Aktualności:

• 08 Grudnia 2024, 17:19:54

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: PÓŁTORAKI - dyskusja, zdjęcia, odmiany itp  (Przeczytany 864205 razy)

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
  • Legitymacja: 111
  • Zainteresowania: Półtoraki i inne monety Zygmunta III, monety górnośląskie.
Odp: PÓŁTORAKI - dyskusja, zdjęcia, odmiany itp
« Odpowiedź #2175 dnia: 11 Sierpnia 2024, 19:06:57 »
Dziękuję.
Zainteresowało to mnie w kontekście całokształtu działalności mennic z czasów okupacji. Pomimo często spotykanych zaniedbań w przygotowaniu blachy, jakości odbić/tłoczenia monet. To praktycznie nie ma błędów w legendach.

Odwrócone D to chyba jedyny błąd na półtorakach?

Nie jedyny. Mój ulubiony to Krystyn król Szwecji
Co za czasy.... Falsy się patynuje, oryginały poleruje a kupuje się napisy na pudełkach...

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #2176 dnia: 11 Sierpnia 2024, 20:10:03 »
Chodzi o zapis CRIS? Czy jeszcze inny?
Norbert

modsog

• Gaduła
    • Blog o półtorakach
« Odpowiedź #2177 dnia: 27 Sierpnia 2024, 12:21:34 »
Zapraszam na przydługą pogadankę głównie o ciekawej imitacji półtoraka: https://poltoraki.blogspot.com/2024/08/ach-te-monety-czek-by-je-yzkami-jad.html
Poniżej mała "zajawka" :)

https://poltoraki.blogspot.com/ - blog o półtorakach Zygmunta III Wazy
https://falszywemonety.blogspot.com/ - Zbiór informacji o FAŁSZERSTWACH NA SZKODĘ KOLEKCJONERÓW

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #2178 dnia: 27 Sierpnia 2024, 17:52:10 »
W końcu ciekawy tekst na blogu;) Dobrze się czyta.

Mam pytanie z zupełnie innego tematu. Czy w katalogu jest wymieniony taki wariant…

IMG_5974.jpegPÓŁTORAKI  - dyskusja, zdjęcia, odmiany itp

Jeśli tak, to jak został opisany.
Norbert

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
« Odpowiedź #2179 dnia: 28 Sierpnia 2024, 10:16:38 »
chodzi o brak krzyża czy dodatkowe G na początku napisu
Co za czasy.... Falsy się patynuje, oryginały poleruje a kupuje się napisy na pudełkach...

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #2180 dnia: 28 Sierpnia 2024, 11:54:33 »
Brak krzyża pomiędzy kluczami często jest wyróżnikiem poszczególnych wariantów. Bardziej chodziło mi o dodatkowe G, które spotyka się na różnych stemplach. Poniżej zdjęcie gdzie G jest inaczej ułożone.

IMG_5975.jpegPÓŁTORAKI  - dyskusja, zdjęcia, odmiany itp

Pytam, bo zaciekawiło mnie, że w pracy Kruggel/Gerbasevskis - Die munzen der stadt Riga… 1581-1621, autorzy często wymieniali jakieś przebitki, inne kształty liter. Np. przy groszu/półtoraku z 1616 podają wariant z większą literą R z arge (10b). Natomiast o tym G nie wspomnieli.

Stąd moje pytanie czy w katalogu o półtorakach było to opisane?

Drugie pytanie, to jak wytłumaczyć to G.
Norbert

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
« Odpowiedź #2181 dnia: 08 Września 2024, 22:22:24 »
Odmiana mi znana choć w tej edycji się nie znalazła.
A skąd się wzięła - ot zwykła omyłka mincerza, Zaczął nie w tym miejscu w którym miał.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #2182 dnia: 08 Września 2024, 22:52:08 »
Proszę zwrócić uwagę, że to są dwa różne stemple. Po dokładnej analizie może okazać się, że będzie jeszcze inny stempel.

Nie powinno się tego zbywać lekceważącym „ot zwykła pomyłka”. Nie zgadzam się z takim podejściem. Tym bardziej, że często w opisach monet podnoszona jest kwestia przebitki, gdzie ledwie coś widać.

Tutaj nie ma mowy o dwukrotnym uderzeniu puncą, czy wcześniejszym zarysowaniem kształtu liter. To jest wyrytowane G, spora przerwa i ponowne już właściwe G.

