Aktualności:

• 05 Listopada 2024, 04:54:09

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Warszawski Pamiętnik Numizmatyczny  (Przeczytany 16717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

khubeo

• Stały bywalec
Odp: Warszawski Pamiętnik Numizmatyczny
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Maja 2024, 11:19:40 »
Nałożyłem koncentryczne kółka na zdjęcia tego grosza, a także jednego ze wzmiankowanych wyżej ortów bez snopka. W tym drugim przypadku kropka jest na tyle duża, że miałem trochę wątpliwości, czy to rzeczywiście tylko ślad po cyrklu. Jednak w obu przypadkach kropka stanowi dokładny środek w stosunku do wewnętrznej obwódki.

[attachmini=1

[ Invalid Attachment ]  

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Maja 2024, 11:23:39 »
Ten ślad po cyrklu, to drobnostka urastająca do istotnego problemu tylko dlatego, ze brniecie Panowie w bezsensowne tłumaczenia.
Na miejscu autora bym napisał, że palnąłem głupotę, poprawię i tej dyskusji nad kulą/ kropką/ śladem po cyrklu by nie było. Przesłania zupełnie dyskusję nad wartościowym katalogiem

DOKŁADNIE!!!

ZM

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Maja 2024, 11:25:27 »
Na stos! Co za skandal jak śmiał.  ;)
Ma obowiązek napisać tak, kategorycznie powinno być w ten sposób.

Szkoda, że żaden z Panów nie zajrzał do katalogu, gdzie zwyczajnie bez żadnych słów odmienność tego rewersu jest zaznaczona zwykłą czerwoną strzałką.

IMG_5098.jpegWarszawski Pamiętnik Numizmatyczny

IMG_5097.jpegWarszawski Pamiętnik Numizmatyczny

IMG_5096.jpegWarszawski Pamiętnik Numizmatyczny

Panie Zdzisławie, zadał Pan pytanie „… po co podkreślać kulę?”

Widocznie autor chciał w ten sposób zaznaczyć o co chodzi. Miał pełne do tego prawo. Oczywiście mógł użyć sformułowania ślad po cyrklu. Tylko powstaje pytanie, dlaczego ten ślad jest aż tak duży, wyraźny. Patrząc na inne monety, czy chociażby na awers jednego z tych groszy. Taki ślad pozostawia małą kropkę.

Odwracając sytuację. Czytelnik miałby opis - brak Snopka.
Ciekawe ile osób zareagowałoby, że … halo, ale tam jest kropka/kula/ itd.   ;)
Norbert

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Maja 2024, 13:31:34 »
Panie Zdzisławie, zadał Pan pytanie „… po co podkreślać kulę?”
Widocznie autor chciał w ten sposób zaznaczyć o co chodzi. Miał pełne do tego prawo. Oczywiście mógł użyć sformułowania ślad po cyrklu. Tylko powstaje pytanie, dlaczego ten ślad jest aż tak duży, wyraźny. Patrząc na inne monety, czy chociażby na awers jednego z tych groszy. Taki ślad pozostawia małą kropkę.
Odwracając sytuację. Czytelnik miałby opis - brak Snopka.
Ciekawe ile osób zareagowałoby, że … halo, ale tam jest kropka/kula/ itd.   ;)

Zupełnie niepotrzebnie broni Pan przegranej sprawy. Autor popełnił błąd, w skali całego katalogu to drobiazg, ale obrona błędu do upadłego tylko ten drobiazg wyolbrzymia. Używając argumentu o wielkości kropek mnie Pan rozśmiesza. Kto jak kto, ale Pan powinien wiedzieć, że wielkość tej "kropki" zależy od tego z jaka siłą i jak głęboko trzpień cyrkla został wbity w stempel. Mam monety z dużą kropką, z małą kropką, bez kropki, bo została zamaskowana przez rytownika fryzurą króla, z dwiema kropkami, bo autor stempla źle go wbił i poprawił, ale dziurka na stemplu została.
Być może autor nie wiedział, że to ślad po cyrklu i stąd ta kula.
Ja bym napisał, że moneta bez herbu Snopek, a kropka jest śladem po cyrklu. Tyle i aż tyle. Niech Pan da spokój, bo naprawdę nie ma czego bronić.
Pozdrawiam. zdzicho

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Maja 2024, 13:55:00 »
Osoby interesujące się mennicami wielkopolskimi powinny się zaopatrzyć w 5 numer WPN, w którym znajdują się dwa artykuły dotykające tych mennic.

Monety wschowskie czy poznańskie? Propozycja nowej systematyki wschowskich monet królewskich z okresu panowania Zygmunta III Wazy - Ryszard Kozłowski

Herman Rudiger i środowisko mennicze w Wielkopolsce pod koniec XVI wieku. Pojedynczy hak na szelągach z lat 1595-96 - Dariusz Marzęta

W obu artykułach znajdujemy sporo informacji na temat poszczególnych mincerzy, ich znaków menniczych.
Oczywiście w świetle najnowszych ustaleń, sprawa z atrybucją szelągów z pojedynczym hakiem jest inna. Co dobitnie pokazał autor, zmieniając w ostatniej chwili okładkę najnowszego opracowania - Katalog szelągów koronnych, mennica poznańska.

IMG_5105.jpegWarszawski Pamiętnik Numizmatyczny

Wspominam o tych publikacjach, ponieważ zaciekawił mnie znak menniczy znajdujący się na szelągu z 1595 roku. Przyznam, że wcześniej nie widziałem czegoś takiego. Skrzyżowane haki mennicze, znak Walentego Jahnsa.
Co prawda w przytoczonym przeze mnie artykule, Dariusz na ryc.9 pokazuje takiego szeląga, który jednak ma gwiazdkę pomiędzy hakami i drugą poniżej, poza obwódką wewnętrzną.
Natomiast w tym przypadku wyraźnie widać krzyżyk w formie X.
Interesujące jest to, że wśród wymienionych znaków przez Kozłowskiego, nie ma takiej kombinacji. Zawsze było coś pomiędzy hakami.

Stąd moje pytanie. Do kogo należy ten znak menniczy i gdzie jest spotykany w takiej formie?

IMG_5102.jpegWarszawski Pamiętnik Numizmatyczny

Norbert

R E K L A M A
aukcja monet