Aktualności:

• 08 Grudnia 2024, 16:24:36

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nowy okaz do kolekcji - obol z Myzji (Mysia) mennica Kyzikos (Cyzicus)  (Przeczytany 24920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
Na początek troszkę bardzo ogólnych informacji o tym jednym z pierwszych miejsc na naszym globie związanych z numizmatyką.

Myzja (Mysia) to kraina w północno-zachodniej części Azji Mn., pomiędzy Propontydą od północy, Hellespontem od północnego-zachodu i Morzem Egejskim od zachodu, granicząca na wschodzie z Frygią, a od południa z Lidią. Część północna, zwana Mysia minor, obejmowała Troadę i Frygię nad Hellespontem; część południową zwano Mysia mator lub Mysia. Kraina o wybrzeżu morskim rozwiniętym, górzysta, pokryta w dużej części lasami i bagnami, nawadniana przez wody rzeki Makestos. Dwoma najważniejszymi miastami Myzji były Pergamon i Kyzikos. Jej mieszkańcy słynęli jako doskonali łucznicy. Podbita przez Persów tworzyła wraz z Lidią w czasach Dariusza dwunastą satrapię. Wraz z całym państwem perskim została podbita przez Aleksandra Wielkiego. W r. 280 p.n.e. została włączona do królestwa pergameńskiego. W r. 133 p.n.e. na mocy testamentu Attalosa III dostała się pod panowanie rzymskie i weszła w skład prowincji Azji.

[IMG=http://img809.imageshack.us/img809/60/mysiamapancientcommunit.jpg]http://[/img]

Wróćmy jednakże do miasta Kyzikos. Zostało ono założone jako kolonia Miletu po raz pierwszy w 756 roku p.n.e., a następnie ponownie w roku 676 p.n.e. po zniszczeniu przez Kimmeryjczyków. Polis należała do Związku Ateńskiego. W okresie hellenistycznym miasto zostało przyłączone do Pergamonu. Po zniszczeniach na skutek licznych trzęsień ziemi, zostało odbudowane przez cesarza Hadriana. Kyzikos słynęło z elektronu i wełny. To właśnie w VI wieku p. n.e. Kyzikos stała się na kolejne dwa wieki potęgą jeśli chodzi o monety złote i elektronowe (statery) z charakterystycznym symbolem tuńczyka. Dopiero wzrost wpływu i dominacja Macedonii zakończyły ten okres. Za czasów rzymskich podczas panowania Gallienusa (253-268) w Kyzikos została otwarta mennica rzymska, która biła monety przez kolejne dwa stulecia.

A oto i sprawca tego zamieszania najstarsza aktualnie moneta będąca w moim posiadaniu - obol z Kyzikos wybity pomiędzy 530-500/480 rokiem p.n.e. o wadze 0,6 g. i średnicy 7/10 mm.
Numery referencyjne: SNG Tuebingen 2210; SNG von Aulock 7328; Klein KM 261. Monetka przedstawia na awersie tuńczyka a na rewersie odcisk podzielonego na 4 kwadratu.

http://img545.imageshack.us/img545/9198/obolkyzikos.jpg
Nowy okaz do kolekcji - obol z Myzji (Mysia) mennica Kyzikos (Cyzicus)

« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2011, 01:30:20 wysłana przez borsuk1977 »
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Tajniak

• Stały bywalec
Odp: Nowy okaz do kolekcji - obol z Myzji (Mysia) mennica Kyzikos (Cyzicus)
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2011, 17:22:36 »
Na zdjęciu to nie jest Twoja sztuka? I chyba to są dwie strony, ale różnych monet.

Ile takie monety kosztują?

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2011, 18:16:41 »
To jest moja sztuka i to jest ta sama moneta, tyle że zdjęcie rewersu jest większe.
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Gajusz

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Verba volant, scripta manet. Oby...
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2011, 21:20:33 »
Gratuluję monety  :) Sam polowałem na wyjątkowo pięknie prezentującego się hemiobola z Kyzikos z łbami dzika i lwa, no, ale nie wyszło  ;)

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2011, 21:46:14 »
Też mam ochotę dodać sobie ten bity nieco później typ do kolekcji (ok. 480 r. p.n.e.). Nie wiem czy zwrócił Pan uwagę, że poza łbem dzika na awersie oboli jest również tuńczyk w poprzek?
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Gajusz

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2011, 22:53:52 »
Też mam ochotę dodać sobie ten bity nieco później typ do kolekcji (ok. 480 r. p.n.e.). Nie wiem czy zwrócił Pan uwagę, że poza łbem dzika na awersie oboli jest również tuńczyk w poprzek?

No i wstyd się przyznać... Teraz jak Pan zwrócił na to uwagę, to widzę. Chyba wcześniej brałem rybę za niedobitą część dzika. Na tej pięknej sztuce, co to przeszła mi koło nosa, powinien był być tuńczyk wyraźnie widoczny... Ot, gapa ze mnie.

