Aktualności:

• 13 Stycznia 2025, 01:03:16

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: RCV V  (Przeczytany 2934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DzikiZdeb

• Gaduła
RCV V
« dnia: 22 Września 2014, 19:50:37 »
Przyznam, że nieco się zdziwiłem, ale wygląda na to, że milenijna edycja RCV zostanie dokończona. Dzisiaj na stronie autora zauważyłem poniższą notkę:

"Volume V of "Roman Coins and Their Values" (Constantine II to Zeno, A.D. 337-491) is currently in production and should be available by the end of the year."
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2014, 20:26:39 wysłana przez DzikiZdeb »

DzikiZdeb

• Gaduła
Odp: RCV V
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2014, 15:02:07 »
RCV trochę przeżyło swój czas, a bardziej przydatne są w tym momencie paradoksalnie stare, jednotomowe jego wydania. Łatwo je dostać za przysłowiowe parę groszy, a informacje w nich zawarte spokojnie wystarczają do wyrobienia sobie bardzo podstawowej wiedzy jacy to cysarze bili monety i jak pi razy oko moneta danego władcy mogła wyglądać - ot, taki elementarz dla zupełnie początkujących, którzy nie wiedzą, czy ładować się w tę całą zabawę, czy nie. (Zakładam przy tym, że grupa ludzi, którzy przyswajają sobie wiedzę z książek jest nadal liczna, mimo że zdaję sobie sprawę, że duża część młodych takiego nawyku już nie ma, sieć im wystarcza. Nie potrafię wczuć się w tych ostatnich, ale wiem, że są.) Nawet ceny mogą być w takim wypadku przydatne - dla bardzo zgrubnego zorientowania się, czy dane monety są tańsze czy droższe, i dla takiego celu równie dobrze mogłyby być podawane w kamykach albo koronach austro-węgierskich.

Mam do RCV stosunek sentymentalny, bo właśnie w ten sposób zaczynałem kilkanaście lat temu przygodę z wiedzą na temat monet antycznych :-)

Obecna seria milenijna stawała się dziwniejsza z każdym kolejnym rozszerzeniem - skoro mamy 3,4,5,6 (była w pewnym momencie i taka przymiarka) tomów, a jednocześnie wiemy, że mamy w spisie ewidentne dziury na poziomie podstawowych nieraz typów, to co jest właściwie celem książki? RICem nigdy nie będzie, a czy jest jeszcze pozycją popularną?

DzikiZdeb

• Gaduła
Odp: RCV V
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2014, 18:30:24 »
ERIC, dzielnie rozwijany przez autora, któremu jednak różne rzeczy się mylą, dziury zostają i wszystko zamienia się w jakiś szalony karnawał cyferek i skrótów
ERIC miałby sens w wypadku, gdyby pozostał krótką książeczką bez wszystkich dziwacznych numerków, za to z dobrymi zdjęciami, pokazującymi dokładnie wszystkie typy rewersów, jakie początkujący kolekcjoner może napotkać w przypadku monet danego władcy. Powinno to być podzielone na kruszce/nominały, ale od wielkiej biedy mógłbym przeboleć nawet brak takowego.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2021, 04:01:42 wysłana przez zenonmoj »

R E K L A M A
aukcja monet