Tytus
Rada Oficerów TPZN
Stały bywalec
 Poland
Zainteresowania: Monety Polski królewskiej
x
|
...najpierw zobaczyłem ten pierwszy egzemplarz i sądziłem że moneta jest OK.
|
|
|
|
|
|
|
Tytus
Rada Oficerów TPZN
Stały bywalec
 Poland
x
|
Kiedy jednak pojawiła się do sprzedania ta druga musiałem zmienić zdanie 
|
|
|
|
|
|
|
Tytus
Rada Oficerów TPZN
Stały bywalec
 Poland
x
|
Kiedy jednak pojawiła się do sprzedania ta druga musiałem zmienić zdanie :-
Szkoda że nie ma komentarzy bo jedna moneta już sprzedana
|
|
|
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
Taki jest problem z watkami bez konca, nie wiem jak inni ale ja w pewnym momencie zaczynam je ignorowac. Mysle, ze wiecej szans maja konkretniejsze tematy z krotkim opisem monety w tytule umieszczone w konkretnym dziale; w tym wypadku Polska Krolewska.
A merytorycznie, nie jestem ekspertem ale rysunek pozostawia wiele do zyczenia, choc jesli to fals to rzeczywiscie znakomicie zrobiony. Pojawienie sie klona usuwa chyba wszelkie watpliwosci, chyba, ze to ta sama moneta z jakiegos powodu wystawiona ponownie, tylko czemu troche inne zdjecia? Za duzo roznych zawirowan. Radze odpuscic.
|
|
|
|
Wszystko przemija. Dzisiaj choinka, jutro kawal kija...Jacek
|
|
|
Tytus
Rada Oficerów TPZN
Stały bywalec
 Poland
x
|
To już zakrawa na jakąś epidemię tych klonów  O ile pierwsze dwa były wystawione przez sprzedawcę z Cypru to ten egzemplarz pojawił się dziś z Wielkiej Brytanii...
|
|
|
|
|
|
|
Stanisław
|
W/g mnie trojak jest ok.Ogólnie sąsiedzi w epoce.A żeby dokładnie określić to trzeba go mieć w reku. Obejrzeć pod dużym powiekrzeniem. Ewentualnie sprawdzić skład srebra. Tutaj podobny trojak z 26 aukcji WCNu. https://wcn.pl/auctions/26/372
|
|
|
|
|
|
|
Tytus
Rada Oficerów TPZN
Stały bywalec
 Poland
x
|
Domyślam się, że chodzi o duże powiększenie.  Może i w epoce to on dobrze siedzi ale w jednym tygodniu trzy egzemplarze z tych samych stempli, z tym samym uszkodzeniu na policzku?! 
|
|
|
|
|
|
|
Stanisław
|
Dlatego mowie ze trzeba go mieć w reku i dokładnie obejrzeć. Ja bym go nie kupił. Jest to trojak dość pospolity. Stan slaby .Dlatego bardzo rzadko kupuje za pomocą internetu. Decyzja należy do pana.
|
|
|
|
|
|
|
Optimus_Prime
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: szóstaki
|
Nie ma co się łudzić to odlewy z jednego egzemplarza. Korona jest przytarta dokładnie tak samo na wszystkich trzech. Mało tego to przytarcie wypada akurat na Pogoń na rewersie. Czyli już nie tylko przetarcie, ale układ awersu względem rewersu jest ten sam...
|
|
|
|
|
|
|
cancan62
Triumwirat TPZN
Gaduła
 Canada
Zainteresowania: Polskie monety bite w mennicach pruskich od XVI w. Krol Stas i Batory.
|
Nie ma co się łudzić to odlewy z jednego egzemplarza. Korona jest przytarta dokładnie tak samo na wszystkich trzech. Mało tego to przytarcie wypada akurat na Pogoń na rewersie. Czyli już nie tylko przetarcie, ale układ awersu względem rewersu jest ten sam...
No i ta plaska, brakujaca czesc obwodu w tym samym miejscu.
|
|
|
|
Wszystko przemija. Dzisiaj choinka, jutro kawal kija...Jacek
|
|
|
dukatkg
|
groźne fałszerstwo, choć ma kilka niedociągnięć  coraz gorzej 
|
|
|
|
|
|
|
Tytus
Rada Oficerów TPZN
Stały bywalec
 Poland
x
|
właśnie został sprzedany ciekawy szeląg litewski, chyba do tej pory nie-opisany wariant... 
|
|
|
|
|
|
|
|
Korczaszko
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Ojciec i Syn (Zygmunt I i II) Destrukty
|
...ALE notowane są TYLKO odmiany z końcówką lenendy PO. E.Kopicki – Ilustrowany Skorowidz Pieniędzy Polskich i z Polską Związanych Tom 1 3423 – R7 (odmiana PO) J.Kurpiewski – Zygmunt III Waza 1587-1632 r. 1958 – R8 (odmiana PO) E.Kopicki – Monety Zygmunta III Wazy 1119 – R7 (odmiana PO) Moneta z legendą P nie jest notowana w katalogach. Dzisiaj sprzedana moneta jest drugą którą widziałem z tą odmianą legendy. UNIKAT.
|
|
|
|
Człowiek uczy się całe życie, rodzi się głupi a umiera głupszy 
|
|
|
dariusz.m
Stały bywalec

Poland
Stowarzyszenie: Polskie Towarzystwo Numizmatyczne
Zainteresowania: polskie szelągi
|
Jest notowana w katalogu Ivanauskasa (2009). Poz. 2SV4-3, rzadkość RRR.
|
|
|
|
|
|
|
|