Ponownie wrócę do trojaków z tzw. odmiennym portretem, charakteryzującym się zakończeniem legendy -
FIN. Tym razem przeanalizuję literaturę pod kątem opisania tego typu monety. Przez długie lata najważniejsze było opracowanie:
Vossberg - Münzgeschichte der Stadt Elbing, 1844Oprócz wymienienia kilku pozycji, w książce w tabeli z rysunkami znajduje się interesujący mnie typ monety. (poz. 127)
Gustaw Adolf - trojaki miejskie 1631-32 Elbląg Nie wnikając w interpunkcję pomiędzy słowami, autor wymienia 4 odmiany FIN. Ponieważ awers poza kropkami niczym się nie wyróżnia, to przyjmuję, że we wszystkich jest taki sam:
Awers –
GVS.ADOL.II.D.G.REX.SVE.M.D.FINDużo ciekawsze są rewersy, bo tutaj należy za Vossbergiem odnotować:
Poz. 125 –
GROS.ARGE/ TRIP.ELBIN/ GENPoz. 126 –
GROS.ARGEN/ TRIP.CIVIT/ ELBINGENPoz. 127 -
GROS.ARGE/ TRIP.CIVIT/ ELBINGENPoz. 128 -
GROS.ARGE/ TRIP.ELBIN/ GENSIS Gustaw Adolf - trojaki miejskie 1631-32 Elbląg Zanim omówię te odmiany, przejdźmy do kolejnych opracowań.
http://straty.zamek.malbork.pl/emil-bahrfeldt-1850−1929/
Emil Bahrfeldt w 1916 wydał część poświęconą monetom Elbląga i Torunia. W opracowaniu zbioru malborskiego wymienił następujące trojaki Gustawa:
Gustaw Adolf - trojaki miejskie 1631-32 Elbląg Jak widać, niezbyt się wysilił z dokładnym podziałem. Przy odmianie FIN wskazał jako odnośnik opracowanie Vossberga, wymieniając jedynie:
GROS.ARGE/ TRIP.CIVIT/ ELBINGENKolejna bardzo ważna publikacja, to katalog
Ahlstroma – Sveriges besittningsmynt, Die Munzen der schwedischen Besitzungen. Coins of the Swedish possessionsNiestety publikacja jest dość skąpa jeśli chodzi o szczegółowość. Ponieważ trojaki zostały opisane według klucza:
1631 znak serce
1631 znak kapelusz
Gustaw Adolf - trojaki miejskie 1631-32 Elbląg Dlatego ta książka nic nie wnosi. Jedynie warto odnotować podejście autora do poszczególnych znaków menniczych. Jego zdaniem wszystkie należały do jednego mincerza.
Kolejna pozycja z literatury, to w końcu polskie opracowanie.
Marian Gumowski – Szwedzka moneta w Elblągu. Autor uważa, że serce z dwiema strzałami przynależy do Steffensa i wymienia:
Poz. 14 -
GROS.ARGE/ TRIP.CIVIT/ ELBINGENPoz. 15 -
GROS.ARGE/ TRIP.ELBIN/ GENSIS Pora wspomnieć o najpełniejszym opracowaniu. Autorzy Jarosław Dutkowski i Adam Suchanek w 2003 wydali:
Corpvs Nvmmorvm Civitatis Elbingensis. Jak już wspominałem w tym temacie we wcześniejszym poście, autorzy mocno skupili się na poszczególnych wariantach stemplowych.
Można powiedzieć, że poszczególne odmiany zostały powielone z Vossberga. Pomijam pozycję z roku 1630, bo prawie na pewno jest to błąd z opracowania Bandtke-Stężyńskiego. Niemniej warto zwrócić uwagę, że pominięto odmianę ARGEN. Najprawdopodobniej Vossberg źle odczytał jakąś monetę i zbyt pochopnie odebrał zarys otoku, jako ślad niby N. Chociaż nie można wykluczyć, że istnieje taki trojak. Jednak należy postawić mocny znak zapytania?
Dla mnie dużo istotniejszym jest ponowne odnotowanie odmiany - TRIP.ELBIN/ GEN
Przyznam szczerze, że sam nie spotkałem się z taką monetą. Jednak dotychczas nie robiłem żadnych kwerend muzealnych. Dlatego przyjmuję, że może istnieć taki trojak.
Gustaw Adolf - trojaki miejskie 1631-32 Elbląg Ostatnią publikacją, o której należy wspomnieć. To dzieło
Igera – Katalog trojaków. Niestety znamienity kolekcjoner, potraktował te monety pobieżnie. Pod pozycją E.31.1 c umieścił
GROS.ARGE/ TRIP.ELBIN/ GENSIS Zdjęcie zamieszczone w katalogu to trojak z aukcji PDA 2 poz. 384. Tutaj należy zaznaczyć, że we wszystkich publikacjach jest to jedyne zdjęcie. Rozpoczynając ten temat zamieściłem skan tej monety.
Jeśli ktoś posiada zdjęcia, jakieś informacje dotyczące tej odmiany, proszę dać mi znać.