Niedawno zawitałem do Was, ale nie zauważyłem tego podlinku, że można się przedstawić. Trafiłem tutaj przez kolegę " budgie ", który poradził mi zgłosić się o pomoc w rozgryzieniu posiadanych przeze mnie monetek. Nazywam się Mirek, zbieractwem monet zaraziłem się w pierwszej klasie szkoły podstawowej, kiedy to starszy kolega przynosił do szkoły i stare monety. Sporo monet otrzymałem od mojego wujka, który miał w dzbaneczku dużo starych blaszek jakie znajdował podczas rozbiórek starych domów. W wieku 9 lat kolega trafił zaorane miejsce pod lasem, gdzie stały fundamenty budynku, wykopywaliśmy tam duże ilości fenigów i marek z II i III Rzeszy. Najciekawszą monetą wtedy, był znaleziony trojak Zygmunta III z mennicy ryskiej 1588 r. Krótko potem znalazłem grosza praskiego Jana Slepego 1311-1346., który leżał koło domu, gdzie zmieniano słupy elektr. na betonowe. Wszystkie monetki lądowały do puszki z muszelek ( pamiątka znad morza )
Tak się zbierało w ciemno, do czasu kiedy to kilka lat później udało mi się wyhandlować od kolegi pierwszą książkę o numizmatyce " 1000 Lat Monety Polskiej " T.Kałkowskiego ( mam ją do dziś ). Dopiero od tego czasu mogłem powiedzieć coś o numizmatyce. Mieszkając na prowincji, ciężko było o literaturę numizm. W wieku 18 lat wyjechałem z Polski, ale numizmatyce zostałem dalej wierny, odwiedzałem gdzie szło pchle targi, później dowiedziałem się o giełdach numizm., które rozbudowały moją kolekcję. Zbierając prawie wszystko co było wybite przed II WS, ze względów sentymentalnych do kraju pochodzenia, ograniczyłem swoje kolekcjonowanie do wszystkich monet Starej Polski, ale z latami skupiłem się jedynie do Ortów gdańskich Zygmunta III oraz trojaków koronnych Stefana Batorego. Od 2001 zainteresowałem się monetami księstwa krośnieńskiego, bitych za panowania Jana Kostrzyńskiego 1535-1571. Monety te darze najbardziej sympatią, ponieważ były one w obiegu na terenie skąd pochodzę. I tak to zamknęło się koło w mojej numizmatyce. Orty i trojaki piękne dzieła polskiej numizmatyki jakie w nich widziałem, przestały mnie interesować Także i ceny za te blaszki urosły do kosmicznych, że nie można sobie pozwolić na rozbudowywanie większegozbioru odmian tych monet. Dodatkowo zajmuje się hobby archeologią przy pomocy wykrywacza metali, na który mam pozwolenie od tutejszych władz. Najciekawszym fantem przeze mnie znalezionym, był toporek z wczesnego okresu brązu. Szło by więcej jeszcze popisać, ale za długie to będzie moje przedstawienie. Do tej pory byłem na forum poszukiwaniaskarbow oraz inne oblicza historii, gdzie jestem moderatorem poddziału numizmatyki - nick - Grossus Poloniae . Może tutaj nie raz będę mógł w czymś pomóc, albo samemu skorzystać z pomocy. Pozdrawiam