Aktualności:

• 09 Grudnia 2024, 10:25:44

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Moje pierwsze greckie monety  (Przeczytany 13867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sciurus

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
Moje pierwsze greckie monety
« dnia: 06 Sierpnia 2009, 23:05:37 »
Witam,
postanowiłem zagłębić się w Grecję i tak też robię. Udało mi się zgromadzić już dwie pozycje książkowe. (Dziś przyszła książka profesora Mielczarka). Na zachętę też zakupiłem dwa brązy w trochę gorszych stanach, ale i za mniejsze pieniążki. Również dziś doszły. Mają w sobie jakąś magię... Mimo, że dzielnie zgłębiam literaturę jeszcze długo identyfikacja nie będzie dla mnie bezproblemowa. Dlatego pochwalę się co przyszło i poproszę o odrobinę pomocy :)

1. Macedonia, Filip III, Brąz, 323 - 317 BC [to z opisu aukcji dało się wyciągnąć]
Dane metrologiczne: średnica 19mm; grubość 3,8mm; wagi niestety nie mam (jeszcze ;))

Awers:
http://images48.fotosik.pl/176/b5732a19f7ef047d.jpg

Rewers:
http://images46.fotosik.pl/176/c43f69693eefc0d5.jpg

Rant:
http://images47.fotosik.pl/176/87439b2bd1b0aea1.jpg

Sugerując się opisem aukcji szukałem na Wildwinds. Najbardziej pasowałaby ta monetka:

Awers: Głowa Heraklesa skierowana w prawo w skórze lwa.
Rewers: Jeździec z podniesioną prawą ręką na koniu galopującym w prawo.
Mennica: Macedonia

2. Grecja, Edessa, Brąz [dane z aukcji]
Dane metrologiczne: średnica 13,7mm; grubość 3,7mm; waga 3,46g [waga z aukcji]

Awers:
http://images39.fotosik.pl/172/5dfb47df9749892a.jpg

Rewers:
http://images49.fotosik.pl/176/b74f5403d17cf0d8.jpg

Z tą monetą mam dużo większy problem by znaleźć przynajmniej coś podobnego. Sprzedawca podaje Edessa. Na rewersie wyraźnie widzę ESSA więc prawdopodobnie trop jest dobry. Przeglądając jednak monety Edessy na serwisach internetowych natrafiłem raczej już na monetki Rzymskie... Będę szukał dalej. Liczę też na podpowiedzi ;)

Paweł

minimus

• Użytkownik
  • **
Odp: Moje pierwsze greckie monety
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2009, 20:25:43 »
Witam.
Co do drugiej monety proszę poszukać pod Thessalonica. Na pewno znajdzie Pan odpowiedź.
Pozdrawiam, Zbyszek

Sciurus

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2009, 22:52:13 »
Witam.
Co do drugiej monety proszę poszukać pod Thessalonica. Na pewno znajdzie Pan odpowiedź.
Pozdrawiam, Zbyszek

Niestety jakoś nie mogę nic powiązać... Choć widzę faktycznie że napis trzeba by przyporządkować pod Tesalonikę (Thessa). Jakoś nie potrafie rozpoznać co mam na rewersie...

Adam15

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpnia 2009, 00:41:53 »

Sciurus

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Sierpnia 2009, 01:29:46 »
Bardzo dziękuję za naprowadzenie na właściwą ścieżkę :)

Czyli jednak nie Tesalonika a Związek Tesalski. Z tego co wyczytałem był on założony w 196 BC, a w 146 BC został włączony do Rzymskiej Macedoni. Z tego wynika, że monetkę trzebaby datować na właśnie ten okres (196 - 146 BC).

Awers: Głowa Apolla z laurem
Rewers: Atena Itonia stojąca w prawo z tarczą i włócznią. Napis: ThESSA-LON

Bardzo dziękuję za pomoc :)

Hermogenes

• Stały bywalec
    • TWNA na Facebooku
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sierpnia 2009, 16:53:07 »
Witam i serdecznie Panu gratuluję całkiem przyjemnych egzemplarzy na początek kolekcji oraz trafnych identyfikacji!
Cieszę się, że tak sprawnie korzysta Pan już z WildWinds. Trudno o szczegółową literaturę do numizmatyki greckiej, toteż portal WildWinds był również dla mnie głównym "podręcznikiem" monet greckich, choć ma braki, o których świadczy Pańska monetka z jeźdźcem macedońskim - ikonografia ta sama, owszem, ale legenda w lewym rogu to już "T" zamiast odnoszącego się do Filipa "FI".

