Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 01 Grudzień 2023, 16:40:01

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Witam wszystkich  (Przeczytany 23216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bogthor

• Użytkownik
  • **
Witam wszystkich
« dnia: 15 Grudzień 2010, 11:54:27 »
Jestem nowy,
jeszcze się dobrze nie zorientowałem na forum.
mennica szczecińska to mój główny temat zainteresowań.
Wszędzie, gdzie tylko to możliwe poszukuję informacji na temat tej menncy.
Pozdrawiam

petroniusz15

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • tam dom twój gdzie serce twoje
Odp: Witam wszystkich
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2010, 16:18:19 »
witam kolegę
 :)
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe
członek TPZN nr 52

acidboy

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2010, 20:03:59 »
Cześć :)
Pozdrawiam
Grzesiek
TPZN 050

jadamoo

• Członkowie TPZN
  • Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudzień 2010, 21:58:59 »
witamy :)

Lubuszanin

• Stały bywalec
  • IN SILENCIO ET SPE FORTITVDO MEA
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudzień 2010, 11:10:06 »
Witam i gratuluję zajmowania się ciekawym i bogatym tematem, jakim są monety z mennicy szczecińskiej  :) Sam kiedyś także zbierałem monety tego regionu, czyli całego Pomorza Zachodniego.
MK

marcin_sz_77

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudzień 2010, 15:35:36 »
Witaj  :)
TPZN nr 51 - Brakteaty krzyżackie

nabializm

• TPZN 005
  • Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudzień 2010, 20:27:48 »
Witamy na forum :) miło słyszeć, że coraz więcej jest u nas osób już konkretnie nakierowanych na jakiś temat związany z mennictwem regionalnym, czy to Bydgoszcz, Kraków, a nawet jak teraz Szczecin :) sympatycznie później jest podziwiać tak specjalistyczne zbiory. Ja nie zamykam się do jednej mennicy, co prawda zawężam się do Trewiru, ale nie pogardzę innymi, co prawda to zupełnie inna bajka niż u Ciebie drogi kolego, ale każdy ma jakiegoś bzika :) Zapraszamy do dzielenia się swoimi pasjami!
Prezes TPZN 005 w stanie spoczynku
- Maciej Nabiałek

marmota18

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • TPZN - nr 54
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudzień 2010, 21:04:35 »
Serdecznie witamy!!!!!
TPZN - nr 54

bogthor

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Styczeń 2011, 12:02:43 »
Dziękuję wszystkim za powitanie.
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku.
Nie sposób zbierać wszystkiego. W pewnym momencie człowiek zdaje sobie sprawę, że tematyka monet jest tak rozległa, że należy wybrać coś dla siebie i tylko tym się zajmować, ale tutaj rodzi się niebezpieczeństwo, że w pewnym momencie pojawi się problem pustki i zniechęcenia bo:
monety zbyt drogie,
zbyt trudno upolować coś nowego,
zbyt mało katalogów,
zbyt mało źródeł i wiedzy,
nic nowego i ciekawego się w danym temacie nie dzieje.
Nie wiem, w którym dziale zamieścić to pytanie, więc zadaje je tutaj.
Tak na przyszłość proszę o wskazówkę, w którym dziale zamieszczać tego rodzaju pytania?
Jan Fryderyk, książę szczeciński wyemitował w 1594 roku następujące nominały w srebrze:
półszeląg, szeląg, szeląg podwójny, 1/4 i 1/2 talara.
W roku kolejnym -1595 - talara.
Czy ktoś z was orientuje się, czy próba srebra we wszystkich nominałach była taka sama?
Pozdrawiam

Lubuszanin

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Styczeń 2011, 11:16:53 »
Szczęśliwego Nowego Roku. Pewnie każdy to już przechodził, zanim zaczął konkretnie koncentrować się na temacie przy jakim pozostał. Myśl była jedna, aby w swojej kolekcji posiadać większość nominałów każdego władcy ( np. Polski ), kierując się posiadanym katalogiem. Ale po jakimś czasie przyjdzie stwierdzenie, że jest to niemożliwe :( Dlatego w pewnym momencie zastanawiamy się nad własnym zbiorem, no i jednak decydujemy się chociaż na zbieranie monet jednego władcy, czy też tylko jednego nominału. Myślę, że po dokonaniu takiej reformy własnego zbioru, zaczyna się wtedy prawdziwa numizmatyka  :)

