Aktualności:

• 21 Marca 2025, 08:19:02

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: PRÓBNY ŻETON TELEFONICZNY Z ROKU 1990 ?  (Przeczytany 99479 razy)

rom57

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Legitymacja: 110
  • Zainteresowania: ZIIIW, boratynki i inne
Odp: PRÓBNY ŻETON TELEFONICZNY Z ROKU 1990 ?
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Kwietnia 2019, 17:24:54 »
c.d.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2019, 17:52:44 wysłana przez rom57 »

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Maja 2022, 10:10:05 »
Niklowany żeton B, brak zdjęcia awersu, ale w opisie aukcji jest, że to żeton wybity w Mennicy Warszawskiej, czyli jest ze znakiem

niklowany_zeton_B.jpgPRÓBNY ŻETON TELEFONICZNY Z ROKU 1990 ?

https://archiwum.allegro.pl/oferta/telefoniczny-zeton-monterski-b-niklowany-z-z-i6669282785.html

Są zatem wszytkie typy żetonów A, B i C w wersji niklowanej
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanum, A.D. 1577

GutekMaja

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Września 2024, 22:45:40 »
Dobry wieczór .
Dawno nic nie pisano o żetonach więc mała zagadka. Co to jest?

GutekMaja

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Września 2024, 23:06:03 »
I tu druga strona i takie dwie perełki.

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Września 2024, 14:47:02 »
Dobry wieczór .
Dawno nic nie pisano o żetonach więc mała zagadka. Co to jest?

Nam taki z IX 😉, muszę poszukać opisu, ale to chyba z DOPiT Łódź, czy Piotrków Trybunalski. Tak z pamięci.

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Września 2024, 16:31:48 »
VIII - Szczecin i Koszalin

GutekMaja

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Września 2024, 16:36:57 »
Brawo żeton monterski z czasów PRL kiedy automaty były na złotówki .Też mam IX. Było 9 okręgów ,były też X ale to chyba było zarezerwowane dla Warszawy. I tu nam się wyjaśnia sprawa numerków na żetonach były to dyrekcje "Poczty". A dlaczego były niklowane bo łatwiej je było odnajdywać wysypane z kasetki na stole. I zostają jeszcze te czyste wielkości dużego żetonu C ten z resztkami niklowania został pozyskany od pracownika Urzędu Telekomunikacyjnego ,a ten czysty jest podróbką wykonaną w naszej "Unitrze Eltra" przez pracowników do dzwonienia z zakładowego automatu. wykonanie jest perfekcyjne łącznie z wagą.

khubeo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Września 2024, 17:13:12 »
Ja mam takiego dziwoląga, najprostsze wyjaśnienie to oczywiście "ktoś sobie wziął i pomalował", ale ta niebieska farbka jest zastanawiająco twarda i krucha - jak emalia, a ponadto jej powierzchnia jest bardzo gładka i połyskowa, nie sprawia to wrażenia domowego nałożenia. Wszystkie parametry zgodne ze zwykłymi żetonami. Może ktoś ma jakiś pomysł?

20240917_165609.jpgPRÓBNY ŻETON TELEFONICZNY Z ROKU 1990 ?

20240917_165633.jpgPRÓBNY ŻETON TELEFONICZNY Z ROKU 1990 ?

DagonX

• Rada Oficerów TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Września 2024, 17:57:04 »
DOPiT Łódź

Czy ktoś może posiada zdjęcie takiego żetonu i/lub mógłby napisać o nich coś więcej?
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2024, 18:03:29 wysłana przez DagonX »
Rada Oficerów 2015/16, 2019/20-2023/24

https://zastepczy.wordpress.com/

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Września 2024, 19:11:17 »
Brawo żeton monterski z czasów PRL kiedy automaty były na złotówki .Też mam IX. Było 9 okręgów ,były też X ale to chyba było zarezerwowane dla Warszawy. I tu nam się wyjaśnia sprawa numerków na żetonach były to dyrekcje "Poczty". A dlaczego były niklowane bo łatwiej je było odnajdywać wysypane z kasetki na stole. I zostają jeszcze te czyste wielkości dużego żetonu C ten z resztkami niklowania został pozyskany od pracownika Urzędu Telekomunikacyjnego ,a ten czysty jest podróbką wykonaną w naszej "Unitrze Eltra" przez pracowników do dzwonienia z zakładowego automatu. wykonanie jest perfekcyjne łącznie z wagą.

Czy to Pan jest autorem książki o żetonach telefonicznych czeskich?

GutekMaja

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Września 2024, 21:00:31 »
Czy to Pan jest autorem książki o żetonach telefonicznych czeskich?

Nie .

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Września 2024, 21:27:30 »
Z ciekawszych pozycji to mam żeton A odwrotka ze znakiem mennicy niklowany. Jest też żeton B aluminium bez znaku mennicy.

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Września 2024, 21:34:08 »
DOPiT Łódź

Czy ktoś może posiada zdjęcie takiego żetonu i/lub mógłby napisać o nich coś więcej?

Prowadziłem kiedyś korespondencję z autorem katalogu żetonów telefonicznych czeskich. I trochę mam "zapisków". Nawet zagadałem o to czy by nie napisał o żetonach polskich telefonicznych, ale skarżył się na brak wystarczającej ilości informacji. To znaczy, że prawie nic o tych żetonach nie wiadomo.

GutekMaja

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Września 2024, 21:37:17 »
Ja mam takiego dziwoląga, najprostsze wyjaśnienie to oczywiście "ktoś sobie wziął i pomalował", ale ta niebieska farbka jest zastanawiająco twarda i krucha - jak emalia, a ponadto jej powierzchnia jest bardzo gładka i połyskowa, nie sprawia to wrażenia domowego nałożenia. Wszystkie parametry zgodne ze zwykłymi żetonami. Może ktoś ma jakiś pomysł?

Jeśli nie jest to radosna twórczość to takie znakowanie miało polepszyć widoczność żetonów w trakcie wybierania z kasety .Wysypywało się takie żetony na stół i było widać je. Była to także prosta forma kontroli monterów czy byli przy danym automacie .Nie wszedzie były zakłady takie jak Eltra w Białogardzie z możliwością niklowania.Żetony wracały do magazyniera i co miesiąc zaczynały swój obieg sprawdzający.Np.w UT Białogard liczyły pod koniec miesiąca kasety tylko 2 panie (na miasto około 25tys miesz.oprócz tego miały jeszcze inne obowiązki i musiały policzyć pieniądze /żetony porolować opisać i przekazać do kasy lub do Poczty Polskiej. Także inny kolor jakoś pomagał wypatrzeć .Tak działo się w UT Białogard.  Tak mamy chyba rozwiązanie tych zagadek. Proszę o wszelki uwagi krytykę też zniosę. :D

GutekMaja

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Września 2024, 21:59:34 »
Prowadziłem kiedyś koresp................... Nawet zagadałem o to czy by nie napisał o żetonach polskich telefonicznych, ale skarżył się na brak wystarczającej ilości informacji. To znaczy, że prawie nic o tych żetonach nie wiadomo.

To prawda , zostają tylko przekazy ustne tak jak moje ludzie którzy tam pracowali tak jak UT Białogard. Swoje wiadomości mam od Wiktora i Danuty Fiedorowicz pracowali w UT Białogard oboje już nie żyją. Dobrze byłoby chociaż zebrać te żetony od I do X  i zrobić fotkę całości dla potomnych.

R E K L A M A
aukcja monet