Witam,
postanowiłem zagłębić się w Grecję i tak też robię. Udało mi się zgromadzić już dwie pozycje książkowe. (Dziś przyszła książka profesora Mielczarka). Na zachętę też zakupiłem dwa brązy w trochę gorszych stanach, ale i za mniejsze pieniążki. Również dziś doszły. Mają w sobie jakąś magię... Mimo, że dzielnie zgłębiam literaturę jeszcze długo identyfikacja nie będzie dla mnie bezproblemowa. Dlatego pochwalę się co przyszło i poproszę o odrobinę pomocy
1. Macedonia, Filip III, Brąz, 323 - 317 BC [to z opisu aukcji dało się wyciągnąć]
Dane metrologiczne: średnica 19mm; grubość 3,8mm; wagi niestety nie mam (jeszcze
)
Awers:Moje pierwsze greckie monety
Rewers:Moje pierwsze greckie monety
Rant:Moje pierwsze greckie monety
Sugerując się opisem aukcji szukałem na Wildwinds. Najbardziej pasowałaby ta monetka:
Awers: Głowa Heraklesa skierowana w prawo w skórze lwa.
Rewers: Jeździec z podniesioną prawą ręką na koniu galopującym w prawo.
Mennica: Macedonia
2. Grecja, Edessa, Brąz [dane z aukcji]
Dane metrologiczne: średnica 13,7mm; grubość 3,7mm; waga 3,46g [waga z aukcji]
Awers:Moje pierwsze greckie monety
Rewers:Moje pierwsze greckie monety
Z tą monetą mam dużo większy problem by znaleźć przynajmniej coś podobnego. Sprzedawca podaje Edessa. Na rewersie wyraźnie widzę ESSA więc prawdopodobnie trop jest dobry. Przeglądając jednak monety Edessy na serwisach internetowych natrafiłem raczej już na monetki Rzymskie... Będę szukał dalej. Liczę też na podpowiedzi
Paweł