Aktualności:

• 14 Września 2024, 03:50:44

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Witam! :)  (Przeczytany 15899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

green.djinn

• Użytkownik
  • **
Witam! :)
« dnia: 25 Marca 2015, 06:22:15 »
Witam wszystkich. Wlasnie jestem w trakcie czytania forum. Numizmatyka zajmuje sie od kilku tygodni. Na poczatek postanowilem zaczac zbierac 2zl okolicznosciowe. A co potem to jeszcze nie wiem ;) Moze byscie cos podpowiedzieli...? :)

Pozdrawiam :)

DzikiZdeb

• Gaduła
Odp: Witam! :)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2015, 08:43:37 »
zbierac 2zl okolicznosciowe.
Dwuzłotówki to raczej taka "numizmatyka" na sam początek. A potem sprzedać i kupić coś fajnego... Jaką radość daje coś, co można kupić zawsze w komplecie, w środku nocy o północy, jeśli tylko ma się do wyłożenia odpowiednią kwotę? Co na dodatek jest tłuczone maszynowo, zawsze wygląda tak samo, chyba że brzydko skoroduje (stop starzeje się bardzo nieładnie)? I - co najważniejsze - nigdy nie było w obiegu?

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2015, 16:10:49 »
Jeżeli już Kolega musi coś takiego zbierać, to ja bym raczej zasugerował monety 2 Euro (te pamiątkowe).
1) To naprawdę są monety obiegowe (przynajmniej większość z nich...), tzn. można sporo z nich wyłapać, gdy jest się w strefie euro.
2) Jest ich "nieprzebranie wielkie mnóstwo" - a więc jest z czego wybierać.
Tutaj ich lista http://www.muenzen.eu/2-euro-gedenkmuenzen.html

Pozdrawiam
ZM

Mad_Tiger

• Stały bywalec
  • Wiem, że nic nie wiem
  • Stowarzyszenie: Jednoosobowe Towarzystwo Kolekcjonera Monet i Banknotów
  • Zainteresowania: Monety i banknoty świata
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2015, 16:49:17 »
Nie zgodzę się z przedmówcami :)

Zbieram dwójki (nadal bo paru najdroższych brakuje) i są one obiegowe, można różne ciekawe czasami trafić nawet te z 1995 roku miedzioniklowe.

Dodatkowo zebrałem pełen komplet obiegowych i zagłębiam się coraz dalej w przeszłość: PRL i przymierzam się do IIRP ale nie mam zamiaru sprzedawać swoich dwójek :)

Co do pamiątkowych 2 Euro to ja nie wiem gdzie one są częściej w obiegu ... wujek mieszka prawie na stałe w Niemczech i z obiegu wyłapał tylko 1 sztukę ...
"Tu przyklęka numizmatyk,
Słychać jego serca bicie.
To pieniądza jest fanatyk,
W biciu monet jego życie."

monetyforum.pl

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marca 2015, 17:10:11 »
Przyznam się, że zbieram wszystko, co mi się podoba. Jeśli jest jakaś ciekawa dwuzłotówka, czy lustrzanka, to zgarniam. (Chyba dlatego tyle zwlekałem z przystapieniem do TPZN ;) )

Ostatnio kupiłem toto:
http://www.mint.ca/store/coins/1-oz.-fine-silver-coin-–-venetian-glass-turtle-with-broadleaf-arrowhead-flower-–-mintage-12500-2015-prod2380013?rcmiid=link|categorypage|1_oz_Fine_Silver_Coin_Venetian_Glass_Turtle_with_Broadleaf_Arrowhead_Flower_Mintage_12500_2015|Shop-Silver_&#.VRLdhtq9KK0