Aurelius

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2011, 23:42:00 »
Przepiękny i niezmiernie ciekawy obol Panie Borsuk1977! Szczerze gratuluję (zarówno monetki jak i przedstawienia treściwego tła historyczno-geograficznego). Dla mnie to obszar całkowicie niepoznany aczkolwiek od czasu do czasu kuszący .... Może kiedyś... Pozdrawiam serdecznie!

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2011, 02:10:28 »
Dziękuję, mnie też się podoba ;) W miarę możliwości postaram się rozszerzyć swoją kolekcję w tym kierunku, a głównych typów oboli z Myzji kilka jest. Jak się uda coś dokupić to dodam zdjęcia do tego wątku. W sumie to nawet byłem bliski wczoraj zakupienia jednego typu z dzikiem i gwiazdką ale niestety przegrałem aukcję.
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Gajusz

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2011, 12:27:25 »
W sumie to nawet byłem bliski wczoraj zakupienia jednego typu z dzikiem i gwiazdką ale niestety przegrałem aukcję.

Czyżby tej, co zeszła za 75 euro?  ;) Też ją pilotowałem  ;D

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2011, 16:30:42 »
Dokładnie tej :)
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

cccc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwietnia 2011, 17:15:09 »
Witam
Chcę powrócić do tematu monety, którą pokazał nam kolega Borsuk1977. Ciekawi mnie kiedy właściwie została wybita ta monetka? Ja kupiłem podobną (niestety w gorszym stanie) u Lanz'a. Ta sama numeracja: Klein 261. dr Hubert datował jej wybicie na 600-550 BC. Znalazłem również z tym samym numerem -
http://www.acsearch.info/record.html?id=284319
http://www.asiaminorcoins.com/gallery/displayimage.php?pid=6976
Skąd te rozbieżności?
p.s. Szkoda że taka cisza na forum Starożytna Grecja!!
Hej

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwietnia 2011, 19:31:43 »
A można prosić fotkę tego obola i kiedy go kolega kupił bo jakoś musiałem przegapić tą aukcję, a raczej staram się pilnować aukcji interesujących mnie monet ;) Ostatnio próbowałem też kupić dwa maleństwa - jedno bardzo rzadkie z tuńczykiem na awersie i rewersie przy dziku i lwie oraz drugą z dużym łbem tuńczyka, ale te ceny... Może innym razem :) Co zaś do rozbieżności to tak na dobrą sprawę to wszystkie te daty są bardzo umowne, a przy okazji trudno powiedzieć przez jaki czas dany typ był bity. Tak czy owak monetki są bardzo leciwe a w dobrym stanie dość rzadkie i niestety nie tanie.
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

cccc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwietnia 2011, 14:44:26 »
Stan mojej monetki raczej słaby, ale z pewnego źródła i za dość niską cenę (~10 EUR).
Na żywo wygląda lepiej, nie bardzo wychodzą mi zdjęcia, może to wina oświetlenia. Muszę nad tym popracować.
Kupiłem ją już dosyć dawno, dokładnej daty nie pamiętam.
Jak Pan sądzi która data jej emisji jest bliższa prawdy?

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Kwietnia 2011, 19:33:52 »
Ja swoją też kupiłem u Lanza. Co do daty to wydaje mi się, że ta podana przeze mnie jest właściwsza. Moja była opisana/datowana w aukcji na okres 530-500 p.n.e. Za starszą o ile wiem uważa się tą z dużym łbem ryby a za młodszą odmiany z dzikiem. Jeszcze linki do opisów aukcji za acsearch:
http://www.acsearch.info/search.html?search=similar%3A107742&view_mode=1#0
http://www.acsearch.info/search.html?search=similar%3A107742&view_mode=1#6
http://www.acsearch.info/search.html?search=similar%3A284319&view_mode=1#0
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2011, 19:37:08 wysłana przez borsuk1977 »
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2013, 22:17:22 »
Wiele wody upłynęło w rzekach zanim udało mi się trafić przyzwoity okaz (w normalnej cenie) uzupełniający ten temat. I tak przed kilku tygodniami udało mi się zakupić pięknego hemiobola z Kyzikos przedstawiającego dzika i tuńczyka z jednej strony a lwa i gwiazdkę z drugiej.

Hemiobol ca. 480-450 p.n.e.
waga: 0,42 g
średnica: 7-9 mm
Awers: przednia połowa dzika zwrócona w lewo i ułożony pionowo tuńczyk po prawej stronie z tyłu za dzikiem
Rewers: ryczący łeb lwa zwrócony w lewo, nad nim czteropromienista gwiazdka

Numery referencyjne:
SNG France 387

http://img22.imageshack.us/img22/2314/kgrhqniefchvehcnkbqvinp.jpg

http://img713.imageshack.us/img713/4006/t2ec16dw0e9sznfczbqvinq.jpg

TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

R E K L A M A
aukcja monet