Moim zdaniem jest to bardzo interesujące, bo nie kojarzę trojaków ryskich z takim rozrzutem pomiędzy rytowaniem tej samej litery.
Norbert

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
« Odpowiedź #2183 dnia: 09 Września 2024, 11:24:26 »
A ja nie lubię jak się nadaje jakiegoś specjalnego znaczenia prostym rzeczom. Nie wiem co chcemy tym uzyskać. Monety to przedmioty codziennego użytku i podejście powinno do nich być pragmatyczne a nie wyszukiwające udziwnień. Co za różnica czy w koronie są 3 czy 4 kropki. Ot tyle fajnie, że potomni mogą sobie zebrać obie odmiany, ale nadawanie szczególnego znaczenia ? Bez przesady.
Tak samo z tą literą G. Mincerz rozpoczął napis w niewłaściwym miejscu - popełnił pomyłkę no jak to .... inaczej nazwać ? Zauważył błąd i rozpoczął od prawidłowego miejsca. Błąd taki sam jak przy przebitkach to też tylko pomyłka mincerza. A, że wykonanie stempla było na tyle czasochłonne/kosztowne, że stwierdzono by użyć stempla. Przy walcu jak w mennicy ryskiej ten koszt jeszcze rósł.

"Tutaj nie ma mowy o dwukrotnym uderzeniu puncą, czy wcześniejszym zarysowaniem kształtu liter. To jest wyrytowane G, spora przerwa i ponowne już właściwe G."
Tak samo z tą literą G. Mincerz rozpoczął napis w niewłaściwym miejscu - popełnił pomyłkę no jak to .... inaczej nazwać ? Zauważył błąd i rozpoczął od prawidłowego miejsca. Błąd taki sam jak przy przebitkach to też tylko pomyłka mincerza. A, że wykonanie stempla było na tyle czasochłonne/kosztowne, że stwierdzono by użyć stempla. Przy walcu jak w mennicy ryskiej ten koszt jeszcze rósł.

Zastawia mnie czy użycie słowa RYT też tutaj jest prawidłowe. Litery były puncowane a nie ryte bezpośrednio na stemplu. Dla mnie to inna procedura.

Porównanie z trojakami ryskimi również uważam za bezsensowne. Na rewersie trojaka mamy napis w liniach a na awersie portret króla który nie miał trzech identycznych elementów jak krzyż.
Jeśli już szukać porównania to z innymi półtorakami. I tu wchodzi rok 1616 z Bydgoszczy gdzie rozstaw liter w drugiej części napisu - REG POL bywał naprawdę różny.

ziolo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2184 dnia: 09 Września 2024, 15:49:22 »
Myślę, że można to podciągnąć pod "pomyłkę" wiadomo- jedna pomyłka jest bardziej prawdopodobna niż dwie, ale tutaj innego wyjaśnienia  nie ma:) Jest to bardziej prawdopodobne niż to, że ktoś rozmyślnie nabił 2 razy G (np. dla jaj). Mnie zdarzało się w pracy pomylić 2x identycznie... Ale dzięki temu możemy włączać do zbioru tak fajną odmianę, a nie tylko kropki w herbie sas zamiast gwiazdek, czy interpunkcję.

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
« Odpowiedź #2185 dnia: 09 Września 2024, 19:32:59 »
Myślę, że można to podciągnąć pod "pomyłkę" wiadomo- jedna pomyłka jest bardziej prawdopodobna niż dwie, ale tutaj innego wyjaśnienia  nie ma:) Jest to bardziej prawdopodobne niż to, że ktoś rozmyślnie nabił 2 razy G (np. dla jaj). Mnie zdarzało się w pracy pomylić 2x identycznie... Ale dzięki temu możemy włączać do zbioru tak fajną odmianę, a nie tylko kropki w herbie sas zamiast gwiazdek, czy interpunkcję.

Żeby nie było - ja fajności tej odmianie nie odmawiam. Sam bym chętnie ją przytulił.

Prywatnie mam też szeląga wileńskiego z podwójną dolną połową monogramu  "S" i też uważam, że to "po prostu" pomyłka. 

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #2186 dnia: 09 Września 2024, 19:38:20 »
Dziękuję za Pańską wypowiedź z zaakcentowaniem „ Co za różnica czy w koronie są 3 czy 4 kropki”.

Ma Pan rację, wygłupiłem się z tym G. W sumie co za różnica czy jest jedno czy dwa. Przecież to tylko moneta, przedmiot codziennego użytku.