Pozdrawiam serdecznie!
B.A.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2009, 12:44:06 wysłana przez Hermogenes »

Sciurus

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sierpnia 2009, 19:40:56 »
ikonografia ta sama, owszem, ale legenda w lewym rogu tu już "T" zamiast odnoszące się do Filipa "FI".

A z czym może być związane owo "T"? "FI" zapewne pochodzi od imienia władcy. Szukałem (na wszystkich znanych mi stronach) monety, która byłaby znacznie bardziej zbliżona do mojej (również wg mnie rysunek konia w nieco innym stylu i gwiazdka po prawej), ale wszędzie była tylko odmiana z "Fi". Bardzo dziękuję za pomoc :)

Paweł

Sciurus

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2009, 04:00:11 »
Jeszcze jedna myśl co do monety nr 1. Przeglądałem sobie monety macedońskie i natrafiłem na Kassandra. Jest również motyw z Heraklesem i jeźdźcem, i moim zdaniem są one bardziej podobne do mojej monety. Występują tam jednak napisy otokowe, a u mnie widoczne jest tylko T. Może skutek wytarcia, złego wybicia? Co o tym myślicie?

Kingdom of Macedonia, Kassander, 305 - 298 A.D.

Kassander was the son of Antipater. In 319 B.C. he inherited his father's role as Regent of Macedon. Cruel and greedy, in 311 B.C. he executed Alexander's widow Roxana and the heir to the throne, Alexander IV. In 305 B.C., he assumed the title of King.

21782. Bronze unit, cf. SNG München 1004 (Φ vice ΦΛ monogram below) & 105 (no T), SNG Cop 1146 var (no T), VF, 5.375g, 19.6mm, 0°, 305 - 298 B.C.; obverse head of Herakles right, wearing lion skin headdress knotted at base of neck; reverse KAΣΣANΔΡOΥ, horseman riding right, T above, star right, ΦΛ monogram below; dark patina; SOLD
FORVM ANCIENT COINS

Szczególnie ostatnia pozycja wydaje się pokrywać z moją. Zdjaje się więc, że będę musiał zmienić moją identyfikację na:
Macedonia, Kassander, 305 - 298 BC

Czy idę dobrym tropem?

Hermogenes

• Stały bywalec
    • TWNA na Facebooku
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2009, 14:00:52 »
Zrobił Pan bardzo gruntowną kwerendę internetową. W katalogu Forvm Ancient Coins monety mają rzeczywiście godne zaufania opisy. Najpewniej to rzeczywiście bardziej przytarty wariant jednej z monet Kassandra, z tym że z innej emisji - stąd różnica w oznaczeniach. "T" w tym przypadku należy łączyć najpewniej z mennicą w Amfipolis.

Pozdrawiam,
B.A.

Sciurus

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2009, 20:14:57 »
Jeszcze uzupełnienie danych co do pierwszej monety, czyli Kasandra. W końcu mam własną wagę, wiec podam pomiar (by dane były pełne :) ). Waga: 7,19g.

Pozdrawiam :)

Hermogenes

• Stały bywalec
    • TWNA na Facebooku
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sierpnia 2009, 10:28:29 »
Waga monety, jak już zapewne sam Pan sprawdził, właściwa dla tego typu brązów.

Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych monet greckich w Pańskiej kolekcji,
B.A.

Sciurus

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Sierpnia 2009, 12:00:01 »
Również mam nadzieję na dalsze monety greckie w kolekcji :) Na razie udaje się na wyczekiwany urlop. Także dwa tygodnie nie będzie mnie na internecie, ale za to mam nadzieję, że korzystając z większej ilości wolnego czasu dokończę lekturę pozycji profesora Mielczarka dotyczącej Mennictwa Greckiego.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

R E K L A M A
aukcja monet