł "Miedziane szelągi Jana Kazimierza z pełną łacińską nazwą szeląga w napisie otokowym rewersu" będący efektem mojego zainteresowania tą bardzo rzadką serią boratynek. W trakcie blisko rocznej  pracy nad tym artykułem udało mi się stworzyć największe w Polsce archiwum zdjęć monet tej serii. Analizie poddałem 104 monety pozyskane w wyniku poszukiwań własnych, pomocy kolekcjonerów z kraju i zagranicy oraz w czasie kwerendy blisko 60 tysięcy boratynek z największych skarbów boratynek odkrytych w Polsce i przechowywanych w polskich muzeach. Artykuł nigdy by nie powstał gdyby nie pomoc ze strony kolekcjonerów, którzy mi zaufali, a zaufanie nie tak łatwo zdobyć w obecnej sytuacji prawnej. Z tego powodu w lutym opublikowałem na stronie katalogmonet.pl zarys artykułu na ten temat dla pokazania kolekcjonerom, że do tematu podchodzę poważnie.
Zapraszam do przeczytania
Pozdrawiam. zdzicho

Ney

• Użytkownik
  • **
Odp: Nowy artykuł o boratynkach
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2024, 10:49:12 »
Bardzo ciekawy artykuł,  mnóstwo pracy musiał Pan w to włożyć, Gratuluję

zdzicho

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
Odp: Nowy artykuł o boratynkach
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipca 2024, 22:30:06 »
Bardzo ciekawy artykuł,  mnóstwo pracy musiał Pan w to włożyć, Gratuluję
Dziękuję, ale to była czysta przyjemność. Przy okazji poznałem dobrych ludzi, bardzo uczynnych pracowników muzeów, kolekcjonerów, którzy bardzo mi pomagali.
Pozdrawiam. zdzicho

R E K L A M A
aukcja monet