Mam nadzieję, że się pojawi.
Po za tym zaczałem poważniej zbierać Batorego. Według mnie jedno drugiemu nie przeszkadza.
Liczy się pasja i wiedza.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2015, 17:34:40 wysłana przez cancan62 »
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

green.djinn

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2015, 17:27:14 »
Ciekawy pomysl z tym euro... :) W sumie to jeszcze nie zdecydowalem od czego zaczne... A skoro mowicie ze 2zlotowki to szmelc to sobie chyba odpuszcze... Dzieki za link do tej niemieckiej stronki, szkoda ze nie sprecham po niemiecku ;D A co byscie polecali na rozpoczecie przygody z numizmatyka??  ;)

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marca 2015, 17:31:50 »
A co byscie polecali na rozpoczecie przygody z numizmatyka??  ;)
Goraco polecam dwie rzeczy na poczatek: zdecydowac sie co Cie interesuje i poczytac o tym.
Przyklady:
=kolekcja monet polskich (lub zagranicznych) z jakiegos okresu, ale upewnij sie, ze Cie ten okres naprawde interesuje, bo bedziesz go musial niezle poznac
=tematyczna - zdecyduj jakie Cie interesuja wizerunki i zbieraj (ja na przyklad lubie zaglowce)

Mozliwosci sa nieograniczone

Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

swist@k87

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marca 2015, 17:41:06 »
Jak widzisz są różne poglądy... Każdy raczej bedzie chwalil to co sam zbiera. Sam musisz wybrac. Moja rada to taka abys na poczatku zbieral wszystko.. Szukaj obiegowek ze świata, poszperaj w polskich obiegówkach (III RP, PRL, II RP), zajrzyj do Polski Królewskiej (szelagi, grosze, trojaki), zobacz tez ile jest odmian obiegowych i okolicznosciowych monet euro. Możesz tez zbierac tematycznie np okrety, zwierzeta, rosliny na monetach.
Po jakims czasie takiego zbierania sam zauwazysz co Ci sie najbardziej poboba i sprawia radosc.
Duża role tez odgrywa zasobność portfela ;)
Ale kupujac monety za kilka, kilka- nascie, -dziesiat zł za sztuke mozna zbudowac naprawde ciekawa kolekcje.
Ale pamietaj tez ze taka budowa wymaga czasu oraz zaangazowania oraz nastaw sie ze raczej nigdy nie skompletujesz kolekcji w 100%. Taki jest urok tej zabawy :) Ja swoja tworze juz prawie 20 lat i ciagle czegos brakuje :)
Poczytaj tez to
http://czasgentlemanow.pl/2013/04/kolekcjonerstwo-gentlemanskie-hobby/
Nieważne co bedziesz zbierał.
Ważne zebys po jakims czasie kolekcja stala sie Twoja pasja oraz abys sam został specem w swojej dziedzinie.
Pozdrawiam kolege.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2015, 17:57:51 »
Witam :)

Ze swojej strony zaproponuję coś zupełnie odmiennego. Może warto najpierw zacząć od...literatury ;)
Proponuję kupić jakiś katalog stacjonarnej aukcji. Tam Kolega będzie miał wszelkie różności i może jakieś monety wywołają chęć ich posiadania. Oczywiście można też poszperać po katalogach on-line.
Lub zaopatrzyć się w książkę-katalog.
Norbert

DzikiZdeb

• Gaduła
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2015, 18:14:56 »
są one obiegowe
Obiegowe = zdarza się znaleźć to w obiegu po roku, dwóch, pięciu od wydania, w stanach obiegowych. Widział Pan wytartego GN-a?

Jeśli zdarzy się to gdzieś to dlatego że:
- zostało tam wprowadzone przez kogoś, kto ma misję dziejową wprowadzania tego do obiegu (na cafe allegro było parę osób chwalących się takim procederem)
- zostało tam wprowadzone przez kogoś, kto stwierdził, że jego 183 worki po 2000 GNów nie generują takiego dochodu, jaki zapowiadały strony z kororowymi wykresami i czas wymienić to na prawdziwą gotówkę
- inne (rzadko, np. dziecko pracownika banku wolało tego nie chować, tylko kupiło sobie loda).

