Osoby interesujące się mennicami wielkopolskimi powinny się zaopatrzyć w 5 numer WPN, w którym znajdują się dwa artykuły dotykające tych mennic.
Monety wschowskie czy poznańskie? Propozycja nowej systematyki wschowskich monet królewskich z okresu panowania Zygmunta III Wazy - Ryszard Kozłowski
Herman Rudiger i środowisko mennicze w Wielkopolsce pod koniec XVI wieku. Pojedynczy hak na szelągach z lat 1595-96 - Dariusz Marzęta
W obu artykułach znajdujemy sporo informacji na temat poszczególnych mincerzy, ich znaków menniczych.
Oczywiście w świetle najnowszych ustaleń, sprawa z atrybucją szelągów z pojedynczym hakiem jest inna. Co dobitnie pokazał autor, zmieniając w ostatniej chwili okładkę najnowszego opracowania - Katalog szelągów koronnych, mennica poznańska.
Warszawski Pamiętnik Numizmatyczny Wspominam o tych publikacjach, ponieważ zaciekawił mnie znak menniczy znajdujący się na szelągu z 1595 roku. Przyznam, że wcześniej nie widziałem czegoś takiego. Skrzyżowane haki mennicze, znak Walentego Jahnsa.
Co prawda w przytoczonym przeze mnie artykule, Dariusz na ryc.9 pokazuje takiego szeląga, który jednak ma gwiazdkę pomiędzy hakami i drugą poniżej, poza obwódką wewnętrzną.
Natomiast w tym przypadku wyraźnie widać krzyżyk w formie X.
Interesujące jest to, że wśród wymienionych znaków przez Kozłowskiego, nie ma takiej kombinacji. Zawsze było coś pomiędzy hakami.
Stąd moje pytanie. Do kogo należy ten znak menniczy i gdzie jest spotykany w takiej formie?
Warszawski Pamiętnik Numizmatyczny