cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
 |
« : 14 Maj 2013, 04:37:46 » |
|
Witam, Od pewnego czasu probuje sie dowiedziec jaki byl powod usuniecia liter ze srebrnego zetona przedstawionego na zdjeciu:
oryginalny napis: GALICIA LODOMERIA CAET IN FIDEM RECEPTAE MDCCLXXIII.
Na wszystkich nieolmalze egzemplarzach, ktore udalo mi sie znalezc litery AiE w slowie CAET sa usuniete. Nie wyglada mi to na typowa justacje. Czy ktos ma informacje na ten temat? Dzieki
|
|
|
|
Wszystko przemija. Dzisiaj choinka, jutro kawal kija...Jacek
|
|
|
Neko
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 72
Stowarzyszenie: PTN Oddział w Łodzi
Zainteresowania: Polska Królewska
|
Faktycznie, na moim egzemplarzu też jest podobne wytarcie, ale nigdy nie zakładałem że jest to celowy zabieg na większej ilości egzemplarzy. Np. http://wcn.pl/auctions/36/548
|
|
|
|
|
|
|
Neko
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 72
Stowarzyszenie: PTN Oddział w Łodzi
Zainteresowania: Polska Królewska
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
Niestety, niczego nowego w tej sprawie nie udalo mi sie znalezc.
|
|
|
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
|
Zeby bylo smieszniej oto jeszcze jeden podobny zeton z tym samym zatartym napisem choc innym awersem.
A przy okazji: Czy ktos moze mi doradzic gdzie znalezc wiecej informacji na temat tych zetonow zaborowych? (typy, naklady)
|
|
|
|
|
|
|
petroniusz15
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 052
tam dom twój gdzie serce twoje
|
witam a może to wina zdeformowanego templa? jeśli był w tym miejscu wklęsły , to litery odbiłyby sie bardzo płytko i szybko by uległy wytarciu , albo może w trakcie wybijania stempel sie zdeformował; bo są i egzemplarze z widocznymi literami
|
|
|
|
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe członek TPZN nr 52
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
|
Ta moneta zdaje się potwierdzać teorię stempla. Zastanawiam mnie tylko co tam jest na środku rewersu. Tak jakby ta moneta/żeton była bita na innej monecie.
|
|
|
|
|
|
|
Marienburg
Rada Oficerów TPZN
Gaduła
 Poland
Stowarzyszenie: Legitymacja TPZN nr. 97
Zainteresowania: Trojaki Malborskie, mennica malborska, heraldyka
|
Ta moneta zdaje się potwierdzać teorię stempla. Zastanawiam mnie tylko co tam jest na środku rewersu. Tak jakby ta moneta/żeton była bita na innej monecie.
Na awersie też widać jakieś ślady.
|
|
|
|
Marcin
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
|
Czyli znowu bicie na innej monecie?
|
|
|
|
|
|
|
|