We wszystkich trzech przypadkach GNy były momentalnie powtórnie tezauryzowane ("Patrz Hania, tu chowam te śmieszne dwójki dla twoich dzieciaków, które nijak nie dadzą się wsadzić do automatycznej wrzutni w banku").

Odkąd wymyślono to szkaradziejstwo, a było to stosunkowo niedługo przed rozpoczęciem mojego życia zawodowego, co wiąże się z regularnymi dochodami i regularnym ich wydawaniem na co dzień, wydano mi trzy sztuki tego czegoś:
- panienka z okienka w banku nie wiedziała co z tym zrobić i wciskała ile komu się dało, wziąłem jedno (to już nie był ten boom na początku, więc nie robiłem tutaj z siebie potencjalnego męczennika za sprawę czystości numizmatyki unikając na siłę potencjalnego zysku)
- na stołówce jedno porysowane specjalnie gwoździem (widać jakiś zapalony zbieracz stwierdził, że zmniejszy w ten sposób ilość menniczych egzemplarzy)
- przy trzecim było normalnie, w sklepie, z resztą, ale widać, że nieużywany.

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Marca 2015, 19:35:12 »
Mnie jeszcze nigdy nie udało się trafić na GN'a w obiegu.
Jeśli natomiast chodzi o 2 Euro, to już wielokrotnie - mimo iż w strefie bywam dość sporadycznie. Nie tak dawno jak tydzień temu na coś takiego trafiłem, ale, jako że ten typ już miałem, puściłem dalej w obieg...

ZM

Marienburg

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Marca 2015, 19:51:23 »
Witam,
proponuję okres Polski Królewskiej, a szczególnie monety bite za panowania Zygmunta III Wazy. Czasy Polski Królewskie to dla numizmatyki okres charakteryzujący się różnorodnością: nominału, odmian monet (w tym wariantów), rysunku itd.
Jak już wcześniej wspomnieli koledzy, warto zapoznać się z literaturą przedmiotu i wybrać interesujący okres.
pozdrawiam
Marcin

anonimus

• Stały bywalec
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marca 2015, 20:10:20 »
Mnie jeszcze nigdy nie udało się trafić na GN'a w obiegu.

Mnie się zdarzyło wyłapać kilka GN z obiegu (m.in. Zygmunta Augusta :) ). Teraz pewnie już tak nie jest, ale kiedyś w zakładach pracy były kasy i tzw. "budżetówka" dostawała co miesiąc gotówkę, a końcówki były wypłacane m.in. GN-ami. W mojej opinii,  pierwsze emisje GN były w teorii i praktyce jak najbardziej obiegowe, później to się wypaczyło, tak w skrócie.

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Marca 2015, 03:20:55 »
Mnie się zdarzyło wyłapać kilka GN z obiegu (m.in. Zygmunta Augusta :) ).

Zamurowalo mnie: 500 zl za Zygmunta Augusta? Czemu wlasciwie?
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Marca 2015, 15:43:32 »
Zbieranie GN to bardzo dobry początek. Można je po wartości nominału wymieniać w Oddziałach NBP, czyli tanio, a wręcz bezpłatnie zakładamy ciekawą kolekcję/zbiór. I teraz najlepsze. GN są z różnorodną tematyką. Mnie np. zainteresowała IIRP po tym jak pojawiła się seria Dzieje Złotego. Czyli GN to super start. Na pewno znajdziesz coś, co cię zainspiruje do ukierunkowania się już w inną epokę czy miejsce lub tematycznie np. zwierzęta, miasta, władcy, sport itp.

Proponuję też na początek poszperać w kieszeni lub portfelu i sobie skompletować obiegówki.
Małe zadanie: znajdź 1 złoty 2008 lub 2010, 2 złote 2005 lub 2006 i 5 złotych 2008. Powodzenia :)
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2015, 15:45:44 wysłana przez mmz »
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanum, A.D. 1577

R E K L A M A
aukcja monet