Aktualności:

• 09 Grudnia 2024, 08:24:42

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Witam z Płocka :)  (Przeczytany 3696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Minataar

• Nowy użytkownik
  • *
Witam z Płocka :)
« dnia: 05 Stycznia 2013, 23:23:30 »
Witam wszystkich kolekcjonerów i miłośników monet i banknotów. Jestem Marek, Płock. Zbieram głównie monety Polski królewskiej (zwłaszcza Zygmunt III Waza) oraz dodatkowo monetki rzymskie.

Piotr-p40

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
Odp: Witam z Płocka :)
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2013, 23:25:33 »
Witam po sąsiedzku z niedalekiego Włocławka  :)

petroniusz15

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • tam dom twój gdzie serce twoje
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2013, 22:13:33 »
witam kolejnego miłośnika balszek :)
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe
członek TPZN nr 52

Neko

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
    • PTN Łódź
  • Legitymacja: 072
  • Stowarzyszenie: PTN o/Łódź
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2013, 21:19:13 »
Marek wita Marka  :)

nabializm

• TPZN 005
  • Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2013, 21:20:12 »
Witamy na forum :)
Powiedz nam jakie monety ZIIIW zbierasz i jakie rzymskie monety wchodzą w pole twoich zainteresowań. Czy są to konkretni władcy, jakieś motywy bóstw, czy mennice, nominały..? 
Prezes TPZN 005 w stanie spoczynku
- Maciej Nabiałek

Minataar

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Stycznia 2013, 21:18:10 »
Dzięki za przywitanie:)

Maćku - jeżeli chodzi o monetki Polski królewskiej, to są to przede wszystkim monetki Zygmunta III - głównie grosze i orty koronne. Przez jakiś czas zbierałem orty gdańskie, ale zraziła mnie ilość falsów pojawiających się na rynku. Mam też spory zbiorek szelągów i półtoraków z tego okresu. Talarów z tego okresu nie mam i raczej mało prawdopodobne żebym się kiedyś szarpnął na jakiś  :-\ Zbieram też szelągi koronne i miejskie Augusta III Sasa.

Jeżeli chodzi o monetki rzymskie, to są to głównie monetki Probusa (głównie z mennic Rzym i Ticinum), ale mam też monetki z innych mennic oraz monety Dioklecjana (również z Rzymu i Ticinum). Mam też sporo monet innych władców... Ostatnio myślę nad monetkach z IV wieku związanych z dynastią Konstantyna... Tylko że ten temat to prawdziwe morze, więc znowu ograniczę się do pewnych mennic - Rzym, Ticinum i może Arles... Już pewne kroki w tym kierunku poczyniłem ;) Na razie zaprzyjaźniam się również  z VII i VIII tomami RIC.
Mam również kilka monetek starożytnych greckich a nawet partyjskich np. drachma Phratesa III, ale to tylko takie ciekawostki.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2014, 11:02:41 wysłana przez Minataar »

R E K L A M A
aukcja monet