Witam serdecznie Szanownych Dyskutantów po dłuższej nieobecności na umiłowanym forum!
Czy ktos wie gdzie moge znalezc nastepujaca publikacje: Autor: Michael Mitchiner. Jetons, Medalets and Tokens: The Medieval Period and Nuremberg ?
Kupowac raczej nie bede, bo chodzi mi tylko o ten Rechenpfennig a ksiazka kosztuje ze sto funtow szterlingow.
W katalogach elektronicznych BUWu i BN nie znalazlem.
Tego tytułu niestety nie posiadam, musisz polować na aukcjach. Czasami trafiają się okazje w sklepach lub antykwariatach, nawet na terenie US lub CA. Sam jestem ciekaw czy posiadasz jakieś nowe ustalenia?
Witam ponownie w watku. Poszukuje informacji na temat tego liczmana.
Wedlug dostepnych mi zrodel jest to zeton/liczman autorstwa Johanna Adama Dietzel Dorn z wizerunkami Augusta III i jego zony Marii Jozefy. Tu w tym watku padlo nazwisko Johanna Jakuba Dietzela. Ciekaw jestem co pisze o nim Drozdz.
Sz. P. K. Drożdż nic specjalnego na temat tegoż liczmana nie napisał poza tym co Pan już łaskaw był napisać, ale to jest pierwsze katalogowe zestawienie po ponad stu latach, a nie dysertacja. Jest oczywiście odcyfrowana legenda otokowa, oszacowany stopień rzadkości na R5 jak liczman z pierwszego wpisu, stop i średnica etc. Więcej informacji poniżej.
K. Drożdż,
Podskarbiówki i liczmany Rzeczypospolitej Obojga Narodów i z Rzeczpospolitą powiązane, Warszawa 2014, s. 57, 99 i 132.
Pozdrowienia i życzmy sobie więcej informacji na interesujący nas temat.