PS. Proszę tylko nie wstawiać tego do katalogu. Głupio byłoby takie nic nieznaczące coś pokazać.:)
Norbert

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
« Odpowiedź #2187 dnia: 09 Września 2024, 20:04:06 »
Dziękuję za Pańską wypowiedź z zaakcentowaniem „ Co za różnica czy w koronie są 3 czy 4 kropki”.

Ma Pan rację, wygłupiłem się z tym G. W sumie co za różnica czy jest jedno czy dwa. Przecież to tylko moneta, przedmiot codziennego użytku.

PS. Proszę tylko nie wstawiać tego do katalogu. Głupio byłoby takie nic nieznaczące coś pokazać.:)

Jak swój kolega lubi Pan wybierać sobie jedno zdanie z kontekstu i się nad nim użalać.
TAK MONETY w szczególności te drobne są przedmiotami użytkowymi produkowanymi seryjnie. Ja staram się patrzeć z punktu widzenia ówczesnego mincerza. On miał do zrobienia robotę a nie liczyć ile tam będzie kropek. 1
To już nasze widzimisie, że lubimy rozdzierać to na setki części.  I w sumie w tym nie ma nic złego. Ale nie trzeba szukać specjalnego znaczenia dla każdej takiej rzeczy.

modsog

• Gaduła
    • Blog o półtorakach
« Odpowiedź #2188 dnia: 01 Października 2024, 23:03:04 »
Nadchodząca aukcja PDA to znowu rewelacyjne monety (ślinię się do grosza z 1580 z herbem Jastrzębiec, choć wiem, że nawet nie mam co do niego startować, zwłaszcza po moich ostatnich zakupach :P )
ALE...
Tym ale jest półtorak litewski z 1620 roku: https://onebid.pl/pl/monety-zygmunt-iii-1587-1632-poltorak-1620-wilno-rrr/2359059
Znana już odmiana z herbem Wadwicz na rewersie, bardzo rzadka, choć sam rocznik jest całkiem popularny ;) Tak, tak. Odmian z perełkową otoczką wokół tarczy herbowej na awersie naliczyłem już przynajmniej 10 sztuk. Bez tej otoczki niemal dwa razy tyle. W dzisiejszym przypadku, faktycznie jest tego najmniej - z egzemplarzem z PDA są 3 sztuki. No i jest jeszcze jeden gagatek ale póki co skupmy się na tym z PDA.

Otóż krótko mówiąc - nie pasuje mi on. I to bardzo. Co ciekawe jest to bliźniak egzemplarza sprzedanego przez GNDM/Marciniak: https://onebid.pl/pl/monety-zygmunt-iii-waza-poltorak-wilno-1620-wadwicz-pod-jablkiem-rzadkosc/205806 (wcześniej była sprzedana przez WCN).

Ten z PDA jest po prostu nijaki. Nijakie są też wszystkie elementy, nie będę się rozpisywał, bo każdy poniżej może sam to zobaczyć. Tła tam nie ma, jest jakaś kasza (te kropki...). Widziałem naprawdę dużo półtoraków litewskich, z 1619 rokiem to będą setki i ŻADEN, nawet te tragicznie wybite i zachowane nie wyglądają tak jak ten.
Poza w/w zarzutami mam kilka punktów zaczepienia ale gdyby to był sąd, to mógłby mi tych "dowodów" nie uznać :P Nie ujawnię ich tu, być może ktoś dostrzeże coś jeszcze.
Imć Sergiusza jeszcze nie kłopotałem, do aukcji sporo czasu, choć gdyby się wypowiedział też by pomogło.
Zdjęcia poniżej i dla porównania moneta z 3 aukcji GNDM/Marciniak.
https://falszywemonety.blogspot.com/ - Zbiór informacji o FAŁSZERSTWACH NA SZKODĘ KOLEKCJONERÓW

modsog

• Gaduła
    • Blog o półtorakach
« Odpowiedź #2189 dnia: 29 Listopada 2024, 17:17:03 »
Nikt nie poruszył kwestii oryginalności powyższego półtoraka - czyli tylko ja miałem jakieś obiekcje. Ok :)

Za to zapraszam do przejrzenia nowego wpisu, gdzie są pokazane aż dwa nienoty!
https://poltoraki.blogspot.com/2024/11/jabko-warte-kazdych-pieniedzy-mini.html

R E K L A M A
aukcja monet