Aktualności:

• 09 Grudnia 2024, 11:29:54

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Złote tabliczki Orfickie  (Przeczytany 8781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nabializm

• TPZN 005
  • Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
Złote tabliczki Orfickie
« dnia: 04 Grudnia 2011, 12:10:43 »
Właśnie ukazała się interesująca publikacja Złote tabliczki Orfickie, Życie po śmierci w wierzeniach starożytnych Greków - Karolina Sekita, autorka tej ciekawej książeczki zrobiła próbę rekonstrukcji hieros logos

http://ksiegarnia-sublupa.home.pl/pl/p/Zlote-tabliczki-orfickie.-Zycie-po-smierci-w-wierzeniach-starozytnych-Grekow.-Scripta-t.-III/196

poniżej link do zespołu Somatotes - Cielesność w ujęciu historycznym (Towarzystwo Przyjaciół Historii) do którego należy między innymi autorka wspomnianej książki. Na stronie są zarchiwizowane wykłady, nie miałem czasu przesłuchać wszystkich, zacząłem dopiero odsłuchiwać prof. dr hab. Karola Myśliwca - Ciało jako droga do wieczności w starożytnym Egipcie
http://www.somatotes.pl/index.php/zespol

Ta książka to bardzo ciekawy materiał, można przy tym trochę grekę poćwiczyć, dzięki apendyksom z tekstami greckimi spisanymi z tabliczek i tłumaczeniu autorki (pierwsze ponoć w języku polskim tłumaczenie tych tabliczek), jak dla mnie książeczka interesująca dla badaczy również numizmatyki Greckiej, bowiem znajdywano wraz z tymi tabliczkami monety w grobach. Brakuje mi tam tylko fotografii tych tabliczek, poza tym książeczka w sztywnej oprawie z obwolutą i tasiemkową zakładką zamykającą się w 106 stronicach. Od strony estetycznej jak widać wydawnictwo prezentuje się bardzo dobrze. Więcej publikacji na www.sublupa.pl
Prezes TPZN 005 w stanie spoczynku
- Maciej Nabiałek

nabializm

• TPZN 005
  • Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Złote tabliczki Orfickie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia 2011, 22:45:43 »
Czy ktoś z Was zainteresował się tym tematem złotych tabliczek?

Po lekturze, zabieram się (po raz drugi, odstawiłem ją jakiś czas temu kosztem zupełnie innego typu treści) za Tajemnice Księgi Umarłych, a dokładniej za publikację Mirosława Barwika - Księga wychodzenia za dnia. Inna kultura, ale też teksty zapisywane i wkładane do grobów, w tym przypadku do ust zmumifikowanych ciał. 
- Maciej Nabiałek

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2011, 19:33:02 »
Bardzo wyrafinowana kultura... Nawet na najbardziej otwartych forach jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem...  :'(
JAK KIJEM, TO W MROWISKO!!!!

harpsycho - TPZN 001 - Prezes TPZN w stanie spoczynku

nabializm

• TPZN 005
  • Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudnia 2011, 21:23:45 »
Marku  - o jaką kulturę chodzi, czy grecką a może egipską?
- Maciej Nabiałek

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudnia 2011, 20:53:31 »
Mialem na mysli wyrafinowana erotyke - odnosnie praktyki "wkladania tekstow do ust zmumifikowanych ciał"... :-*
JAK KIJEM, TO W MROWISKO!!!!

harpsycho - TPZN 001 - Prezes TPZN w stanie spoczynku

R E K L A M A
aukcja monet