są one obiegowe
Obiegowe = zdarza się znaleźć to w obiegu po roku, dwóch, pięciu od wydania, w stanach obiegowych. Widział Pan wytartego GN-a?
Jeśli zdarzy się to gdzieś to dlatego że:
- zostało tam wprowadzone przez kogoś, kto ma misję dziejową wprowadzania tego do obiegu (na cafe allegro było parę osób chwalących się takim procederem)
- zostało tam wprowadzone przez kogoś, kto stwierdził, że jego 183 worki po 2000 GNów nie generują takiego dochodu, jaki zapowiadały strony z kororowymi wykresami i czas wymienić to na prawdziwą gotówkę
- inne (rzadko, np. dziecko pracownika banku wolało tego nie chować, tylko kupiło sobie loda).
We wszystkich trzech przypadkach GNy były momentalnie powtórnie tezauryzowane ("Patrz Hania, tu chowam te śmieszne dwójki dla twoich dzieciaków, które nijak nie dadzą się wsadzić do automatycznej wrzutni w banku").
Odkąd wymyślono to szkaradziejstwo, a było to stosunkowo niedługo przed rozpoczęciem mojego życia zawodowego, co wiąże się z regularnymi dochodami i regularnym ich wydawaniem na co dzień, wydano mi
trzy sztuki tego czegoś:
- panienka z okienka w banku nie wiedziała co z tym zrobić i wciskała ile komu się dało, wziąłem jedno (to już nie był ten boom na początku, więc nie robiłem tutaj z siebie potencjalnego męczennika za sprawę czystości numizmatyki unikając na siłę potencjalnego zysku)
- na stołówce jedno porysowane specjalnie gwoździem (widać jakiś zapalony zbieracz stwierdził, że zmniejszy w ten sposób ilość menniczych egzemplarzy)
- przy trzecim było normalnie, w sklepie, z resztą, ale widać, że nieużywany.