Myślę że są wśród nas specjaliści tego okresu i pomogą rozwikłać ten problem, ja jedynie przedstawię cennik produktów pierwszej potrzeby
posiłkując się 1000 lat monety polskiej T. Kałkowski
1 czerwony złoty = 14 tymfów po 38 groszy + 8 groszy = 532 + 8 = 540 groszy = 18 zł
1 talar = 6 tymfów + 2 szóstaki = 6x38 + 2x6 = 240 groszy = 8 zł
W 1773 r.
Butelka wina: węgierskiego 4 złp, burgundzkiego 6złp, szampańskiego 9złp.
Garniec wina francuskiego 5złp 2gr.
Garniec piwa ordynaryjnego 1złp 12 gr, angielskiego 3 złp, dubeltowego 3 złp, 24gr.
Garniec miodu ordynaryjnego 1 złp 2 gr, dubeltowego 2 złp.
Kieliszek wódki cukrowej 6 gr, gdańskiej 13 gr.
Pusta butelka 12 gr, korek do niej 3 gr.
Filiżanka kawy z cukrem 3 gr.
śledzik - sztuka 4 gr.
W Poznaniu 1779 r
1 funt = 0,47kg
Baranina 5gr.
Cielęcina 6gr.
Wołowina: mięso 6gr, serce i wątroba 18 gr, ozór 15 gr.
Wieprzowina: łeb 3gr, szynka 12 gr, schab 7 gr, ozór 25gr, sadło 15 gr, słonina 18gr.