Aktualności:

• 07 Października 2024, 10:07:05

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Witam wszystkich.  (Przeczytany 4245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jadamoo

• Członkowie TPZN
  • Użytkownik
  • *
Witam wszystkich.
« dnia: 25 Listopada 2010, 20:56:08 »
Mam na imię Adam,lat 36,mieszkam w Polkowicach(Dolny Śląsk).Monetki zbieram od kwietnia b.r..moja kolekcja obejmuje kilkadziesiąt pruskich sreberek.Miałem zamiar ciągnąć dalej ten temat,ale po wejściu na TO forum i przeczytaniu kilku postów nt trojaków Zygmunta III moje uczucia skierowały się w stronę tych właśnie monetek:-)
pozdrawiam i liczę na pomoc w tworzeniu kolekcji:-)

petroniusz15

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • tam dom twój gdzie serce twoje
Odp: Witam wszystkich.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopada 2010, 20:58:09 »
witam kolegę :)
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe
członek TPZN nr 52

Tajniak

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopada 2010, 22:11:54 »
Witam :)

acidboy

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2010, 06:02:09 »
Witaj :)
Pozdrawiam
Grzesiek
TPZN 050

lukaszb22

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2010, 11:03:59 »
Witam polecam na początek troszkę wiedzy oprócz tej w sieci polecał bym jakiś katalog bo nic nie zastąpi papieru jakiś Kopicki (chyba da się go jakoś załatwić w pdfie) , Kamiński-Kurpiewski , Iger byłby tu niezbędny , Czapski raczej jako pomocny dla zaawansowanych tematem + czasopisma i literatura na temat gospodarki i mennic.

Troszkę drogo to wychodzi /ale same trojaki też nie należą do najtańszych monet/ na starcie ale wiedza się zwraca zwłaszcza jeśli masz okazję często odwiedzać giełdy staroci , często gęsto przynajmniej w dolnośląskim jest tak że wiedza sprzedającego ogranicza się do tego że to trojak Zygmunta III jak zna rok to już bardziej zaawansowany a jak mennice to u niego okazji nie będzie  :P
Ale wiele sprzedawców często ma półtoraki opisane jako trojaki , inne monety szczególnie jeśli chodzi o półtoraki to nieważne czy Zyguś , Gutaw czy Georga  ;) to jako Zygusia idą  .
 Troszkę się rozpisałem ale osobiście bym polecał półtoraki na początek bo za całkiem nieduże pieniądze można stworzyć całkiem przyzwoity zbiór, popularny półtorak kosztuje jakieś 10 zł  a popularny trojak 100zł różnica jest  :)
Są tacy ludzie do których chce się czasem podejść i zapytać, jak im się udaje żyć bez mózgu.

marcin_sz_77

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2010, 17:16:51 »
witam
wszystko jest uzależnione od zasobu kieszeni  ;) ale z tymi półtorakami to jest niezły pomysł  :)
pozdrawiam i życzę sukcesów w tworzeniu kolekcji
TPZN nr 51 - Brakteaty krzyżackie

jadamoo

• Członkowie TPZN
  • Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2010, 18:04:27 »
Prześledziłem temat i kilka aukcji z półtorakami i myślę że macie rację Panowie:-)to jest to od czego powinien zaczynać każdy tygrysek ;)koszt niewielki a monetki piękne :)już wkrótce zacznę wcielać plan w życie..

nabializm

• TPZN 005
  • Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopada 2010, 00:00:13 »
Witam na forum :)

Miałem epizod z półtorakami, chciałem zgromadzić wszystkie roczniki, bez wnikania w odmiany i nie udało się, pochłonęły mnie zupełnie inne monety. Temat półtoraków jest pasjonujący dający sporo radości, tak mała blaszka a cieszy, jak jeszcze masz tą kolekcję podbudowaną lekturami numizmatycznymi i pasjonuje Cię historia Polski z czasów Z III W, to co tu gadać - zbieraj :)
Prezes TPZN 005 w stanie spoczynku
- Maciej Nabiałek

Omnes

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopada 2010, 12:54:22 »
Witam serdecznie
------------------------LICYNIUSZ------------------------

TPZN nr 056

R E K L A M A