Na podstawie ordynacji menniczej w roku 1574 w Szczecinie bito z grzywny kolońskiej ( 233,812 g ) srebra 14-łutowego i 4 greny - 8 talarów ; z grzywny kolońskiej srebra 7-łutowego - 64 szelągi podwójne. Wychodzi z tego, że jednak talary posiadały lepszą próbę srebra niż wybite podwójne szelągi.
MK

bogthor

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Styczeń 2011, 16:36:14 »
Czyli wynika z tego, że szeląg podwójny powinnien trzymać wagę 3,65 g.
Hildisch notuje szelaga podwójnego o wadze 3,31 g
Kopicki notuje szeląga podwojnego o wadze 3, 20 g (ale do tych danych podchodzę z pewną rezerwą).
Według Krugera z marki (240 g) produkowano 70 szelągów podwójnych - wychodzi 3,42 g - próba 7 łutów i 9 granów - te informacje do potwierdzenia.

Czy posiada Pan informację odnośnie 1/8 talara Ernesta Ludwika z 1585 roku - tzn. ile było walcowanych z grzywny i jaką zawartość srebra w srebrze posiadały?

Na groszu Jana Kostrzyńskiego ze zdjęcia widnieje Szczecin, ale w mennicy Szczecińskiej nie był bity. Takie prawo wynikające z układów brandenbursko-pomorskich. Taki napisowy akcent szczeciński. Możemy używać tytułu ale nie mamy ziemi pomorskiej do momentu wygaśnięcia rodu Gryfitów. Historia pokazała, że po wygaśnięciu rodu nie było łatwo uzyskać prawa do ziemi. Należało podzielić się ze Szwedami.
Pozdrawiam

Lubuszanin

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Styczeń 2011, 21:34:52 »
Można przyjąć, biorąc dla przykładu monety XVI wieczne, że prawie przy każdym nominale zauważa się lekkie zróżnicowanie wagowe. Katalogu Hildischa już nie posiadam, a u Krügera na temat 1/8 talarówek ( 1/2 orta )Ernesta Ludwika nic nie znalazłem. Szwagrzyk również nie podaje na temat tego nominału. Znalazłem jedynie ogólną definicję odnośnie XVI wiecznych półortów -  " Mennicza ordynacja Rzeszy Niemieckiej z 1566 r., zatwierdziła dla przykładu, że 1/8 talarówki Rzeszy z grzywny kolońskiej ( 36 greny lub 2 łuty = 29,23 g ) ważyć powinny oraz z 32 grenów srebra i 4 grenów miedzi stanowić będą ".
Jak wiadomo, to od czasów askańskich, kiedy to tereny na południe od Pomorza " Terra ultra Oderam "zajęli margrabiowie brandenburscy, tworząc sobie zaplecze ( Nowa Marchia )w zajmowaniu nowego terytorium. Częste wojny brandenbursko-pomorskie skłaniały Brandenburgię do całego podporządkowania sobie Pomorza, dlatego we wcześniejszym herbie brandenburskim widzimy umieszczony dodatkowo herb pomorskiego " Gryfa ", a także miejsce to ma na monetach. Można rozumieć jeśli dany teren jest lennem danej prowincji, kraju, czy też wpływy dynastii, a tutaj jedynie chodzi o nieuzasadnione roszczenia terytorialne. 

