Dzień dobry,
Generalnie myślałem sobie ostatnio. I stwierdziłem, że skoro wszystkie katalogi zaliczają Kopiejki (1, 2, 3) Ober-Ost, czyli niemieckiej struktury administracyjnej dla obszaru Litwy, Łotwy i Polski - jako monety polskie w katalogach (konkretnie w kategorii: monety z Polską związane), to powinniśmy także dodać Fenigi (5, 10) Komisariatu Rzeszy Ostland, gdyż obejmował mniej więcej ten sam obszar co Ober-Ost podczas I Wojny Światowej, z tym, że Ostland podczas II Wojny Światowej obejmował też Estonię.
Stwierdziłem, że za monety polskie będę uznawał monety według schematu. Przykładowo Komisariat Rzeszy Ukraina - ma w nazwie: Ukraina. I pytanie czy istnieje taki naród jak: Ukraińcy? No tak istnieje, więc pomimo, że na tym obszarze żyli Polacy, to monety te są w 100% liczone jako Ukraina. Ale w przypadku Obszaru Głównodowodzącego Ober-Ost [dosł. Północnego-Wschodu] (tego z I Wojny Światowej) - to nie istnieje taki naród jak Ober-Ost, więc monety te mogą być zaliczane zarówno jako Polskie, Litewskie, Łotewskie, Białoruskie i ewentualnie też jako Niemieckie, bo to oni je stworzyli. Taka sama sytuacja jest w II Wojnie Światowej, gdzie powstał Komisariat Rzeszy Ostland [dosł. Ziem Wschodnich] - to nie istnieje taki naród jak Ostland, więc te monety również można zaliczać jako Polskie, Litewskie itp. Nie mam pojęcia dlaczego one są często zaliczane w katalogach jako monety niemieckie wojskowe, jak w rzeczywistości były to monety dla terenów okupowanych. Dla Ostland stworzono osobną walutę o nazwie: Reichskreditkassenscheine i obejmowała 2 monet: 5 i 10 fenigów. Oraz banknoty.
Np. w przypadku takiego Śląska z 18 wieku, w którym był prowincją pruską, ale posiadał swoje autonomiczne monety. To również zadaje pytanie: Czy istnieje taki naród jak Ślązacy? Nie istnieje, więc te monety można przyporządkować zarówno jako Niemieckie jak i Polskie, gdyż były to 2 największe grupy narodowościowe. Wiem, że zaraz ktoś mi powie, że Ślązacy to naród; ale są oni klasyfikowani jako grupa etnograficzna. Wiem, że obecnie część Ślązaków chce identyfikować się jako osobny naród, jednak nie posiadają własnego języka (śląski jest dialektem) i innych rzeczy typowych dla narodu. A tym bardziej w 18 wieku ich tożsamość narodowa była jeszcze mniejsza niż obecnie.
Pozdrawiam