Strona główna | Forum | Artykuły | Galeria | Kalendarz
TPZN - Forum numizmatyczne
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
16 Sierpień 2018, 08:05:26


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Arbuz  (Przeczytany 12347 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 044
Stowarzyszenie:
PTN o/Siedlce
Zainteresowania:
PRL, II RP, GG,

Wiadomości: 1 239


Zbierajmy monety, tak wiele piekna w sobie kryją


Zobacz profil WWW
« : 15 Lipiec 2010, 01:41:40 »

Na obecne upały polecam arbuza, ale nie takiego zwykłego, ale przyprawionego.

Bierzemy:
- średniej wielkości arbuza (średnica około 30-45 cm)
- Dużą strzykawkę z igłą
- alkohol, według uznania, np. rum, wino, czysta

Do arbuza wstrzykujemy alkohol przy pomocy strzykawki. W przypadku powstania zbyt dużej dziurki po igle, zalepiamy ją woskiem (ze świeczki). Arbuz tak na szprycowany wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.

Podawać pokrojony w duże części. W sam raz na upały Chichot
Zapisane

Tylko monety, nie błyskotki. Tylko POLSKA i ziemie z nią związane.

Prezes TPZN w stanie spoczynku
TPZN 044
WBCC 516

harpsycho
Moderator
Gaduła
*****
Germany Germany

Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie:
I.R.O.S.E. Baden-Baden e.V.

Wiadomości: 1 216



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 15 Lipiec 2010, 10:20:10 »

Słyszałem kiedyś o szprycowaniu arbuza właśnie w taki sposób, ale czystym spirytusem... Sam jeszcze nigdy nie wypróbowałem, choć na pewno warto.
Podobno niezłe efekty daje również kisiel na spirytusie...  Cool
Zapisane

JAK KIJEM, TO W MROWISKO!!!!

harpsycho
rara_avis
Członkowie TPZN
Gaduła
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 044
Stowarzyszenie:
PTN o/Siedlce
Zainteresowania:
PRL, II RP, GG,

Wiadomości: 1 239


Zbierajmy monety, tak wiele piekna w sobie kryją


Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 15 Lipiec 2010, 10:27:26 »

Arbuz można szprycować rożnymi trunkami.

Łańcuszek szprycowania wygląda tak:

Naszprycowany arbuz = naszprycowana osoba jedząca arbuz Uśmiech

a tego kisielku to nie próbowałem
Zapisane

Tylko monety, nie błyskotki. Tylko POLSKA i ziemie z nią związane.

Prezes TPZN w stanie spoczynku
TPZN 044
WBCC 516

petroniusz15
Członkowie TPZN
Gaduła
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 052

Wiadomości: 2 063


tam dom twój gdzie serce twoje


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 15 Lipiec 2010, 18:54:01 »

czyli nowy dział pewnie trzeba będzie założyć ha ha: desery!!!!
pozdrawiam Chichot
wiesiek
Zapisane

pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe
członek TPZN nr 52
Ofoniusz Tygellinus
Nowy użytkownik
*
Zimbabwe Zimbabwe


Wiadomości: 4


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 16 Lipiec 2010, 23:03:59 »

- alkohol, według uznania, np. rum, wino, czysta
To nie tak, że można tam bele co wlać i wszystko jednakowo się przyjmie. Najlepiej wchodzi w arbuz koniak, np. gruziński Ararat. A jak jeszcze arbuz jest gruziński, echhh, wspomnienia z Batumi, to se ne vrati,

pzdr,
bartek
Zapisane
harpsycho
Moderator
Gaduła
*****
Germany Germany

Legitymacja: TPZN nr 001
Stowarzyszenie:
I.R.O.S.E. Baden-Baden e.V.

Wiadomości: 1 216



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 19 Lipiec 2010, 00:56:24 »

Drogi Tygellinus - pragne zaznaczyc w kwestii formalnej, ze wytwory takie jak Ararat nie powinny byc okreslane mianem "koniak" a talko jako "brandy" albo "winiak". Tak samo nie ma tak naprawde np. krymskiego "szampana". Mimo zblizonej technologii destylacji tych wyrobow (i na pewno nie gorszej jakosci) sa niestety okreslenia towarowe zastrzezone dla okreslonych regionow. Zatem okreslenie "koniak" zastrzezone jest zasadniczo jedynie dla okreslonych francuskich wytworow, ktorych produkcja skumulowana jest w regionie Cognac.

Nie chce tu bynajmniej prowadzic zadnej ukrytej reklamy, ani twierdzic, ze dane wyroby francuskie nie znajduja na swiecie zadnej konkurencji, jesli chodzi o jakosc. Wrecz przeciwnie! Ale pragne w tutejszym dziale kultywowac profesjonajne podejscie do tematu "alkohol" - a takie wymaga stosowania nomenklatury zgodnej z profesjonalnymi konwencjami - nie zas z byc moze rozpowszechnionymi, ale wciaz jednak niescislymi pogladami...

Pozdrawiam!

Marek
Zapisane

JAK KIJEM, TO W MROWISKO!!!!

harpsycho
Ofoniusz Tygellinus
Nowy użytkownik
*
Zimbabwe Zimbabwe


Wiadomości: 4


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 19 Lipiec 2010, 23:19:28 »

Zatem okreslenie "koniak" zastrzezone
Co innego sowieckoje szamapanskoeje, ktoremu faktycznie daleko do win z szamani, co innego Ararat, ktory bije na głowe francuskie wyroby.

W Portugalii merchewka jest owocem... z definicji.
Zapisane
petroniusz15
Członkowie TPZN
Gaduła
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 052

Wiadomości: 2 063


tam dom twój gdzie serce twoje


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 20 Lipiec 2010, 12:27:32 »

w gdańsku na długiej jest bar wegetariański ( na początku po prawej) i podaja tam przepyszne ciacha .... marchewkowe - warto odwiedzić i gdańsk i spróbować ciacha
wiesiek
Zapisane

pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe
członek TPZN nr 52
Omnes
Członkowie TPZN
Stały bywalec
*
Poland Poland

Legitymacja: TPZN nr 056
Zainteresowania:
Rzym Licyniusz

Wiadomości: 475



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 20 Lipiec 2010, 14:24:27 »

Całkiem niedawno jadłem ciasto zrobione z marchewek i mąki nic mu nie brakowało i było bardzo dobre
Zapisane

------------------------LICYNIUSZ------------------------

TPZN nr 056

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Numizmatyka - linki do stron | Najlepsze strony numizmatyczne
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM