Witam wszystkich,
Mam na imię Mariusz - 29lat. Wpadłem kilka miesięcy po uszy - znaczy zainteresowała mnie bardzo historia pieniądza. Stało się to za sprawą (wielkie dzięki za to
) wizyty kolegi Trojak79 na forum emonety. Do tamtej pory zbierałem szczęśliwie lustrzanki myśląc, że jestem prawdziwym kolekcjonerem monet i numizmatykiem. Kolega Trojak podjął próbę wyjaśnienia nam czym jest prawdziwa numizmatyka i został wtedy mocno "obity słownie" przez nas. Jednak postanowiłem trochę poszperać w literaturze, internecie oraz popytać w kilku mailach do Pana Michała o dręczące mnie pytania. W międzyczasie zacząłem zaglądać na Wasze forum.
Od tamtej pory zmieniło się u mnie wiele - przede wszystkim sprzedałem wszystkie lustrzanki.
Wiem, że bardzo interesującymi wydają mi się monety 3 groszowe - Zygmunta I, Stefana na Batorego i Zygmunta III Wazy i na nich skupię swoją pasję - choć póki co nie mam ani jednej sztuki i nie wiem którego z nich wybiorę. Mam nadzieję na poszerzanie swojej wiedzy oraz - mam nadzieję na udzielanie się na tym forum.