To i ja dorzucę swoje 3 grosze..
zakladajac ze mozesz wysyplac ze 100zl-200zl miesiecznie
Lecać chronologicznie to polecam zbieranie:
1 denarki krzyżowe - super sprawa X-X! wiek! ceny 50-200 zl radocha gwarantowana
(Tu zbierasz odmiany rysunku, objetosc zbioru, mysle ze po 2 latach znajdziesz z 20 typow max
bardzo aktywnie szukajac)
2. Okres Jagielonski - monety od denara do polgrosza, podobny zakres cenowy
Bitwa pod grunwaldem na pewno tez ci sie dobrze kojarzy
(tu zbierasz kolejnych wladcow, nominaly i odmiany rysunku, objetosc zbioru 20 -50 sztuk
nie chce mi sie patrzyc w katalogi ale raczej wiecej nie bedzie)
3. Potem Wspomniany Zygmunt III - półtoraki sa tanie, szelagi bite na litwie i w rydze
w zasadzie tez. ale te koronne to w wiekszosci sa zadkie, czasami mozna cos tanio upolowac.
Trojaki podstawowe typy do 200zl spokojnie zbierania na kilka lat. Do tego jeszcze
mozesz dorzucic w tej cenie szóstaki i orty koronne i calkiem sporo rodzai monet w zbiorku bedzie.
a jeszcze krucierze mozna dolaczyc w tej cenie i moze jakies denarki sie trafia tez.
(tu objetosc zbioru docelowego to chyba nawet i 1000 tyle jest odmian, roboty bedziesz mial do emerytury)
4. Jan Kazimierz - ten od potopu - boratynki = taniocha. do tego szostaki i tynfy i moze ci sie uda zdobyc ze 2
orty popularnych rocznikow.
(sporo odmian, ale mniej niz u zygmunta III)
5. Jan III Sobieski - chm no i znowu sie sympatycznie kojazy
tu zbieramy w tej cenie w zasadzie tylko szóstaki
Rzuc okiem na Parchimowicza to sobie wyrobisz zdanie. - malo w sumie do zbierania i nie tanio
6 Epoka saska - mi sie zle kojarzy... ale tanio mozna uzbierac zbiorek szelagow i groszy
(Polecam spis z parchimowicza - na oko chyba ze 100 moet do zebrania, głownie odmiany rocznikowe
wiec malo urozmaicone)
6. Stasio Poniatowski - Ostatni król i w dodatku numizmatyk. Tu mozesz zbierac szelagi, pol grosze, grosze
i trojaki. moze sie tez trafic cos srebrnego. Parchimowicz tez ma w swoim katalogu.
(To chyba bedzie z 200 monet spokojnie, głownie odmiany rocznikowe rysunki takie same)
O czyli jak dla mnie masz 6 pkt do rozwarzenia, z czego mozna zawsze wybrac kilka