wiesz, wiesz... tylko sprawdzasz kto ja jestem i czy aktywny będe, bo nie udzielam się na forum zbytnio:
odpowiedz:
najpierw trzebaby podzieliś pomorze, potem mennice, albo władcy
czyli:
naprzykład -wybitymi w mennicach Pomorza Zachodniego między innymi w takich jak: Szczecin, Stargard, Wolgast, Przyce, Goleniów, Darłowo, Dąbie czy Stralsund.
Również -monety władców pomorskich.
-także medale z tego rejonu.
ale to tylko przykład, bo Gdańsk jest bliższy memu sercu, bogate okresy historyczne: szczególnie Wolne miasto, Generalna Gubernia, okres solidarności, są wyraźnie zauważalne także w filatelistyce, którą też się zajmuję, więc każda moneta, banknot, znaczek, gazeta, medal itp. występujące na terenie pomorza, szczególnie Gdańska to ja się interesuję.
sam widzisz że książki można pisać.
ale wiem że to wiesz, może dużo tu nie pisałem ale coś już czytałem, twoje posty też.
a... i jeszcze jedno, ja jestem tu dla nauki, wymiany, przyjemności, nie mam pełnego zakresu wiedzy o tym okresleniu(monety pomorskie), nie znam kogoś kto ma, chętnie bym poznał, pozatym napisałem żeby krótko coś wam przybliżyć o sobie, a nie wiem jak fachowa jest ta nazwa, czy występuje w literaturze na tyle często że jest rozpoznawalna dla ogólu.
jak wyszłedł sprawdzian panie nauczycielu, mam nadzieje że się nadaje.

-piszę to dla zabawy, bez urazy, dzięki kolego za zainteresowanie.