Aktualności:

• 22 Marca 2025, 17:24:25

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Szeląg ryski 1571 ?  (Przeczytany 10630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gradiv

• Stały bywalec
Szeląg ryski 1571 ?
« dnia: 02 Kwietnia 2014, 18:43:28 »
No właśnie, coś takiego. pytam o niego już od dawna, niestety bez odzewu. Moneta bita, z leciutkim przesunięciem stempla, ale ze srebra dobrej próby, w odróżnieniu od innych szelągów Wolnego Miasta Rygi z tego okresu. Na dodatek ciężka, 1,2 g. 20,5 mm. Co o tym cudaku sadzicie?
http://images61.fotosik.pl/832/416fa43119aa9391.jpg
Szeląg ryski 1571 ?

JRobert

• Stały bywalec
Odp: Szeląg ryski 1571 ?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwietnia 2014, 12:44:11 »
To jeszcze nie z maszyny walcowej? Więc może najprościej - nie ten krążek podłożony pod stempel? Nie mam żadnego katalogu pod ręką - co oni podobnego w tym czasie w Rydze bili? Czy ten krążek metrologicznie podchodzi pod coś innego z tych lat - mogłoby to być robione jako fałszerstwo monety z krajów ościennych (Rzplitej)? Na szybko przychodzi mi do głowy półgrosz Zygmunta Augusta.

A może to jest było coś starszego i na szeląga zostało przebite? Nic tam nie widać?

Zawsze jeszcze można gdybać o egzemplarzu okazowym - ale ten jest zdecydowanie na to za brzydki...

Gradiv

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwietnia 2014, 19:31:19 »
Mój wygląda na bity ręcznie, chociaż ma prostą krawędź blachy. W 1571 można się już spodziewać walcarki (inny egzemplarz, jaki mam, wyraźnie pochodzi spod niej), ale w 1570 bywało jeszcze różnie. Rysunek by uszedł

http://wcn.pl/auctions/40/747
ale srebro wygląda mniej więcej tak, jak w półgroszach litewskich Zygmunta Augusta, czyli o wiele za dobrze jak na podławe szelągi ryskie. Fals z epoki odpada, nie mógł być przecież lepszy, niż oryginał. Śladów przebicia z innej monety na nim nie widać.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2014, 19:35:42 wysłana przez Gradiv »

JRobert

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2014, 11:45:38 »
W domu postaram się obejrzeć swoje monety - mam kilkanaście sztuk, jednak niestety różne roczniki, więc analogii w ramach roku 1571 nie zrobię. Pytanie, czy z tych starszych nie ma czegoś nad wyraz starannego? Zobaczę.

Natomiast z drugiej strony kojarzę, że kiedyś kupiłem w jakimś zestawie kilka sztuk 1577 i ze 2 sztuki były z kolei nad wyraz podłe - z czystej miedzi. Taki mi śmieszny do głowy pomysł przychodzi, że może oni nie tylko bili monety pod względem wagi al marco, ale również zużytych materiałów? ;) Ale to chyba niemożliwe, żeby były aż takie rozbieżności w przygotowaniu blachy.

Jeszcze jedna myśl mi do głowy przychodzi - czy przypadkiem w 1571 nie mieli wizyty jakiegoś ówczesnego tow. Gierka i nie malowali trawy na zielono? Przyjechał oficjel, zobaczył jak to tam monety biją, no i biją - a jakże! bardzo piękne i dobre. Bez żadnych oszukaństw... ;-) Czy to nie jest może jednak fragment jakiejś krótkiej emisji oficjalnej po zarzutach co do podłości wychodzącej z tamtej mennicy monety?

anonimus

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwietnia 2014, 17:05:07 »
Porównanie mennicy XVI czy XVII wiecznej z zakładem PRL jest bardzo nietrafne i doszukiwanie się analogii jest według mnie bezcelowe.

Co do szeląga, to może po opuszczeniu mennicy tak miał właśnie wyglądać? Na dobre srebro? Bo moneta wydaje się być w bardzo dobrym stanie, bez śladów zużycia, korozji, więc warstwa srebra zachowała się w dobrym stanie.

Ewentualnie może to jakaś próba w lepszym materiale, ale źródła chyba milczą na ten temat.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2014, 20:27:06 wysłana przez anonimus »

mike79

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwietnia 2014, 19:25:34 »
W 1571 roku nastąpiła zmiana na stanowisku mincmistrza mennicy ryskiej, Marten Wulff zastąpił Thomasa Ramma. Więc może to chwilowe zachwianie wagi i jakości kruszcu wynikło z tej właśnie zmiany w mennicy.
Pozdrawiam Michał

anonimus

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwietnia 2014, 20:29:17 »
W 1571 roku nastąpiła zmiana na stanowisku mincmistrza mennicy ryskiej, Marten Wulff zastąpił Thomasa Ramma. Więc może to chwilowe zachwianie wagi i jakości kruszcu wynikło z tej właśnie zmiany w mennicy.

Stopy menniczej z zasady nie ustalał mincmistrz.

petroniusz15

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • tam dom twój gdzie serce twoje
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2014, 11:15:27 »
mogli też do warsztatu dostać blachę źle wywalcowaną , za grubą , bo średnica jest ok , moje monety zRygi nie wykazują takich zachwiań wagowych, i zanim sie połapano , że za duzo dobrego jak na ta wartość krążka , zdążono kilka takich monet wybić , a że nie było tego wiele , więc zostawiono w obiegu, czyli byłby to rodzaj odmiany - błedu mincerza i jako taki będzie ciekawostką w kolekcji
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe
członek TPZN nr 52

Gradiv

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwietnia 2014, 18:17:42 »
To nie jest tylko lepsze srebrzenie. Moneta jest znakomicie zachowana,  od razu widać, że to lepszy kruszec. Oryginalne szelagi ryskie Wolnego Miasta z lat 60. i 70. (mam ich trochę) ważą ok. 0,9 g. Ivar Leimus pisze, że próbę miały na początku teoretycznie dwułutową (0,150), ale jej nie przestrzegano, w latach 70. oficjalnie obniżono ją do 1 ½ łuta. Taki kruszec, nawet na dobrze zachowanym egzemplarzu jest szarawy.
Podobny kolor srebra mają, jak pisałem, dobrze zachowane półgrosze litewskie, a z monet inflanckich dopiero szelągi z lat 50., bite przed wybuchem wojny inflanckiej.

JRobert

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwietnia 2014, 11:16:11 »
Porównanie mennicy XVI czy XVII wiecznej z zakładem PRL jest bardzo nietrafne i doszukiwanie się analogii jest według mnie bezcelowe.
Niekoniecznie. Pisałem to żartobliwie, żeby pokazać, że pewne zjawiska, zachowania się raczej nie zmieniały.

Co do moich szelągów. Przejrzałem, żadnego podobnego nie znalazłem - co najwyżej ze świetnie zachowanym srebrzeniem, ale ewidentnie bity w podłym bilonie, a nie tak ładnym srebrze.

petroniusz15

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • tam dom twój gdzie serce twoje
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwietnia 2014, 19:45:55 »
a ma może ktoś z kolegów w wersji elektronicznej katalog monet ryskich ? mam tylko Mrowińskiego a to stanowczo za mało , daje tylko pogląd na temat , może jakiś adres na chomiku?
pomorze średniowieczne z krzyżactwem , polska królewska , prl obiegowe, IIrp obiegowe
członek TPZN nr 52

R E K L A M A
aukcja monet