MK

bogthor

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Styczeń 2011, 09:54:07 »
Do Szwagrzyka podchodzę z dystansem jeżeli chodzi o monety pomorskie. Dużo różnych rzeczy pisał o nich, które bardzo mocno odbiegają od obecnie ustalonych faktów. Szerfy braci z dziwnymi datami, pomysł, że szlachcice pomorscy produkowali szerfy itp. itd. Nie pamiętam tego dokładnie bo w pewnym momencie zarzuciłem czytanie jego prac. Kruger jest bardzo ciekawym źródłem informacji o monetach pomorskich ale niestety mój niemiecki jest bardzo podstawowy - jezeli można to tak ująć. Pisałem kiedyś z nim, w formułowaniu moich myśli w języku niemieckim pomagali moi znajomi, ale na wszystkie pytania Kruger nie odpowiadał.
A w przypadku mennicy szczecińskiej dużo jest kwestii nierozstrzygniętych.
Ciekawe jest mennictwo Franciszka I. Jego grosze z rocznika 1618, trzy różne warianty:
- gryf bez korony i miecza,
- ukoronowany gryf bez miecza,
- ukoronowany gryf z mieczem.
Ten sam rocznik i tyle wariantów. Czy świadczyć to może, że poszczególne warianty były bite w różnych mennicach?
Kolejne pytanie, czy szeląg podwójny z 1618 roku, ukoronowany gryf z mieczem powstał już w mennicy szczecińskiej, czy jeszcze w koszalińskiej.
Franciszek obejmuje tron szczeciński w 1618 roku zaraz po śmierci Filipa II. Czytałem, że zbytnio Szczecinem się nie przejmował, że po objęciu władzy wrócił do swojego zamku w Koszalinie. Jak to się przekłada na działanie mennicy szczecińskiej - nie wiem.
Może Pan wie coś więcej w tym temacie.
I największa trudność dla mnie to przypisanie monet Bogusława XIV, wszelkich możliwych nominałów do mennicy szczecińskiej. Największy problem jest przy dużych nominałach - teorii wiele, ale jak było naprawdę trudno to ustalić.
Z mniejszych nominałów tego władcy DS-y rozróżnienie: większe z rozetą, mniejsze z hakami. Obecnie przyjmuje się, że te do 1620 roku włącznie powstały w mennicy darłowskiej (duże z rozetą). Rok 1621 oraz 1622 funkcjonują równolegle DS duże z rozetą i mniejsze z hakami. Czy sprzęty z mennicy darłowskiej zostały przeniesione do mennicy szczecińskiej? I w niej było kontynuowane bicie monet stemplami darłowskimi przy jednoczesnej produkcji monet z nowym stemplem z innym rysunkiem? Na to pytanie Kruger nie udzielił odpowiedzi. Jednocześnie te duże DS-y z rozetą rocznik 22 gryf posiada już miecz, rocznik 21 jeszcze nie. Jeżeli pamięć mnie nie myli Bogusław XIV jeszcze do 1621 roku zachował prawa do ziemi darłowskiej.
Co z DS-ami z roczników 1623, 1624 (tutaj mam na myśli cyfrę 4 pisaną w normalnym standardzie -4),  1625, 1626 - czy takowe istniały?
Tak przypatrując się rycinom monet można zauważyć, że elementem charakterystycznym dla monet powstałych w mennicy szczecińskiej, mniejsze nominały, od czasu Filipa II - 1612 rok jest gryf trzymający w szponie miecz. Taki motyw istnieje na monetach Franciszka I, Bogusława XIV. Jednocześnie władcy ci bili monety, na których gryf nie posiadał miecza. I te monety powstawały w Koszalinie i Darłowie. Największe zaplątanie panuje w Bogusława XIV - DS-y. Warianty rozety i haki, ale też haki bez daty, gryf bez korony i miecza.

Jeszcze jeden temat dotyczący monet Ulryka. Uważa się, że jego monety były bite w Darłowie. Kruger ma inny ogląd sytuacji i uważa, że jego monety były bite w Koszalinie. To też ciekawa kwestia - wykracza poza mennicę szczecińską ale interesujące zagadnienie. W pewnym momencie zauważyłem, że teoretyczne zajmowanie się jedną mennicą wymaga także wiedzy o sąsiednich mennicach.

Pozdrawiam

Lubuszanin

• Stały bywalec
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Styczeń 2011, 17:58:24 »
Mogę jedynie pogratulować znalezienia tylu ciekawych zagadnień odnośnie tych monet, które dokładnie nie zostały jeszcze zbadane, czy też nieazuważone. Jedyną  najbardziej opracowaną lekturą monet pomorskich jaką znam, to jest katalog Hildischa i Krügera. Ale z tego co teraz widzä to i tam są wielkie braki. Wiem, że na forum " PoszukiwanieSkarbów ", są dwie osoby o nickach " Stettinmeister " i " Pomorzany " ( pan Wojciech ze Szczecina ), którzy są w tym temacie dość dobrze poinformowani - można z tym tematem także i do nich zapukać. Niestety, ale ze względu na brak tematycznej literatury z tej działki, nie mogę więcej nic napisać. Może ktoś z forum jeszcze coś wynajdzie w swojej biblioteczce do tego tematu.

Pozdrawiam
MK

bogthor

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Styczeń 2011, 22:25:42 »
Znam te osoby :). Zna Pan dobrze niemiecki. Mam bardzo interesujący temat, dotyczy monet produkowanych w menicy szczecińskiej dla księcia Gustawa. Okres szwedzki. Mi tłumaczenie zajmie sporo czasu a tak byłoby szybciej.
Pozdrawiam

R E K L A M A
aukcja monet